Hlavní obsah

Kalousek: Exprezident Klaus byl a je ruský agent

Právo, kab

Bývalý prezident Václav Klaus byl a je ruský agent, aktivovaný po roce 2010, napsal na Facebooku předseda poslaneckého klubu TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek. Reagoval tak na Klausovu kritiku multikulturalismu, kterou zveřejnil na stránkách svého institutu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

„Jako mladík jsem ‚hltal‘ Václava Klause a věřil mu (věřím dodnes), že na trhu pracovních sil si každý koupí to nejvýhodnější. Teď od něj slyším, že nejde o trh, ale o ‚záškodnický multikulturalismus‘. Dnes nepochybuji, že Václav Klaus byl a je ruský agent, znovu aktivovaný po roce 2010,“ napsal na Facebooku Kalousek.

Svými slovy reagoval na Klausovy zápisky z plavby kolem Britských ostrovů, které zveřejnil na stránkách svého institutu.

„Chtěl jsem napsat, jak mne zlobí, že velké mezinárodní firmy, včetně provozovatele této lodi, provozují multikulturalismus v praxi – každý číšník a číšnice je z jiné země a jiného světadílu. Večer se mi zdálo, že dominují Filipínci, Indové, Malajci, pak mne oslovila Slovenka a když píši tyto řádky, Ruska. Víno mi teď nalévá Srbka Katarina,“ napsal Klaus.

„Já v tom vidím záměr kosmopolitů – hranice mezi státy a národy co nejvíce zlikvidovat. Všichni se přece můžeme mít rádi, to si asi myslí i šéfové EU. Já samozřejmě také mohu mít rád třeba Junkera (zřejmě je míněn předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker - pozn. red.), ale asi jenom tak, jako měl hrdina Orwellova 1984 Winston Smith nakonec rád svého komisaře O´Briena,“ dodal.

Uvedl zároveň, že americkým posluchačům přednášel o Rusku a vzkázal, že jej má Západ respektovat, jaké je, a nesnažit se jej „siláckými výroky“ zvenku předělat.

„I když Rusko volí jinou proporci ‚řádu a demokracie‘ než my, není to ‚říše zla‘,“ napsal Klaus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rok 2016. Recepce na ruské ambasádě u příležitosti výročí konce 2. světové války. Vlevo Miloš zeman, uprostřed Václav Klaus, vpravo ruský velvyslanec Alexandr Zmejevskij.

„Posluchače jsem překvapil grafem a statistickými daty. Vezmeme-li rok 1990 za 100, HDP na hlavu vzrostl v USA na 250 procent, v ČR na 300 procent a v Rusku na 321 procent. Samozřejmě z úplně jiného základu, ale jistá informace o Rusku to je,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám