Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Brazilci v šoku. Sudí jim neuznal tři branky, činilo se video

Sport

  11:30
PRAHA - Šampionát před domácími fanoušky berou Brazilci mimořádně prestižně. Navíc, když Copa Américu vyhráli naposledy v roce 2007. Start do jihoamerického mistrovství zvládli skvěle, jenže v nočním zápase jen remizovali s Venezuelou 0:0. Vše mohlo být jinak, kdyby na zápase nebylo video. Sudí, ve spolupráci s kolegou u televize, totiž neuznal kanárkům tři branky.

Útočník Brazílie Gabriel Jesus slaví v zápase s Venezuelou branku. Ta ale nakonec nebyla uznána. foto: ČTK/AP

V sestavě domácích nastoupily skoro všechny hvězdy. Firminho, Casemiro, Coutinho nebo brankář Alisson. Jen Neymar chyběl, neboť se před mistrovstvím zranil. I tak soupiska Brazilců nahání hrůzu.

Utkání s Venezuelou mělo podle mínění fanoušků dopadnout jednoznačnou výhrou domácích. Jenže…

Proti byl chilský rozhodčí Julio Bascuňán, jeho pomezní kolegové a sudí u videa. Ti se totiž postarali o to, že ze tří branek domácích byl konečný výsledek 0:0.

Nejprve se trefil útočník Firminho, začal se hned radovat a slavit se spoluhráči. Jeho nadšení mělo ale krátkého trvání, neboť si pomohl faulem. „Nic, jdeme dál,“ jako by říkali Brazilci.

Ve druhé půli se z gólu těšil Gabriel Jesus, ale ani tomu nebyla branka uznána. Jeden z jeho spoluhráčů se totiž nacházel v ofsajdu, čehož si pomezní sudí nevšiml. Hlavní rozhodčí ale využil možnosti překontrolovat videozáznam a na jeho základě zásah neuznal. Bohužel pro Brazilce totiž šlo o ofsajd hráče, který na gólovou střelu přihrával.

Psala se už 87. minuta a Brazilci zvedali ruce potřetí. I tentokráte bylo v akci video, které odhalilo, že Firminho zahrál těsně před gólem rukou. Ani tentokráte se tak branka neuznala.

Brazilec Arthur se hádá se sudím Juliem Bascuňánem během zápasu proti Venezuele.

„Dlouhý život videu ve fotbale,“ usmíval se kouč Venezuely Rafael Dudamel. „Sehráli jsme skoro bezchybnou partii s týmem plným skvělých hráčů. Výsledek 0:0 s Brazilci se zapsal do naší historie,“ těšilo ho.

To Brazílie pochopitelně spokojena nebyla. „Ve druhé půli neměla Venezuela vůbec nic, vlastně se ani nedostali ze své poloviny hřiště. Nevyhráli jsme kvůli maličkostem. Ale když ani jednou neskórujete, vždycky to vypadá, že tam bylo všechno špatně,“ zoufal defenzivní hráč Thiago Silva.

Ani diváci remízu na stadionu v brazilském Salvadoru zrovna dvakrát neocenili. „Musíme pochopit naše fanoušky. Chtějí vidět góly, takže pokud bych byl v publiku já, také bych na hráče bučel,“ uznal trenér Brazilců Tite.

Autor: