Založ si blog

Záblesky 5. – Čo deň dal. . .

Noc sadla na kraj, obloha sčernela a za oknom spálne v korune stromu divo hučí vietor. Od zdychavských lazov počuť tlmené hrmenie, divoká búrka sa tade valí. V takých chvíľach sú človeku na míle vzdialené správy o tom, koľko poslancov odišlo od Matoviča a kam šli, či akékoľvek ďalšie malicherné politické pletichy. Namiesto toho vnímame zvuky prírody a svoje vlastné myšlienky.

 

Robievate si takú dennú bilanciu, že večer spomínate na to „čo dnešok dal“?

Ja občas áno. Dnešok je jedným z takých dní – som Zámeru sveta vďačná za cestu z Popradu na poradu. Neprezradím celý príbeh – iba toľko, že Zámer sveta mi ukázal, ako majstrovsky riadi nenáhodné náhody.

V závere cesty – z Červenej Skaly som sa snažila niečo stopnúť, šlo jedno auto, nezastalo. Och. Potom pár minút nič nešlo, znervóznela som, lebo som mala časovú tieseň. Zasa šlo šesť ďalších áut naraz, dva kamióny, dve dodávky, aj dva osobáky, ani jedno nezastalo – a už som v duchu kvílila „Bože, prečo mi nepomáhaš?“ Zrazu šla biela dodávka, zastala a šofér ma vzal až hore na kopec. Tak som všetko ideálne stihla.    

A počujem tichý smiech Zámeru sveta, lebo mi pritom dal hlboké posolstvo. Ukázal mi tým, že príde pravá príležitosť, treba trpezlivo počkať na ňu. A nie, to nebolo to hlboké posolstvo, to mi dal ako poučenie už viackrát. To pravé posolstvo prišlo po mojom vnútornom dialógu – však, zdá sa Ti Zámer sveta, že by som sa hrnula brať nejakú z tých príležitostí, čo sa sypú teraz ako záplava?  Nie, rozhodne nie, uznal a mäkko mi doložil „ako hora Fudži…“

Silný šok – obrázky hory Fudži ma ťahá zbierať na pintereste, v poslednom čase. Pravdaže si kladiem otázku – hm, ako hora Fudži? Nie, toto vám nevysvetlím, je to silné posolstvo Zámeru sveta.

 

Ako si robievate takú bilanciu dňa – máte nejaký obľúbený rituál?  

Ja by som si dala rada k takej svojej večernej bilancii horúci čaj alebo sladké horúce kakao. Sedela by som pritom a premietala o dni, ktorý odchádza. Lenže moja bilancia začína, keď už z únavy vzdávam moju nočnú prácu – a to už sa nevládzem vybrať robiť to horúce kakao, ani čaj. Na chvíľu prepnem myšlienky písaním blogu, alebo iba tak ospalo preletí myšlienka „ďakujem za dnešok“ a zaspávam.

Áno, myslím, že výsledkom tej našej bilancie by mal byť hlboký pocit vďačnosti v našom srdci za všetky tie nenáhodné náhody, ktoré k nám v ten deň priputovali. A za všetky krásne okamihy dňa.

 

Záver

Jednu malú koincidenciu?  No, a je to Renanova myšlienka – „aj jediné zrnko piesku môže spôsobiť pád hory, ak prišiel čas, aby hora padla“.

Je to odpoveď na moju tichú otázku, ktorou som si lámala hlavu – jednoducho bol správny čas. Nebol správny spôsob – ale to nás Zámer sveta vystavuje skúškam, či dokážeme konať správne, čestne, alebo nie v konkrétnej životnej situácii. A niekedy ten náš nečestný krok je sám osebe tým najväčším trestom. Nie som teraz škodoradostná, len to konštatujem ako poznanie.

A pripomínam si ako poučenie pre seba – tú Vodičkovu myšlienku „stráž si svoju stopu…“

 

Elena      18.6.2019

 

 

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba dvadsať eur“ – lebo optikou [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45, aktualizované: 06:28

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,850
Celková čítanosť: 8981942x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie