Český LIKO-S postavil ve Slavkově první živou výrobní halu na světě. Je pokrytá rostlinami a ochlazuje okolní vzduch

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

liko-vo-ziva-hala1-min

Foto: LIKO-S

Živá výrobní hala LIKO-Vo

0Zobrazit komentáře

Ve Slavkově u Brna vyrostla unikátní zelená budova. Na svědomí ji má tuzemská výrobní a stavební firma LIKO-S, která právě v sedmitisícovém městě na východ od Brna sídlí a postavila tu první živou halu na světě. Jmenuje se LIKO-Vo a oproti jiným halovým objektům, nad nimiž se horký vzduch ohřívá až na teplotu 80 stupňů Celsia, má jednu zásadní výhodu – své okolí ochlazuje.

„Běžné haly, které jsou opláštěné standardními materiály, generují ohromné množství tepla a působí jako radiátory. A co více, výstavba v Česku denně znehodnotí 10 hektarů půdy, která přestává zadržovat vodu. Zelené budovy jsou schopny tyto jevy eliminovat,“ vysvětluje zakladatel rodinné firmy LIKO-S Libor Musil.

Nová zelená výrobní hala LIKO-Vo tak dokáže snižovat radiaci tepla a ochlazovat své okolí až o 10 stupňů Celsia. Při návrhu a stavbě budovy bylo využito konceptu tzv. živých staveb, které jsou postavené na přírodní tepelné stabilizaci. Tu zajišťuje zelená střecha, fasáda, retenční jezírko a několik dalších technologií. Klasickou klimatizaci byste však v celém objektu paradoxně nenašli.

liko-vo-ziva-hala2-min

Foto: LIKO-S

Živá výrobní hala LIKO-Vo

Není však překvapením, že symbolem celé živé výrobní haly je již zmíněná zelená barva. Zelené plochy budovy mají kromě zjevného estetického přínosu a schopnosti tepelné izolace i funkci kořenové čistírny odpadních vod. To znamená, že odpadní voda z celé budovy je přirozenou cestou čištěna a dále používána k závlaze.

Podobně důležitou roli má v rámci celého konceptu i zelená střecha, která akumuluje přívalové deště, zabrání zahlcení kanalizace, zamezí přehřívání podkrovních prostor v interiéru a prodlužuje také životnost krytiny. Živá výrobní hala ve Slavkově tak není tradiční plechovou krabicí, ale unikátní stavbou, která je porostlá desítkami druhů rostlin. Na první pohled byste neřekli, že v ní pracují svářeči.

sharry_cofounders-cerovsky-cibulka-reznicek-sachta

Přečtěte si takéBohemia Venture Capital investuje desítky milionů do českého proptech startupu Sharry EuropeBohemia Venture Capital investuje desítky milionů do českého proptech startupu Sharry Europe

„Průmyslová hala LIKO-Vo je unikátní v ohleduplnosti. V přírodě jde do tuhého. Nové průmyslové stavby v Česku jsou většinou orientované na rychlý zisk, vulgární ke krajině, bez známky architektonických ambicí nebo alespoň snahy majitele se kultivovaně prezentovat. Hala LIKO-Vo se to pokouší zachránit. Zatím je ale jediná, a tím naprosto unikátní,“ popisuje stavbu autor návrhu, architekt Zdeněk Fránek.

liko-vo-ziva-hala6-min

Foto: LIKO-S

Živá výrobní hala LIKO-Vo

Výrobní pracovníci se mohou v nové zelené hale těšit na mnohem příjemnější pracovní prostředí, také vnitřní stěny totiž budou zdobit různé popínavé rostliny, a nadstandardně řešené jsou i denní místnost a šatny. Zázemí s moderní relaxační místností je propojeno se vsakovací zahradou a jezerem, což vytváří mikroklima pro pěstování bylin, keřů a stromů poskytujících jedlé plody. Dostatek denního světla uvnitř objektu pak poskytuje okny netradičně prolamovaná fasáda.

Pro slavkovský LIKO-S to navíc není první podobně zeleně laděná stavba. Firma s ročním obratem 850 milionů korun, která se specializuje na interiérové příčky, staví montované haly a dodává různé zelené prvky do budov, vybudovala první zelený objekt již v roce 2015.

„Naše první živá kancelářská a vývojová budova LIKO-Noe předčila všechna očekávání. Chová se vlastně jako les, odparem vody z fasád snižuje teplotu o více než 10 °C. Proto jsme se rozhodli také novou velkou výrobní halu osadit na střeše a stěnách zelenými technologiemi. Ty zajišťují přírodní klimatizaci, snižují energetické náklady na technologie chlazení a v zimě také dobře izolují,“ doplňuje zakladatel LIKO-S Libor Musil.

liko-vo-ziva-hala3-min

Foto: LIKO-S

Živá výrobní hala LIKO-Vo

liko-vo-ziva-hala4-min

Foto: LIKO-S

Živá výrobní hala LIKO-Vo

liko-vo-ziva-hala5-min

Foto: LIKO-S

Živá výrobní hala LIKO-Vo

liko-vo-ziva-hala7-min

Foto: LIKO-S

Živá výrobní hala LIKO-Vo

Diskuze (0)

Novinka

Anonym