Hlavní obsah

Liškutin obviněný v korupční kauze v Brně je na svobodě

– Brno • Aktualizováno
Právo, Petr Kozelka

Soudce brněnského Městského soudu Libor Hanuš ve středu odpoledne propustil z vazby bývalého místostarostu městské části Brno-Ivanovice a někdejšího člena hnutí ANO Petra Liškutina. Podle státního zastupitelství sice u bývalého komunálního politika obviněného v kauze údajné korupce při zadávání veřejných zakázek na radnici Brno-střed trvají obavy z možného útěku, ty už ale nejsou tak silné, aby muž musel být dál za mřížemi.

BEZ KOMENTÁŘE: Státní zástupce Radek Mezlík k propuštěnÍ Petra Liškutina z vazbyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Soudce rozhodl o tom, že u obviněného Liškutina bude nahrazena vazba dohledem probačního úředníka. Je u něj sice obava z možného útěku, ale tato není tak intenzivní, aby nebylo možno uvažovat o alternativě, v tomto případě právě o dohledu Probační a mediační služby. Pan obviněný má nyní povinnost se hlásit pravidelně svému úředníkovi, který s ním bude pracovat,“ prohlásil po jednání státní zástupce Radek Mezlík.

Foto: Marie Stránská/MAFRA, Profimedia.cz

Petr Liškutin na fotografii z roku 2016

Liškutin dříve pracoval jako vedoucí odboru investic na radnici Brna-střed. Před vyšetřovateli, kteří mají za to, že byl součástí organizované zločinecké skupiny ovlivňující zakázky se hájil tím, že se prý stal „obětí svého zaměstnání a povolání“. Prý jen plnil pokyny svého nadřízeného, bývalého radního Jiřího Švachuly, kterého státní zastupitelství označuje za hlavu celé skupiny. Jejích devět členů si mělo od roku 2014 na úplatcích přijít na miliony korun.

Ve vazbě na rozdíl od Liškutina bude muset dál zůstat Pavel Ovčarčin. U něj totiž soudce vyhověl návrhu státního zástupce a ponechal jej za mřížemi. „U něj dále hrozí možnost, že by se mohl skrývat,“ vysvětlil státní zástupce Mezlík.

Foto: Mapy.cz

Radnice Brno-střed

Podnikatel má totiž podle vyšetřovatelů na svědomí kromě korupce i daňový podvod, na němž se měl podílet s dalším obviněným v korupční kauze podnikatelem Samanem El-Talabanim. Ten přitom státní zastupitelství zásobuje detaily jak o údajné korupci, tak i o další trestné činnosti, přičemž usiluje o statut spolupracujícího obviněného, což by mu mohlo dopomoci k mírnějšímu trestu.

Obviněným expolitikům, úředníkům a podnikatelům hrozí v případě odsouzení za korupci až 16 let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéf brněnského ANO složil funkci

Ve funkci brněnského předsedy ANO skončil v pondělí Pavel Dvořák. Na svůj post rezignoval podle oficiálního vyjádření ANO z osobních důvodů. Údajně je totiž ve...

Švachulu a Liškutina vyloučili z ANO

Brněnští politici Jiří Švachula a Petr Liškutin, kteří jsou ve vazbě kvůli obvinění z korupce na radnici městské části Brno-střed, byli ve čtvrtek vyloučeni...

Výběr článků

Načítám