Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Navara proti třetímu hráči světa. V Praze probíhá Šachový festival 2019 se silným obsazením

Sport

  13:00
PRAHA - V Obecním domě v centru Prahy probíhá až do středy Šachový festival 2019, jehož se účastní i třetí nejlepší šachista světového žebříčku Ding Liren.

Ding Liren v partii s Davidem Navarou. foto: Anežka Kružíková

Mistr světa i obdivovatel Putina. Šachový Big Vlad končí svou bohatou kariéru

Nejlepší český šachista David Navara po prvním dnu prohrává v zápase s třetím nejlepším hráčem světa Dingem Lirenem 2:1

To nejlepší český juniorský šachista Thai Dai Van Nguyen stejným skórem vede nad legendou světového šachu Janem Timmanem. 

Oba zápasy se hrají na 10 partií v rapid šachu a budou pokračovat ještě dnes a zítra odpoledne Obecním domě v Praze.

Velmistrovské duely jsou součástí Šachového festivalu 2019, který pořádá Pražská šachová společnost. 

David Navara při simultánce s dětmi.
Ding Liren dohrává poslední partii simultánky s Liborem Kičmerem

Festival začal nedělními simultánkami velmistrů Dinga Lirena a Davida Navary (čínský reprezentant vyhrál 12:0 a český 23,5:0,5) a doprovázejí jej i šachové přednášky velmistra Roberta Cveka a výstavy šachových fotografií Vladimíra Brádlera. 

Mezi diváky festivalu můžete potkat i legendy českého šachu Vlastimila Horta, Jana Smejkala a Vlastimila Jansu.

Podrobný program festivalu je na webu praguechess.cz či na facebookovém profilu Šachový festival.

Hvězdné složení Šachového festivalu:

Nejlepší čínský velmistr Ding Liren (26 let) je aktuálně třetím nejlepším hráčem světového žebříčku. Tento olympijský vítěz a účastník turnaje kandidátů neprohrál v letech 2017-2018 v řadě sto partií v klasickém tempu ani jednu, přestože jeho soupeři byli hráči z absolutní světové špičky včetně mistra světa Magnuse Carlsena.

Legenda světového šachu Jan Timman (67 let) byl v druhé polovině 70. a v 80. letech 20. století nejlepším šachistou Západu. Tento holandský velmistr vyhrál mnoho mezinárodních turnajů a vrcholem jeho kariéry byl zápas o titul mistra světa, který v roce 1993 prohrál s Anatolijem Karpovem 12,5:8,5.

Nejlepší český šachista David Navara (34 let) je mnohonásobným přeborníkem České republiky, kterou reprezentoval na mnoha olympiádách i mezinárodních turnajích. Je velmi originálním šachistou a jeho výhra nad nejlepším polským šachistou Radkem Wojtaszekem z Bielu 2015 byla vyhlášena nejkrásnější partií roku.

Nejlepší český juniorský šachista Thai Dai Van Nguyen (17 let) je největším talentem a příslibem českého šachu posledních let. Titul šachového velmistra vybojoval těsně po svých šestnáctých narozeninách, a stal se tak nejmladším velmistrem české historie. Studuje německou střední školu v Praze, plyně hovoří německy, anglicky, česky a vietnamsky.

Autor: