Napětí roste, Íránci sestřelili americký dron. Velká chyba, řekl Trump

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 20. 6. 2019 17:02
Íránské revoluční gardy ve čtvrtek sestřelily americký bezpilotní stroj. Informovala o tom íránská státní agentura IRNA, podle níž byl stroj sestřelen nad územím Íránu. Spojené státy potvrdily sestřelení. Odmítají však, že by dron byl na íránským územím.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Podle prohlášení americké armády citovaného agenturou Reuters jsou "íránská tvrzení, že byl stroj nad Íránem, nepravdivá". Incident se stal v době silného napětí mezi Teheránem a Washingtonem, způsobeném krachem jaderné dohody z roku 2015.

Sestřelení dronu RQ-4 Global Hawk přichází poté, co Spojené státy minulý týden obvinily Írán, že vypálil raketu na jiný jejich dron, který v oblasti hlídkoval po útoku na dva tankery v Ománském zálivu. Washington z napadení lodí obvinil Teherán, který to však popírá.

Pozorovatelé vyjadřují obavy, že špatný odhad situace či další eskalace napětí může obě země přivést do otevřeného konfliktu.

Americký prezident Donald Trump se už nechal slyšet, že "Írán udělal opravdu velkou chybu".

Americká armáda uvedla, že sledovací dron trefila íránská střela typu země-vzduch v oblasti nad Hormuzským průlivem. Podle nejmenovaného armádního zdroje šlo o dron typu MQ-4C Triton. Tyto stroje mohou podle výrobce zůstat ve vzduchu až 24 hodin bez přerušení a létají ve výšce nad 16 kilometrů.

Íránské revoluční gardy uvedly, že dron sestřelily ve čtvrtek ráno, když údajně vstoupil do íránského vzdušného prostoru v provincii Hormuzgán asi 1200 jihovýchodně od hlavního města Teheránu. Revoluční gardy jsou zodpovědné pouze duchovnímu vůdci ajatolláhu Alímu Chameneímu.

Vztahy mezi USA a Íránem jsou na bodu mrazu od minulého roku, kdy americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené sáty odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Následně Washington uvalil na islámskou republiku nové sankce. Teherán v reakci sdělil, že v červenci přestane ustanovení dohody dodržovat a v posledních dnech rovněž zintenzivnil produkci nízko obohaceného uranu.

 

Právě se děje

Další zprávy