Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Facebook uvede „stabilní“ kryptoměnu. Má silné partnery a globální ambice

  16:15
Společnost Facebook představila plány spustit novou kryptoměnu Libra v roce 2020. Je založena na principech uzavřeného blockchainu. Silní partneři (včetně PayPal, Visa a Mastercard) mají zajistit stabilitu. Kritici se obávají přílišné moci Facebooku i obcházení finančních regulací.
Facebook oznámil novou kryptoměnu Libra. Spolupracuje na ní s velkými firmami...

Facebook oznámil novou kryptoměnu Libra. Spolupracuje na ní s velkými firmami včetně Uber, Coinbase, Visa nebo MasterCard | foto: montáž: Pavel Kasík, Technet.czProfimedia.cz

Libra je pro Čechy označení britské tradiční měny. Facebook si ale toto slovo vypůjčil pro svou plánovanou kryptoměnu. Název odkazuje ke svobodě, což je podle Facebooku hlavní výhoda jejich nové digitální měny:

  • stabilita – Libra má být zajištěna proti prudkým fluktuacím
  • dostupnost – Libra bude dostupná všude tam, kde je Facebook
  • nezávislost – Libru bude spravovat nezávislá asociace

Už z těchto atributů je jasné, že Facebook má s Librou velké plány. Od začátku zdůrazňuje, že nejde o jejich aktivitu, ale o společný projekt velkého množství firem. Do první poloviny 2020, kdy se má Libra dostat ke koncovým uživatelům, by asociace spravující tuto měnu měla čítat sto firem.

Hlavní výhoda by evidentně spočívala v ohromné uživatelské základně. Produkty společnosti Facebook, mezi které patří také Instagram a WhatsApp, používají miliardy lidí po celém světě. Včetně těch, kteří nemají žádnou platební kartu nebo bankovní účet.

  • Český překlad
  • Anglický originál

„Svět nutně potřebuje spolehlivou digitální měnu a infrastrukturu, které mohou společně naplnit potenciál „internetu peněz“. Využívání finančních prostředků na mobilu by mělo být jednoduché a intuitivní. Přesouvání peněz po celém světě by tak mělo být jednoduché, dostupné a ještě bezpečnější než odesílání textových zpráv nebo sdílení fotografií, bez ohledu na to, kde žijete, co děláte nebo kolik vyděláváte.

Nastal čas vytvořit nový druh digitální měny postavený na základech technologie blockchain. Posláním Libry je jednoduchá globální měna a finanční infrastruktura, která otevře nové možnosti miliardám lidí.“

"The world truly needs a reliable digital currency and infrastructure that together can deliver on the promise of “the internet of money.” ecuring your financial assets on your mobile device should be simple and intuitive. Moving money around globally should be as easy and cost-effective as — and even more safe and secure than — sending a text message or sharing a photo, no matter where you live, what you do, or how much you earn.

Now is the time to create a new kind of digital currency built on the foundation of blockchain technology. The mission for Libra is a simple global currency and financial infrastructure that empowers billions of people."

Právě „nebankovní“ uživatelé by zřejmě snadnou možnost posílat a přijímat peníze ocenili nejvíce. Facebook ostatně není první, kdo posílání peněz nabízí. V Číně lidé posílají peníze přes chatovací aplikaci WeChat, v Indii MobiKwik a víceméně po celém světě chce působit Google Pay nebo PayPal.

Facebook ukazuje, jak bude fungovat Libra:

Měna Libra, kterou uvedl Facebook, je ale zajímavá nejen tím, kdo ji představil. Její jednotlivé aspekty při bližším prozkoumání vzbuzují otázky. A nepochybně upoutaly i pozornost regulátorů.

Velcí hráči dávají Libře naději na úspěch

Libra Association, která má nyní osmadvacet členů, sídlí ve Švýcarsku a společnost Facebook v ní nemá žádné zvláštní postavení. Manažer Facebooku David Marcus, který je za projekt zodpovědný, doufá, že v okamžiku spuštění nové měny už bude mít asociace více než stovku členů.

Zatím jich má zmíněných dvacet osm, a zvláště přítomnost některých firem dává tušit, že Facebook přišel s myšlenkou, která má šanci změnit finanční zvyky na globální úrovni.

Partneři projektu Libra

Především jsou zde tři velcí hráči ze světa financí: Visa, MasterCard a PayPal. Jejich přítomnost sice nezaručuje úspěch, ale ukazuje, že technické řešení a případný dosah jsou pro tyto firmy zajímavá lákadla. Dále zde je kryptoburza Coinbase, což zase dává naději, že bude nová kryptoměna Libra obchodovatelná na této a dalších burzách. Telekomunikační firmy reprezentuje i u nás působící Vodafone. A jsou zde i velké firmy Uber, Lift nebo Spotify, které vidí velkou výhodu v tom, že budou moci uživatelé z celého světa snadno utrácet reálné peníze pouhým klikem na displeji mobilního telefonu.

Blockchain, ale ne jako u Bitcoinu. Zatím?

Na rozdíl od bitcoinu by Libra měla být podložena reálnými finančními aktivy, což by mělo zabránit výkyvům její hodnoty. „Pokud si koupíte libru za 50 dolarů, vašich 50 dolarů poputuje do librových rezerv,“ uvedl David Marcus, šéf nového projektu ze společnosti Facebook. Zřejmě půjde o navázání hodnoty nikoli na dolar, ale na košík mezinárodních měn a aktiv.

Pro provoz platebního systému ale není potřeba ta „krypto“ část. PayPal, WeChat a další provozují fungující platební systémy na principu centrální autority. Proč tedy Facebook zvolil cestu kryptoměny?

Dostáváme se tak k důležitému – a kontroverznímu – aspektu nové měny. Má to být kryptoměna založená na technologii blockchain, což je v principu stejná technologie, která pohání Bitcoin, Ethereum, Litecoin a další řekněme klasické kryptoměny. Ve všech těchto případech jde o otevřený blockchain, kdokoli se tedy může stát součástí sítě a na základě důkazu o vykonané výpočení práci (Proof of Work, též „těžba“) se podílet na procesu ověřování transakcí. Takový proces je výpočetně i finančně náročný, je to cena za maximální decentralizaci sítě.

Blockchain

Platforma pro bezpečné, sdílené, decentralizované, transparentní a neměnné ukládání dat. Každá komunikace (transakce) je po ověření zapsána do neměnné „účetní knihy“ (blockchain ledger) a tento zápis nejde změnit. Databáze je uložena v řadě na sebe navazujících „bloků“, které ověřeny a poté nevratně zapojeny do „řetězu“. Ověřování transakcí blockchainem využívá například měna bitcoin.

Existují ovšem i neveřejné blockchainy, kde se ověřovacím uzlem nemůže stát kdokoli, ale jen předem schválení členové.

A který styl zvolila Libra? „Začínáme jako neveřejný blockchain,“ stojí na stránkách projektu v tzv. whitepaperu. Každý člen asociace bude operovat vlastní server (node), což umožní provoz blockchainu.

Zároveň ale Facebook píše, že Libra má ambici stát se „skutečně otevřenou“ a fungovat „v nejlepším zájmu svých uživatelů“. Deklaruje tedy, že do pěti let se Libra změní z neveřejného na veřejný blockchain. Jak by měla tak fundamentální změna proběhnout, ale není vůbec jasné: „Výzva pro nás je, že dnes zatím nemáme prověřené řešení pro škálovatelné, stabilní a bezpečné využití veřejného blockchainu, které by ustálo miliardu uživatelů po celém světě,“ píší zakladatelé měny Libra. „Spolu s vývojářskou komunitou budeme hledat způsob, jak do pěti let zahájit transformaci z neveřejného na veřejný blockchain.“

Transakce se zapisují do blockchainu, konsenzus se zjišťuje pomocí principu BFT (Byzantine Fault Tolerance)

To zní velkolepě, ale slibem nezarmoutíš. Pět let je navíc docela krátká doba. A překlápět celosvětovou blockchainovou síť z neveřejné na veřejnou za plného provozu, to zní jako pořádná „výzva“, či spíše noční můra.

Programovatelné peníze, chytré smlouvy a snadné použití

Jiné technické detaily nové měny jsou na první pohled propracovány o něco lépe. Ale jen o něco. Na stránce pro vývojáře lze najít dost detailů i dokumentace (PDF), ale i zde jsou popisy často vágní. „Právě navrhujeme nový programovací jazyk Move, který bude ergonomický a bude v něm snadné napsat a ověřit zdrojový kód.“  Zní to sice optimisticky, ale vývojáři budou chtít znát detaily (nějaké najdou na GitHubu).

Teoreticky by jazyk Move mohl pomoci vytvářet chytré smlouvy (jako to umí třeba měna Ethereum) a ty by se daly implementovat do různých aplikací. Například Uber by mohl namísto platby po dokončení jízdy uzavřít chytrou smlouvu mezi řidičem a pasažérem. Pasažér při nasednutí do auta automaticky „uvolní“ odhadovanou částku a po dopravení na místo chytrá smlouva zajistí, že řidič dostane zaplaceno, co mu pasažér dluží.

Schéma validátoru kryptoměny Libra. Součástí je i virtuální počítač, na kterém poběží program napsaný v novém jazyce Move.

Zatím si ale vývojáři nemohou moc otestovat, co všechno s novou měnou půjde a nepůjde dělat. Poznámky jsou plné upozornění, že „tato část ještě není finální“ nebo „tato syntaxe se ještě bude významně měnit“.

Snaží se Facebook vyhnout regulacím?

Mark Zuckerberg na vývojářské konferenci 2018

Facebook zdůrazňuje, že v rámci oné švýcarské asociace má každý člen jeden hlas. Facebook tedy nebude mít hlavní rozhodovací právo. Z komunikace lze ale tušit, že Facebook je tím, kdo měnu inicioval a kdo spravuje její technické aspekty. Facebook nicméně zdůraznil, že sociální data (myšleno data, která má uživatel uložená na Facebooku) nebudou míchána s daty o transakcích. Pro jasnější oddělení založil dceřinou společnost Calibra. Úplné oddělení ale bude obtížné, nejen technicky, ale hlavně prakticky. V minulosti třeba Facebook mluvil o úplném oddělení WhatsAppu, přesto nyní mluví o jeho užší integraci.

„Facebook se zkrátka snaží svoji účast na projektu navenek co nejvíc zamaskovat a Calibra je zjevně prostředek, jak si zajistit a udržet v asociaci rozhodující vliv,“ komentuje to Karel Wolf pro Lupa.cz. „Na rétoriku o tom, že o Libře a jejím vývoji rozhoduje Libra Association, jejíž členové mají stejná hlasovací práva, můžete v klidu zapomenout.“

Prozatím je Libra uzavřený blockchain, a moc se tak z pohledu uživatele neliší od systému, kde se o všechno stará centrální autorita. Což ani není potřeba. Běžný uživatel po nějakých „neměnných open-source nevystopovatelných řešeních“ obvykle netouží, záleží mu na tom, zda je převod peněz rychlý a pohodlný. To současná implementace kryptoměn zatím nenabízí, a Facebook by to se svojí Librou nabídnout mohl, i když by se pravděpodobně jednalo spíše o jakési pseudokrypto.

Jenže onen „krypto“ aspekt může být také způsob, jak se vyhnout některým regulacím. Provozovat „nezávislou kryptoměnu“ je pro úřady nepochybně hůře uchopitelné, než „založit si vlastní celosvětovou banku“. Na Facebook se proto už snáší kritika. 

Američtí politici už se nechali slyšet, že Facebook by neměl ve svých plánech pokračovat, dokud nebude jasné fungování celé platformy i její dopady a regulační rámce. „Facebook pokračuje ve své nekotrolované expanzi a sápe se po dalších aspektech života svých uživatelů,“ uvedla třeba Maxine Watersová, demokratická kongresmanka z Kalifornie.

Podle německého zástupce v Evropském parlamentu Markuse Febera by nová měna Facebooku měla vést k širší regulaci. „Byl by to dobrý důvod, proč by Evropská komise měla začít pracovat na řádném regulačním rámci, který by upravoval pravidla virtuálních měn,“ uvedl. Také Facebook doufá, že libra může přivést globální regulátory k jednomu stolu. „Dává nám to základ pro to, abychom mohli zahájit produktivní rozhovory s regulátory po celém světě,“ řekl viceprezident Calibry Kevin Weil.

„V propojení dat o transakcích z aplikace Calibra se sociálními daty, které má Facebook a WhatsApp a Instagram, se skrývá skutečný poklad. A vyvstávají otázky,“ upozornil ekonom ING Teunis Brosens. Také jeho kolega Neil Campling ze společnosti Mirabaud Securities se domnívá, že s ohledem na to, jak Facebook v minulosti zacházel s daty uživatelů, by jeho nový krok měl lidi spíš přesvědčit o tom, že „Facebook, který spravuje naše peníze, je pravděpodobně příšerný nápad“.

Příšerných nápadů měl ale už Facebook hodně, a ujaly se. Už v minulosti se Facebooku vyplatilo nabrat rychle velké množství uživatelů po celém světě, navyknout je na svůj produkt a podružnosti jako ochrana soukromí řešit až když dojde k problémům. Bude zajímavé sledovat, jak se jim to povede ve finanční oblasti, která je tradičně regulovaná mnohem přísněji.

Autor:
  • Nejčtenější

Zázrak! NASA po pěti měsících obdržela od sondy Voyager smysluplnou zprávu

v diskusi je 168 příspěvků

23. dubna 2024  13:37

Když se v únoru letošního roku stále nedařilo navázat smysluplnou komunikaci s jedním z...

Herečce Slávce Budínové by bylo 100 let. Zemřela opuštěná, bez zájmu veřejnosti

v diskusi je 28 příspěvků

21. dubna 2024

Před 100 lety, 21. dubna 1924, se v Ostravě narodila známá česká herečka Slávka Budínová.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Znovuzrození japonských letadlových lodí. Ve výzbroji budou mít F-35B

v diskusi je 51 příspěvků

19. dubna 2024

Japonsko má ve své ústavě zakázáno vlastnit ofenzivní zbraně, jako jsou letadlové lodě. Doba...

Unikátní exkurze. Nahlédněte do francouzské jaderné ponorky před vyplutím

v diskusi je 16 příspěvků

20. dubna 2024

Není obvyklé, aby reportéři mohli nahlédnout do jaderné ponorky v aktivní službě. Agentura AP nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Proč umělá inteligence lže a proč kvůli ní zhloupneme. Počítačový expert vypráví

v diskusi je 17 příspěvků

22. dubna 2024

Premium Zatímco průmyslová revoluce zaváděla masivní využití strojů, které nahradily lidské svaly, nyní...

Sphere jako osmý div světa? Zábavní komplex ve Vegas je technologický zážitek

v diskusi jsou 4 příspěvky

25. dubna 2024

Uvidíte v ní famózní obraz s nejvyšším rozlišením na světě, do uší zahraje sto šedesát tisíc...

POZOR VLAK: Slavíme půl století pražského metra, vznikla k tomu unikátní hra

v diskusi jsou 3 příspěvky

24. dubna 2024  7:29

Pro Československo, a především pro Prahu, to byl slavný den, devátého května 1974 byl slavnostně...

Jiří Horák obnovil ČSSD a dovedl ji do parlamentu. Se Zemanem si nerozuměl

v diskusi jsou 2 příspěvky

24. dubna 2024

Před 100 lety se narodil Jiří Horák, který po sametové revoluci pomáhal znovuobnovit sociální...

Dnes už se bez nich válčit nedá. Raketový vzestup bojových dronů

v diskusi je 43 příspěvků

24. dubna 2024

Bezpilotní letadla (drony) jsou v posledních dvou dekádách na raketovém vzestupu. Přispěla k tomu...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...