Fotky: Downův syndrom není překážkou ve štěstí, děti nejsou postižené, ukazují umělci

Fotky: Downův syndrom není překážkou ve štěstí, děti nejsou postižené, ukazují umělci
Míša s Davidem se narodili s Downovým syndromem, a tak mají zpomalený duševní vývoj. Jinak to jsou ale docela normální, veselé děti. Umělci chtěli lidem ukázat, že štěstí těchto dětí není závislé na jejich fyzickém stavu ani inteligenci.
"Vadilo nám, že lidé nahlížejí na děti s Downovým syndromem jako na těžce postižené. Ženy chodí na potrat, zjistí-li, že má jejich dítě anomálii," říká spoluautorka série Děti Kateřina Sýsová a dodává, že fyzické postižení není často ani patrné.
Oba sourozenci jsou adoptovaní. Chodí do zvláštní školy, kde mají své nejlepší kamarády. Jezdí na školní výlety po Česku i do zahraničí. "Jsou to šťastné děti, a to hlavně díky lásce, se kterou o ně jejich adoptivní maminka pečuje," vysvětluje Kateřina Sýsová.
Tereza Kopelentová zachytila adoraci 60. let na večírcích jedné subkultury. "Jsou v ní studenti, umělci, inženýři, moji kamarádi, členové kapel z Česka i ze zahraničí," upřesňuje autorka.
Foto: Kateřina Sýsová a Jan Pecháček, Jitka Kozáková
Magdaléna Medková Magdaléna Medková
20. 6. 2019 8:39
Koláž nálad a pocitů, které přesahují jedince a dotýkají se celé společnosti. Takhle vidí význam slova Moodboard studenti Ateliéru vizuální komunikace Štěpánky Stein. Jejich nová výstava v Czech Photo Centre představuje několik souborů fotografií, které se dotýkají témat dospívání, psychedelických večírků i života s Downovým syndromem. "Vadilo nám, že na takové děti lidé nahlížejí především jako na těžce postižené, ženy ze strachu chodí i na potrat," říká spoluautorka Kateřina Sýsová, která na výstavě ukazuje plnohodnotné dětství dvou abnormálních jedinců. Podívejte se na její práci v galerii a přečtěte si, co o svých dílech říkají i další autoři výstavy.
 

Právě se děje

Další zprávy