Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Už ani Klose nestačí. Myslíte, že se kvůli mně vrátí k fotbalu? vtipkovala po uzmutí rekordu Marta

Rekord v počtu gólů na mužských šampionátech mu jen tak někdo nevezme. Králem střelců na mistrovstvích světa celkově už ale Miroslav Klose není. Německou legendu o korunu připravila drobounká hvězda ženského fotbalu. Třiatřicetiletá Brazilka Marta na právě probíhajícím turnaji ve Francii zaznamenala už druhou trefu a s celkovými 17 zásahy nemá konkurenci.

Marta (uprostřed) slaví gól se svými brazilskými spoluhráčkami
zdroj: REUTERS autor: Phil Noble

Na mistrovství světa 2014 vystoupal díky dalším třem vstřeleným gólům na trůn a od té doby všechny neohroženě sledoval z vrcholu. Miroslav Klose se s 16 brankami stal nejenom nejlepším střelcem historie mužských šampionátů, ale také celkovým.

Od šampionátu v Brazílii, kde s Německem získal rovněž vytoužený titul, uteklo pět let, kdy mu tento status zůstával.

Zápas hraný 18. června 2019 ve francouzském Valenciennes ho ale o jednu z korun připravil. Ano, ta cennější, tedy pro nejlepšího střelce mužských MS mu nadále říká pane a ještě asi hodně dlouho říkat bude. Post nejlepšího střelce mistrovství celkově ale nyní putuje k něžnějšímu pohlaví. Novou vládkyní se totiž stala Brazilka Marta.

Ano, ta Marta, která před turnajem bojovala se zraněním a existovala možnost, že ve Francii hrát nebude. Ta Marta, která je považována za nejlepší fotbalistku historie. Ta Marta, jež je vzorem pro nespočet hráček na celém světě.

Moment, kdy drobounká, jen 162 centimetrů vysoká hráčka překonala i Kloseho, přišel v závěrečném zápase základní skupiny s Itálií. V 74. minutě Brazílie dostala výhodu pokutového kopu, ke kterému si nemohl stoupnout nikdo jiný než právě Marta. Z penaltového puntíku se prosadila už v zápase s Austrálií a neminula ani tentokrát. O nové rekordmance tak bylo jasno.

"Myslíte, že nyní Miroslav Klose změní názor o fotbalovém důchodu a vrátí se hrát na další mistrovství světa?" vtipkovala po zápase Marta, která proměněnou penaltou zajistila svému týmu výhru 1:0.

Nebyl to ale zatím jediný rekord, který ve Francii vytvořila. Už po brance proti Austrálii se stala první hráčkou, která se dokázala gólově prosadit na pěti mistrovstvích světa. Ze zápisů ale velkou vědu nedělá.

Je nám líto, video expirovalo.
Brazilky porazily na MS Itálii, Marta opět skórovala

"Ten střelecký rekord nepatří mně. Patří nám všem. Budu ho sdílet s kýmkoliv, kdo bojuje za větší rovnost ve fotbale," prohlásila fotbalistka, která okusila brazilskou, americkou nebo švédskou ligu.

U spoluhráček ale za počin sklidila velký obdiv a uznání. "Je pro nás vzorem. Každý rok láme rekordy, což je důležité zejména pro ženský fotbal jako takový. Jsem tak šťastná, že je Brazilka," řekla stoperka Monica.

Souhlasila s ní i další obránkyně Tamires. "Máme spoustu mladých hráček, které neustále přichází, a doufám, že ji pečlivě sledují. To jak hraje, co ji dělá speciální a neuvěřitelnou. Věřím, že ji budou následovat," zhodnotila.

Marta by zápis do historie možná ale vyměnila za něco jiného, titul mistryň světa. Na ten přes nespočet individuálních s Brazílií stále čeká. Nejlépe si Jihoameričanky počínaly v roce 2007, kdy se dostaly do finále, kde ale prohrály s Německem.

Sen o titulu světových šampionek si Marta a spol. budou moci splnit ve Francii, kde už mají jistý postup ze skupiny. Ovšem vinou jedné prohry a vzájemné bilance nakonec jdou dál až jako nejlepší tým z třetího místa.

"Chtěly jsme první místo ve skupině, ale toto je mistrovství světa. Teď už nezáleží, proti komu budeme hrát. Nemůžeme si vybírat. Měly jsme jasný cíl, postoupit. Teď je na nás, abychom se připravily pořádně a zkusily dojít ještě dál," zhodnotila Marta.

V osmifinále každopádně mohou dostat extrémně těžkého soupeře. Domácí Francii, která skupinu A jasně ovládla a patří k největším favoritům na titul. "Hrát proti domácím by bylo privilegium. Stadion by byl plný fanoušků, kteří by fandili. Miluju hraní před plným hledištěm, ať už podporují nás, nebo i soupeřky," dodala Marta.

Ať už snaha Brazílie v další fázi turnaje dopadne jakkoliv, jedno je jisté. Na rekordní počin Marty se bude vzpomínat ještě hodně dlouho.

Zdroj
ČT sport, www.iol.co.za

Hlavní zprávy

Nejčtenější články