Hlavní obsah

Tři pruhy si Adidas nemůže chránit jako značku, potvrdil soud EU

Eurounijní ochranná známka německého výrobce sportovního oblečení a obuvi Adidas sestávající ze tří paralelních pruhů je neplatná. Potvrdil to ve středu Tribunál Evropské unie. Na rozdíl od loga s nápisem považuje tři pruhy za příliš obecný symbol.

Foto: Profimedia.cz

Tři pruhy jsou podle Tribunálu EU příliš obecné, aby si je mohl chránit pouze Adidas.

Článek

„Značka není vzorem pravidelných chráněných prvků,“ citoval z vyjádření soudu německý server DW. Tři pruhy jsou podle tribunálu příliš obecným symbolem.

Úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO) známku zapsal v roce 2014. Firma v přihlášce uvedla, že ochrannou známku tvoří tři stejně široké paralelní pruhy, které jsou od sebe stejně vzdálené a jsou umístěny na výrobku v libovolném směru.

V roce 2016 však úřad na návrh belgické společnosti Shoe Branding Europe zápis zmíněné ochranné značky s rovnými pruhy zrušil. Firma Adidas podle úřadu neprokázala, že známka získala v celé EU rozlišovací způsobilost užíváním. To zjednodušeně znamená, že si zákazníci tři pruhy dostatečně nespojují právě s touto značkou. O opaku firma dovedla přesvědčit jen v pěti z 28 zemích EU. Proto podle soudu nemůže být značka využívána na celém území EU.

Tribunál, druhý nejvyšší soud Evropské unie, ve středečním rozsudku rozhodnutí úřadu o zrušení zápisu potvrdil a zamítl žalobu, kterou proti rozhodnutí podala firma Adidas. Ta se nyní ještě může odvolat k soudnímu dvoru EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám