Hlavní obsah

V Libavé nuceně přistál vrtulník Mi-24

• Aktualizováno

Ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku ve středu nuceně přistál vojenský bitevní vrtulník Mi-24. Z pěti vojáků na palubě nebyl nikdo vážně zraněn, uvedla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. Vrtulník byl poškozen.

Foto: Novinky

Mi-24

Článek

Proč vrtulník musel neplánovaně přistát, armáda nesdělila, dočasně do vyšetření nehody provoz strojů Mi-24 pozastavila.

Zranění vojáků byla lehká a po vyšetření byla většina z nich propuštěna z nemocnice domů. "Škody na vrtulníku jsou, ale až výsledky vyšetřování je určí," dodala Dvořáková.

Provoz bitevních vrtulníků byl přerušen také loni po listopadové nehodě, kdy stroj Mi-24 havaroval při vzletu na základně v Náměšti nad Oslavou. Nelétaly poté do ledna, kdy byl jejich provoz částečně obnoven.

Bojové vrtulníky patří mezi nejdražší vybavení, kterým armáda disponuje. Letectvo dostalo několik strojů Mi-24/35 v rámci deblokace ruského dluhu po roce 2000, starší verze se používala i předtím. Jejich hodnota je v řádu stovek milionů korun. Cena nových moderních bitevních vrtulníků se pohybuje v řádu stamilionů až miliard korun.

Bitevní dvoumotorové stroje používá česká armáda k podpoře pozemních jednotek, ničení pozemních cílů i přepravě osob a nákladu. Model byl vyvíjen od 60. let minulého století v někdejším Sovětském svazu. Exportní označení stroje je Mi-35.

Nedávné incidenty vojenských vrtulníků
V polovině května přistál preventivně u obce Pěnčín na Prostějovsku vrtulník německé armády CH-53 GS, který se účastnil mezinárodního cvičení Dark Blade 2019. Po takzvaném bezpečnostním přistání vrtulník zkontroloval německý technický personál, který nezjistil žádné závady, které by stroji bránily v letu. Následně tak mohl přeletět zpět na základnu u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku. Nikomu se nic nestalo.
V listopadu 2015 přišla česká armáda o víceúčelový vrtulník Mi-171Š, který havaroval ve Španělsku na cvičení Trident Juncture, pět vojáků bylo tehdy zraněno. Stroj se propadl z deseti metrů a převrátil na bok. Nebylo možné ho opravit. V únoru 2001 se zřítil vojenský vrtulník W3-A Sokol mezi obcemi Škvorec a Zlatá v okrese Praha-východ, když piloti nacvičovali přistání pomocí autorotace, zraněni byli všichni tři členové posádky. V říjnu stejného roku pak armádní vrtulník Mi-8, který převážel bývalého amerického astronauta českého původu Eugena Cernana a českého kosmonauta Vladimíra Remka, havaroval při nouzovém přistání u Okrouhlé nedaleko Milevska na Písecku. Zraněno bylo 12 lidí na palubě, nejhůře letuška.
V roce 2004 se v Náměšti nad Oslavou zřítil britský vojenský vrtulník Lynx, který se v ČR účastnil vojenského cvičení. V troskách stroje zahynulo šest britských vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám