Hlavní obsah

Hejna komárů vyhánějí z jihu Moravy turisty

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Komentované prohlídky zámeckého parku ve Valticích jsme museli zkrátit, protože ve stinné části parku se nedalo vydržet. Komáři návštěvníky brali útokem,“ uvedl Přemysl Krejčiřík z Mendelovy univerzity.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Oldřich Šebesta z hygienické stanice při práci.

Článek

Podle Oldřicha Šebesty z hygienické stanice, který se problematikou výskytu komárů na Břeclavsku léta zabývá, je letos komárů hodně. „Lidé v předchozích zhruba čtyřech suchých letech útokům komárů odvykli,“ řekl Šebesta, který poukazuje na to, že v minulosti bývaly situace horší.

O množství komárů z velké části rozhoduje, zda se zaplaví příležitostné tůně a další místa, kam v předchozích letech komáři nakladli vajíčka. A tato situace letos nastala.

Květnové zvednutí hladin řek, zejména Moravy, využili vodohospodáři s lesníky k zaplavení obory Soutok, kde se lesu nedostává vláhy. Právě tam je teď komárů nejvíc. „Zvýšené množství komárů je v lese podél Moravy mezi Týncem a Tvrdonicemi a pak na samotném soutoku Dyje a Moravy,“ vypočetl Šebesta.

„Zatím to ale není na hranicích kalamity. V současné době jsou již zase líhniště vyschlá a asi jeden měsíc teď budou aktivní již vylíhlí dospělí komáři. Pokud nedojde k vylití vody, tak by se další generace již neměla objevit,“ dodal Šebesta.

Aby situace pro lidi, ale i lesní zvěř nebyla tak zlá, začaly Lesy ČR na začátku června v oboře Soutok hubit komáří larvy. Přípravek Vectobac WDG jim poskytlo město Břeclav. Vzhledem k zaplaveným plochám ale nebylo možné efektivně ošetřit celou lokalitu.

„Večery jsou zde kruté,“ reagoval na zmínku o komárech kastelán zámečku Pohansko nedaleko Břeclavi Pavel Gajda. Přes den se to prý dá přežít, nicméně kdo se chystá hlouběji do obory, musí počítat s tím, že ve stínu roste agresivita hmyzu. „Bez repelentu bych tam rozhodně nejel,“ říká kastelán.

Reklama

Výběr článků

Načítám