Eva Jiřičná: Dobrá výšková budova město nezničí. Na rozdíl od špatné architektury

Eva Jiřičná

Eva Jiřičná Zdroj: Anna Vacková

Vítězný návrh Evy Jiřičné
Vítězný návrh Evy Jiřičné
Vítězný návrh Evy Jiřičné
Vítězný návrh Evy Jiřičné
Vítězný návrh Evy Jiřičné.
7
Fotogalerie

Tři bílé věže, které navrhla světoznámá architektka Eva Jičiná místo budovy bývalého Telecomu na pražském Žižkově, vzbudily ještě před zveřejněním detailů ohledně výšky zájem odborníků z Klubu za starou Prahu. Jejich kritickou reakci ale architektka čekala a za svým projektem si stojí. „Já se domnívám, že když někdo postaví dobrou výškovou budovu, tak to město nezničí. Město ale naopak degraduje to, když se zaplácá špatnou architekturou," říká Jiřičná v rozhovoru pro deník E15.

Klub za starou Prahu se ještě před zveřejněním detailů projektu ohradil proti jeho podobě. Čekala jste takovou reakci?

Samozřejmě, že jsem takovou reakci čekala. Víte, Klub za starou Prahu je společnost velmi vzdělaných lidí, kteří se snaží ponechat Prahu takovou, jaká je. Díky svojí profesi jsem měla možnost procestovat celou řadu zemí po celém světě a vím, že města, která se nevyvíjí, trpí. V takových městech pak nemůže fungovat kvalitní veřejný život. Historického jádra Prahy a budov, jež v něm stojí, si velmi vážím. Poněkud jiná situace ale přeci panuje v lokalitě, jako je Žižkov. Inkriminovanou parcelu jsme obešli několikrát, a věřte, že pohled na to, co tam momentálně stojí, není nijak hezký.

Navrhovala jste věže tak, aby byly líbivé? Údajnou líbivost Klub Za starou prahu kritizuje.

Já vlastně nevím, co přesně ta líbivost znamená. Nejprve vadilo, že jsou málo industriální. Teď jsou trnem oku, protože jsou líbivé. Budovy jsou ale navrženy především tak, aby se v nich dobře bydlelo. Například balkóny vznikly proto, aby lidé byli pocitově odtrženi od výšky. Rovněž tvar budov vznikl po dlouhodobém procesu. Nebyli jsme vedení touhou po vytvoření estetiky už vůbec ne líbivé, ale tím, abychom vyprojektovali kvalitní bydlení. Já se ve svých 80 letech rozhodně nepotřebuji nikomu zalíbit.

Nemůže mít váš projekt podobný osud jako Chobotnice“ Jana Kaplického? Ptám se, protože tu několikrát tato paralela zazněla (rozhovor probíhal po tiskové konferenci, kde byly představeny detaily studie, pozn. aut.) 

To si samozřejmě netroufám odhadnout. Nevím, jak se k návrhu postaví dotčené instituce. Srovnání asi padlo především kvůli vlně hlasů, která stejně jako v případě představení projektu Jana Kaplického zazněla. Mám pocit, že odevšud je slyšet Pozor, je v plánu stavět něco nového! A pozor, je to něco jiného!"

Kdysi jste zmiňovala, že Praha je v případě nových staveb velmi konzervativní. Tento postoj se tedy nezměnil?

Možná trochu. Ale když na mě bude chtít někdo házet rajčata, asi tomu nezabráním.

Jak moc se do výsledné podoby promítl kompromis mezi vámi a investorem?

Jeden z architektů a designérů, kterého já moc obdivuji, Charles Eames, kdysi na podobnou otázku také odpovídal. A já se s jeho postojem ztotožňuji. Tehdy řekl: Myslím, že jsem nemusel nikdy dělat žádný kompromis, protože jsem se vždy snažil pochopit limity, mezi kterými se pohybuji." I my jsme si tyto meze stanovili. Splnili jsme zadání a zároveň přidali Praze něco navíc, a to veřejný prostor, který je obzvlášť v těchto místech velmi žádoucí.

Vnímáte tuto zakázku jako prestižní?

Velmi. Jsem velmi vděčná za to, že jsem mohla na této zakázce pracovat a že bych mohla v Praze zase něco postavit. Navíc kromě zmiňovaného veřejného prostranství bych mohla díky svým spolupracovníkům napomoci přivést know-how stavění výškových budov. Samozřejmě vnímám i to, že jde o velkou zodpovědnost.

Patří výškové stavby do Prahy?

Já se domnívám, že když někdo postaví dobrou výškovou budovu, tak to město nezničí. Město ale naopak degraduje to, když se zaplácá špatnou architekturou.

Vím, že architekti neradi hodnotí projekty svých kolegů, přesto se zeptám. Zaujal vás některý z přihlášených projektů?

Jediné, co vám k tomu řeknu, že nemám ráda blokové koncepty.

Zajímáte se o investice do realit? Čtěte magazín E15 Premium, objednávejte zde >>>

Video placeholde

Jak vydělat na pronájmu. Nový magazín E15 Premium • E15