Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Jícha už přemýšlí o roli kouče v Kielu: Někdy je třeba to vzít jako generál, ale nejsem pes

Připravuje se na novou roli a je do ní zapálený. Bývalý nejlepší házenkář světa Filip Jícha převzal jako hlavní kouč celek německého Kielu, kde působil v minulé sezoně jako asistent. Pečlivě promýšlí, jak posunout přední tým Bundesligy zase na úplný vrchol v lize a Lize mistrů.

Filip Jícha
zdroj: ČTK

Jícha skončil předloni na podzim, ale už rok předtím moc nehrál. Loni byl asistentem trenéra v Kielu a letos tým převzal. Z pozice kouče je nadšený. "Jsem teď hlavou, tělem i duší trenér. To mě naplňuje a dává směr života," řekl.

Sedmatřicetiletý nejlepší hráč světa z roku 2010 tvrdí, že mu sportování nechybí. "Vůbec. Skončil jsem a hráčská kariéra je uzavřená. Jsem úplně někdo jiný než hráč, akorát mě dohání moje hráčské úspěchy," uvedl Jícha na krčském baseballovém hřišti v Praze, kde se zúčastnil exhibiční soutěže v rychlosti nadhozů.

Dvojnásobný vítěz Ligu mistrů přiznal, že měl strach, jak se z profesionálního sportovce stane normálním člověkem. Ale dnes je v pohodě. "Srovnal jsem se, přibral asi dvanáct kilo a mám se prostě fajn," usmíval se dvoumetrový plzeňský rodák. "Nic mě nebolí, vstávám z postele s radostí a do posilovny nemusím," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Jícha si vyzkoušel nadhazování v baseballu

Jedno mu zůstalo. Touha být nejlepší a přivést tým k úspěchům. "To mám v krvi," pronesl. V roli trenéra prý musí být pilnější než jako hráč. Z kariéry si na lavičku navíc přinesl jednu obrovskou výhodu, je zvyklý na tlak. "Na to jsem připravený."

Tým začal s přípravou a Jícha má jasnou představu, jak Kiel vyladit, aby útočil na nejvyšší příčky. "Kdo mě zná, tak ví, jaký jsem. I jako hráč jsem byl extrémně krutý vůči spoluhráčům, protože jsem chtěl pořád vyhrávat. A vítězství jde jen přes nějakou hranici sebeobětování," má jasno Jícha. Trochu má dojem, že ne všichni hráči chtějí touto tvrdou cestou jít, i když by rádi zvedali trofeje. "Jinak to ale nejde."

Občas jeho svěřenci brblají, ale Jícha cítí, že jsou všichni na stejné lodi. "Jsem na pomyslném kapitánském můstku a musím nastavit tým správným směrem. Já budu první, kdo se stáhne dozadu, pokud budeme úspěšní, protože vím, jak je to úžasné, si užívat tu energii, když přijdete do šatny a víte, že jste něco vyhráli," uvedl.

Jícha chce být energický, ale i klidný a mít vše připravené do detailů 

Kiel je po horších letech znovu na cestě do špičky. V Bundeslize obsadil druhou příčku. Jeho nový trenér doufá, že vystoupá výše. "Kvůli olympiádě bude sezona trošku zkrácená, ale čeká nás porce až 65 utkání, takže to bude zápřah, ale o to je to větší výzva. Mám spoustu energie a těším se," řekl Jícha.

Jako trenér se snaží být v první řadě člověkem. Na druhou stranu ví, že občas musí s někým jednat přísněji a jinému zase podat kamarádskou ruku. "Házená není náhoda, nic jen tak nevyjde, všechno musí být do detailu připravené a rozpracované. Když to jde, tak jsem lidský, ale pokud neděláme, co jsme si řekli, tak to je třeba zabrzdit a dát to do správných kolejí. Čas od času je třeba vzít to nějak generálně, ale nejsem zas takový pes. Pokud se pohybujeme po správné cestě, nejsem pes," řekl.

Na lavičce by chtěl působit klidněji. Musí se soustředit a analyzovat utkání, aby mohl dělat správná rozhodnutí. "To potlačuje emoční stránku. Chtěl bych být v první řadě ten, který žije takové to vnitřní napětí, ale navenek dává obrovský klid."

Aktuálně je na začátku trenérské kariéry. Proto se zcela odmítl bavit o možnosti, že by jednou převzal český národní tým. "To vůbec není na pořadu dne," řekl rezolutně a ocenil současnou dvojici koučů reprezentace Jana Filipa a Daniela Kubeše. "Dokážou udělat neuvěřitelný věci. To, že český národní tým je v prvním koši losování na mistrovství Evropy, to bychom si měli všichni vyfotit. To nebylo tak často. S tím, s čím pracujou, že dokázali tohle, to je neuvěřitelné. Dělají skvělou práci."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články