Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Předpověď meteorologů: Úmorné vedro, silné bouřky! Tady všude platí výstraha

Předpověď meteorologů: Úmorné vedro, silné bouřky! Tady všude platí výstraha
Zdroj: profimedia.cz
+ Dalších 5 fotografií
Počasí
Česko se druhý den potýká se silnými bouřkami, výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí až do půlnoci. Pokračují i tropické teploty, rtuť teploměrů vyletí k 30 stupňům. Bouřky může doprovázet krupobití nebo silný vítr.

Zpočátku převážně polojasno a ojediněle přeháňky, postupně oblačno a místy přeháňky nebo bouřky, v jihovýchodní polovině území ojediněle i silné s přívalovými srážkami kolem 30 mm a kroupami. Nejvyšší teploty 26 až 30 °C, na západě kolem 25 °C, v 1000 m na horách kolem 21 °C, na západě kolem 18 °C.

Zpočátku slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr 1 až 4 m/s se bude měnit na mírný západní až severozápadní 2 až 6 m/s a v bouřkách přechodně zesílí, ojediněle i s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h).

Platí výstraha

„Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek, doprovázených kroupami, nárazy větru kolem 20 m/s (kolem 75 km/h) a přívalovými srážkami kolem 30 mm,“ varují meteorologové.

ČHMÚ vydal výstrahu pro kraj Vysočina, Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský kraj.

Dále platí v částech Jihočeského (České Budějovice, Český Krumlov, Dačice, Jindřichův Hradec, Kaplice, Soběslav, Trhové Sviny, Třeboň) a Pardubického kraje (Česká Třebová, Hlinsko, Chrudim, Králíky, Lanškroun, Litomyšl, Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vysoké Mýto, Žamberk).

Související články

Další články

Nejnovější kauzy