Hlavní obsah

Harley-Davidson se dohodl na výrobě menších motorek v Číně

Americká společnost Harley-Davidson se dohodla s čínskou firmou Qianjiang Motorcycle na výrobě nového motocyklu s menším výkonem v Číně. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Harley-Davidson tak plní záměr, který avizoval už loni, a sice zvyšovat výrobu motocyklů mimo USA. Tím značně popudil amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: Petr Kološ

Harley-Davidson (ilustrační foto)

Článek

Nový motocykl se podle firmy koncem příštího roku začne prodávat v Číně a později bude uveden i na další asijské trhy. Bude mít motor o objemu 338 krychlových centimetrů, což představuje zdaleka nejméně výkonný motor, jaký kdy Harley-Davidson vyrobil.

Harley-Davidson se zvyšováním prodeje v zahraničí snaží kompenzovat pokles poptávky na domácím trhu. Podnik uvedl, že si firmu Qianjiang Motorcycle vybral za partnera kvůli jejím zkušenostem při vývoji motocyklů s menším výkonem, dodavatelské základně a znalosti rozvíjejících se trhů. Většinovým majitelem firmy Qianjiang Motorcycle je čínská společnost Geely, která vlastní výrobce osobních automobilů Volvo Cars.

Společnost Harley-Davidson se nyní na domácím trhu potýká s negativními důsledky demografického vývoje – její tradiční zákazníci stárnou a snaha přilákat nové a mladé motorkáře zatím nepřinesla kýžené výsledky. Prezident Trump navíc firmě loni pohrozil vyššími daněmi za to, že kvůli novým clům chce Harley-Davidson přesunout část výroby do zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám