reklama

Akutní nedostatek vody nutí úřady improvizovat - narychlo hloubí nové vrty a čerpají vodu ze zatopených lomů, kterou pak rozvážejí v cisternách na nákladních autech.

Obyvatelé každodenně prostojí celé hodiny ve frontách na vodu. Hotely a restaurace kvůli jejímu nedostatku dočasně zavírají, ve stanicích metra přestala z úsporných důvodů fungovat klimatizace a úřady i firmy ve snaze šetřit vodou vybízejí své zaměstnance, aby pracovali z domova.

"Ale voda dochází i domácnostem, tak co máme dělat?" zeptal se reportéra BBC jeden zaměstnanec v IT sektoru.

Čennaí z této situace může podle úřadů vysvobodit jedině déšť. Bezmála pětimilionové město, které je podle sčítání lidu z roku 2011 šesté největší v Indii, bojuje s nedostatkem životodárné tekutiny už několik týdnů.

Krizová situace již způsobila potyčky mezi obyvateli. Minulý týden zatkla policie muže, který pobodal svého souseda při sporu o přidělovanou vodu.

"Jediný způsob, jak (situaci) zlepšit je zvýšit hladinu povrchových vod. Už jsme zažili suché roky, ale povrchová voda byla vždy naší záchranou," uvedl další z dotázaných.

Indický subkontinent se kromě sucha potýká i s nebývalou vlnou veder. Minulý týden v metropoli Dillí zaznamenali 48 stupňů Celsia, což byla nejvyšší teplota v historii měření. V severoindickém státě Bihár zemřelo v důsledku neutuchajícího žáru několik desítek lidí.

Květen a červen jsou v Indii obvykle nejteplejšími měsíci. Teploty pravidelně přesahují 40 stupňů Celsia, než zemi ochladí monzunové deště.