Facebook představil vlastní digitální měnu. Nazval ji libra

Logo Facebooku

Logo Facebooku Zdroj: ČTK

Facebook
Mark Zuckerberg
3
Fotogalerie

Facebook poodhalil plán na vytvoření nové digitální měny a finančního systému, který má ambici změnit způsob, jakým se točí peníze v globální ekonomice. Vývojáři společnosti pracují na otevřené digitální měně a názvem libra. Facebook ji spustí v první polovině příštího roku. Hlavním záměrem umožnit spotřebitelům bezplatně posílat peníze po celém světě – stejně pohodlně, jako dnes například zasílají zprávy nebo fotografie.  

Plánovaná digitální měna je součástí snahy podniku o expanzi v oblasti internetového obchodu a globálních plateb, napsala agentura Reuters.

Facebook nebude měnu sám spravovovat, společně s řadou partnerů vytvořil k tomuto účelu vytvořil asociaci, podporovanou řadou společností a organizací. Součástí asociace jsou například vydavatelé platebních karet Mastercard a Visa, platební platforma PayPal, internetová aukční síň eBay či alternativní taxislužba Uber.

Asociace, která má nyní 28 členů, sídlí ve Švýcarsku a společnost Facebook v ní nemá žádné zvláštní postavení. Manažer společnosti Facebook David Marcus, který je za projekt zodpovědný, doufá, že v okamžiku spuštění nové měny již bude mít asociace více než stovku členů.

Největší sociální síť na světě už má také plán, jak z měny profitovat. Založila dceřinou firmu, která bude nabízet digitální peněženku s názvem Calibra umožňující lidem novou digitální měnu používat. Calibra bude propojena s komunikačními platformami Messenger a WhatsApp společnosti Facebook, které mají přes miliardu uživatelů, upozornila agentura Reuters.

„Na celém světě je 1,7 miliardy lidí, kteří nemají bankovní účet, přesto z nich mnozí disponují levným chytrým telefonem,“ řekl pro server CNBC David Marcus, ředitel divize Calibra a dodal: „jehož prostřednictvím mají přístup k internetu i nekonečnému množství informací. Proč by peníze ve své digitální formě nemohly fungovat stejným způsobem?“

Záměr o vytvoření digitální měny přichází v době, kdy největší sociální síť na světě čelí obviněním z porušení zákona o ochraně osobních údajů. To vyvolává otázky, zda její uživatelé skutečně důvěřují platformě do té míry, že jí svěří své finanční údaje. „To je také důvod, proč Facebook nebude mít přístup k údajům o transakcích s novou měnou," dodává Marcus.

Libra bude podobně jako nejznámější digitální měna bitcoin založena na technologii blockchain. Jde o druh decentralizované databáze, která uchovává neustále se rozšiřující počet záznamů, jež jsou chráněny proti neoprávněnému zásahu.

Na rozdíl od bitcoinu by však libra měla být podložena reálnými finančními aktivy, což by mělo zabránit výkyvům její hodnoty. „Pokud si koupíte libru za 50 dolarů, vašich 50 dolarů poputuje do librových rezerv,“ uvedl Marcus. 

„V propojení dat o transakcích z aplikace Calibra se sociálními daty, které má Facebook a WhatsApp a Instagram, se skrývá skutečný poklad. A vyvstávají otázky,“ upozornil ekonom ING Teunis Brosens. Také jeho kolega Neil Campling ze společnosti Mirabaud Securities se domnívá, že s ohledem na to, jak Facebook v minulosti zacházel s daty uživatelů, by jeho nový krok měl lidi spíš přesvědčit o tom, že „Facebook, který spravuje naše peníze, je pravděpodobně příšerný nápad“.

Podle německého zástupce v Evropském parlamentu Markuse Febera by nová měna Facebooku měla vést k širší regulaci. „Byl by to dobrý důvod, proč by Evropská komise měla začít pracovat na řádném regulačním rámci, který by upravoval pravidla virtuálních měn,“ uvedl. Také Facebook doufá, že libra může přivést globální regulátory k jednomu stolu. „Dává nám to základ pro to, abychom mohli zahájit produktivní rozhovory s regulátory po celém světě,“ řekl viceprezident Calibry Kevin Weil.

Akcie Facebooku po zahájení obchodování na burzách v USA přidávaly více než 1,6 procenta.

Magazín E15 „Jak uspět v digitální době“ objednávejte zde >>>

Video placeholde
• E15