Těchto 12 lidí se mělo podílet na pádu letadla v Donbasu. Bellingcat zveřejnil jména

Simona Fendrychová ČTK Simona Fendrychová, ČTK
Aktualizováno 19. 6. 2019 22:52
Malajsijský Boeing 777 s 298 lidmi na palubě sestřelili v roce 2014 nad východní Ukrajinou ruští vojáci. Ve středu to uvedl investigativní server Bellingcat, který zároveň zveřejnil jejich jména. Jde o ruské důstojníky, kteří se 17. července 2014 podíleli na sestřelení dopravního letadla mířícího z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Příčiny tragického konce letu MH17 vyšetřovala odborná komise téměř pět let. Na tiskové konferenci v Nizozemsku nyní oznámila, že bude stíhat čtyři podezřelé.
Proruský separatista stojí u kusu vraku boeingu, který byl sestřelen 17. července 2014 nad Ukrajinou.
Proruský separatista stojí u kusu vraku boeingu, který byl sestřelen 17. července 2014 nad Ukrajinou. | Foto: Reuters

Mezinárodní vyšetřovatelé chtějí stíhat tři Rusy a jednoho Ukrajince. Podle rodiny pozůstalých, které znají výsledky vyšetřování, to jsou konkrétně Igor Strelkov (Girkin), Sergej Dubinskij, Oleg Pulatov a Ukrajinec Leonid Charčenko. 

Pokud budou v Nizozemsku tito lidé obviněni, je nepravděpodobné, že by je Rusko nebo Ukrajina vydaly. Ruská i ukrajinská ústava zakazují vydávání občanů k soudním líčením v cizině, souzeni tak budou nejspíš v nepřítomnosti.

Soud s nimi začne 9. března příštího roku

Civilní letadlo malajsijských aerolinek s pasažéry převážně nizozemské a malajsijské národnosti letělo 17. července 2014 nad Donbasem, kde zuřily boje ukrajinské armády a proruských separatistů. Mezinárodní skupina vyšetřovatelů už dříve identifikovala, že letoun trefila raketa Buk ruské výroby, vystřelená ze země. Odpálili ji z pole u obce Pervomajsk, kterou v době katastrofy měli pod kontrolou proruští separatisté.

Odpalovací zařízení údajně náleželo ruské 53. protivzdušné brigádě dislokované v Kursku. Na východní Ukrajinu bylo dopraveno z Ruska a po operaci se vrátilo zpět. Důkazem byly nahrávky, které zveřejnila ukrajinská tajná služba SBU, jež se na vyšetřování incidentu podílela spolu s Nizozemci.

Server Bellingcat ve středu zveřejnil výsledky svého vlastního pátrání po tom, jakou roli v sestřelení civilního letounu měli vůdci separatistů působících v té době na východě Ukrajiny. Identifikoval celkem 12 mužů, kteří se na tom podíleli, včetně těch, které chce mezinárodní vyšetřovací komise nechat stíhat.

12 mužů podle serveru Bellingcat

Velitelem 53. brigády byl Sergej Mučkajev. Spolu s ním k údajným pachatelům letecké tragédie patří ještě veterán ruské armádní rozvědky GRU a zároveň bývalý šéf zpravodajských služeb samozvané Doněcké lidové republiky Sergej Dubinskij a podplukovník ruských výsadkářů v záloze Oleg Pulatov.

Jednou z klíčových postav operace byl podle Bellingcatu zmíněný Igor Strelkov (Girkin), který v létě 2014 vykonával funkci ministra obrany takzvané "lidové republiky" v Doněcku. Později se Strelkov Moskvě znelíbil a byl odvolán zpět do Ruska.

Přepravu raketového zařízení Buk na východní Ukrajinu si zřejmě objednal sám Dubinskij. Skupina kolem něj měla sehrát klíčovou roli v rozhodnutí o sestřelení letadla. 

Dopravní letadlo malajsijských aerolinek, které se 17. července před pěti lety objevilo nad Doněckem, považovali Dubinského muži za nepřátelský letoun. Na místě dopadu trosek ale ozbrojenci zjistili, že se jedná o civilní stroj. 

Za další viníky, kteří se na sestřelení letadla podíleli, označil server Bellingcat povstalecké velitele Leonida Charčenka, Eduarda Gilazova a Olega Šarpova. A rovněž příslušníky bojové skupiny agenta GRU Igora Bezlera Sergeje Povaljajeva, Valerije Stělmacha a Igora Ukrainěce a dále členy takzvaného praporu Vostok Alexandra Chodakovského a Alexandra Semjonova.

Rusko podíl na tragédii odmítá. "Znovu byla vznesena absolutně nepodložená obvinění vůči ruské straně, jejichž cílem je poškodit Ruskou federaci v očí mezinárodního společenství," uvedlo ruské ministerstvo zahraničí na své internetové stránce.

Video: Za sestřelení MH17 mohou separatisté, tvrdí novinářka

Šance, že bude postaven před soud viník na nižší úrovni, ta tam jistá je, říká novinářka Petra Procházková. Zároveň ale dodává, že příliš nedoufá, že bude někdo souzen za odpovědnost politickou. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy