Hlavní obsah

ČNB vydá sadu výročních dvacetikorun, vyjde na šest set

Česká národní banka (ČNB) vydá 24. července sadu šesti pamětních dvacetikorun ke 100. výročí měnové odluky od Rakousko-Uherska a 100. výročí vzniku Československa. Na mince lidé dříve stáli dlouhé fronty. Sada bude k dispozici u smluvních partnerů centrální banky pro prodej sběratelského materiálu, vyjde ale násobně dráž.

Foto: ČNB

Sada výročních dvacetikorun

Článek

Jde o mince s portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše, které ČNB vydala loni 24. října, a o mince s portréty Aloise Rašína, jeho nástupce Karla Engliše a prvního guvernéra Národní banky Československé Viléma Pospíšila, které banka vydala loni 30. ledna.

Jejich výměnu na pobočkách centrální banky doprovázely tehdy několikahodinové fronty, lidi neodradilo ani chladné počasí. Každý zájemce měl nárok na pouhé tři mince od každého ze šesti motivů. Od každé mince tehdy centrální banka vydala 200 tisíc kusů. Výměna probíhala za standardní dvacetikoruny, takže lidé např. za devět mincí z jedné sady zaplatili 180 korun.

Lidé čekají frontu u ČNB v Praze na pamětní minceVideo: pro Novinky.cz Lukáš Bodnaruk

Nyní vyjdou mince dráž. Na stránkách České mincovny byla předběžně cena sady šesti dvacetikorun stanovena na 580 korun. Na stránkách e-mince.cz byla stanovena předběžná cena 590 korun. Platit těmito dvacetikorunami například za nákup ve večerce by tedy byla poněkud škoda.

Rozměr sady je 15 x 15 cm a mince jsou vsazeny do plastového pevného obalu a jednoduchého kartonového přebalu s potiskem. Mince jsou v běžné kvalitě určené pro oběh a mohou proto podle ČNB vykazovat drobná povrchová poškození.

Reklama

Výběr článků

Načítám