Facebook už se svou kryptoměnou naráží u regulátorů

Mark Zuckerberg při výslechu v Kongresu

Mark Zuckerberg při výslechu v Kongresu Zdroj: ČTK

Na představení projektu Libra, kryptoměny z dílny Facebooku, reagují političtí představitelé z obou břehů Atlantiku. Z jejich vyjádření plyne, že firma bude mít úřadům ještě co vysvětlovat.

Jasný postoj zastává francouzský ministr financí Bruno Le Maire. Podle agentury Bloomberg uvedl, že Libra „se nesmí stát samostatnou měnou.“ Le Maire proto údajně vyzval bankovní regulátory zemí G7, aby příští měsíc vydali k projektu Facebooku své stanovisko. Podobný postoj zastává i německý europoslanec Markus Ferber z lidové frakce, který varoval, že z Facebooku se může stát banka na praní špinavých peněz.

V „domovských“ Spojených státech amerických navíc nemůže Facebook počítat se vstřícnějším přístupem, naopak. Demokratka Maxine Watersová, která předsedá bankovní komisi Sněmovny reprezentantů, vyzvala firmu k pozastavení prací na svém kryptoměnovém projektu.

„Vzhledem k problematické minulosti Facebooku firmu vyzývám k souhlasu s moratoriem na jakýkoliv pokrok ve vývoji digitální měny, dokud Kongres a regulátoři nebudou mít příležitost Libru prozkoumat a přijmout příslušná opatření,“ cituje Watersovou portál CNBC. „Zákonodárcům na jejich otázky rádi odpovíme,“ reaguje mluvčí Facebooku.

„Facebook se snaží prodat novou kryptoměnu svým uživatelům jako něco, co pomůže rozvojovým zemím.  Ovšem více než způsob jak ‚pomoci‘ v rozvojových zemích je to spíše vlastní facebooková ‚věrnostní karta‘, která má udržet, nebo optimálně i navýšit počet uživatelů v ekosystému Facebooku. A navíc ještě umožnit, aby vydělal na transakcích,“ uvedl manažer v oblasti finančních služeb Accenture Karel Kotoun.

Provozovatel největší sociální sítě světa hodlá Libru spustit v první polovině příštího roku. Plánovaná digitální měna je součástí snahy podniku expandovat v oblasti internetového obchodu a globálních plateb, uvedla agentura Reuters.

Facebook společně s řadou partnerů vytvořil asociaci, která bude novou měnu spravovat. Součástí asociace jsou například vydavatelé platebních karet Mastercard a Visa, platební platforma PayPal, internetová aukční síň eBay či alternativní taxislužba Uber.

Asociace, která má nyní 28 členů, sídlí ve Švýcarsku a společnost Facebook v ní nemá žádné zvláštní postavení. Manažer Facebooku David Marcus, který je za projekt zodpovědný, doufá, že v okamžiku spuštění nové měny už bude mít asociace více než stovku členů.

Facebook rovněž založil dceřinou firmu, která bude nabízet digitální peněženku s názvem Calibra. Ta umožní lidem novou digitální měnu používat. Calibra bude propojena s komunikačními platformami Messenger a WhatsApp společnosti Facebook, které mají přes miliardu uživatelů.

Co všechno ovlivní digitalizace? Dozvíte se v magazínu E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde

Jak uspět v digitální době? Nový magazín E15 • E15