Opozícia chce hlasovať v českom parlamente o nedôvere vláde

Opozičná Občianska demokratická strana (ODS), Piráti, ľudovci, TOP 09 a hnutie STAN vyvolajú v českej Poslaneckej snemovni hlasovanie o nedôvere vláde. Oznámili to v utorok po spoločnej schôdzke.

18.06.2019 13:14 , aktualizované: 21:36
Andrej Babiš, česko Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (12)

Dohodli sme sa na tom, že vzhľadom na vážnosť situácie okolo stretu záujmov (premiéra) Andreja Babiša vyvoláme hlasovanie o nedôvere vláde," oznámil šéf ODS Petr Fiala, ktorého citoval spravodajský portál Novinky.cz.

O zvolanie príslušného zasadnutia chce opozícia požiadať v piatok. „Máme potrebné podpisy, predložíme ich predsedovi Poslaneckej snemovne v piatok, aby mohol budúci týždeň zvolať takúto schôdzu, na ktorej budeme hlasovať o vyslovení nedôvery vláde. Chceme konfrontovať priamo Babiša,“ dodal Fiala.

Opozícia chce o nedôvere hlasovať po návrhoch auditných správ Európskej únie, ktoré hovoria o strete záujmov premiéra Babiša pri čerpaní dotácií pre koncern Agrofert. Česku hrozí, že bude musieť vracať až 450 miliónov korún (17,5 mil. eur), pripomína portál.

Aj Česi v Belgicku sa pridali k občianskym protestom proti Babišovi

Vyše dvesto Čechov žijúcich v Bruseli sa v utorok večer zúčastnilo na podujatí s názvom Česi v Belgicku chcú demisiu Andreja Babiša. Zuzana Pilzová, jedna z organizátoriek občianskej protestnej akcie uviedla, že podujatie je prejavom solidarity s protestnými akciami Milion chvilek pro demokracii, ktoré sa konali alebo sa pripravujú v mestách Českej republiky.

Schumanovo námestie v Bruseli, v tesnom susedstve inštitúcií EÚ, miesto častých podujatí občianskeho charakteru, sa v utorok večer zaplnilo desiatkami Čechov, ich hostí, predstaviteľmi médií a prítomní boli aj zástupcovia Európskeho parlamentu.

Organizátori vo výzve, ktorá sa šírila prostredníctvom sociálnych sietí uviedli, že sa hanbia za konanie premiéra Andreja Babiša, ktorý svojím „nezodpovedným a neprijateľným správaním“ poškodzuje inak dobré meno Českej republiky. Toto podujatie podľa ich výzvy treba vnímať ako súčasť „historicky najväčších protestov“ v novodobých dejinách ČR, pričom „Bruselčania“ podporili demonštrácie v ďalších 313 českých mestách a obciach.

Demonštranti v Bruseli sa vyslovili za prijatie poistiek nezávislosti justície a demisiu ministerky spravodlivosti Marie Benešovej, vyzvali koncern Agrofert, aby vrátil všetky neoprávnene získané dotácie EÚ, požadovali koniec dotácií, daňových úľav, investičných stimulov a štátnych zákaziek pre Agrofert, vyzvali Babiša, aby sa zbavil vlastníctva médií a aby odstúpil z premiérskej funkcie.

„Rozhodli sme sa zvolať toto zhromaždenie, aby sme vyjadrili nesúhlas s konaním premiéra Babiša, ktorý, myslíme si, že nás dosť poškodzuje, hlavne v tejto krajine a v tomto meste,“ uviedla Pilzová. Dodala, že účastníci podujatia pomenovali hlavné body, s ktorými nesúhlasia. Sú to zásahy do nezávislosti súdnictva, celkovo podkopávanie právneho štátu a najmä bezprecedentné, dlhodobé a systematické zneužívanie európskych dotácií.

Pilzová potvrdila, že zorganizovať protest bol pôvodný nápad českej komunity v Belgicku. „Táto akcia vznikla spontánne a samostatne, ale sme v úzkom kontakte a koordinujeme svoje akcie s hnutím Milión chvíľok v Prahe a oni nad tým prevzali záštitu,“ opísala situáciu.

Demonštranti prišli okrem českých vlajok aj s pútačmi prirovnávajúcimi Babiša k Hrabišovi alebo s odkazom „Babiš už nás nebabíš“. Previazanie na dianie v domovskej krajine a na chystaný mohutný protest v Prahe na Letnej symbolizoval aj plagát „Brusel zdraví Letnou, není nám to jedno!“

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Andrej Babiš