Obrazem: Budoucnost stojí u Slavkova. Podívejte se do první "živé" haly v Česku

Právě se díváte na údajně první "živou" průmyslovou halu na světě. Stojí ve Slavkově u Brna a její střecha, ale i stěny jsou pokryty zhruba čtvrt milionem rostlin. Některé další navíc ještě dorostou.
"Pro mě jako pro podnikatele se stala nejvyšším cílem ochrana přírody," říká šéf společnosti LIKO-S Libor Musil při otevření své nové výrobní haly.
Jeho rodinná firma o 250 zaměstnancích a s obratem přibližně 850 milionů korun vyrábí mimo jiné stavební příčky, stěny a podobné věci. A jelikož prosperuje, potřebovala novou výrobní halu.
A tak ji Musil vybudoval. Ovšem oproti "obvyklým" halám s velkým rozdílem, který je patrný hlavně zvenku.
Musil a jeho blízcí si uvědomují postupující změnu klimatu, a proto se snaží o co nejmenší zátěž pro životní prostředí.
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Jakub Plíhal
19. 6. 2019 15:05
Rodinná firma LIKO-S otevřela ve Slavkově u Brna průmyslovou halu za šedesát milionů korun. Tvrdí o ní, že je budoucností stavebnictví. Proč? Zdi a střecha jsou porostlé víc než čtvrt milionem rostlin, vodu si čistí sama, téměř nepotřebuje klimatizaci a energii přitom spotřebuje jako rodinný dům. "Tradiční postupy ve stavebnictví prohlubují klimatickou změnu a přispívají k vysušování krajiny. Myslím, že je zapotřebí stavební revoluce," je přesvědčený šéf společnosti Libor Musil při otevření svého nového průmyslového a přitom ekologického dítka. "Pro mě jako pro podnikatele se stala nejvyšším cílem ochrana přírody," říká Musil. Podívejte se, jak "revoluční" hala vypadá a funguje.
 

Právě se děje

Další zprávy