Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v alpském lyžování

Králem NHL se stal podle očekávání Kučerov, odnesl si hned tři prestižní trofeje

Slavnostní galavečer NHL v Las Vegas si podmanil Nikita Kučerov z Tampy Bay. Šestadvacetiletý Rus převzal Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče i Ted Lindsay Award pro nejlepšího hokejistu podle Hráčské asociace NHLPA. Už po skončení základní části měl navíc jistou Art Ross Trophy, kterou získává nejproduktivnější hráč.

Nikita Kučerov s trofejemi po slavnostním galavečeru NHL
zdroj: AP autor: John Locher

V hlasování Asociace profesionálních hokejových novinářů o Hart Trophy předčil Kučerov další útočníky Sidneyho Crosbyho z Pittsburghu a Connora McDavida z Edmontonu. "Taylor Hall, Connor McDavid, Patrick Kane, Sidney Crosby. Člověk se podívá na všechna ta jména a teď tam je i to moje. Je to výjimečné pro mě i moji rodinu," řekl šestadvacetiletý Rus, který získal první individuální ceny v NHL.

Útočníka Lightning zařadilo 164 ze 171 hlasujících na první místo a kraloval se 1677 body. Druhý Crosby získal 739 bodů a třetí McDavid 465. Hart Trophy obdržel jako čtvrtý Rus v historii po Sergeji Fjodorovovi (1994), Alexandru Ovečkinovi (2008, 2009 a 2013) a Jevgeniji Malkinovi (2012).

V hlasování hráčů za sebou nechal také McDavida a Patricka Kanea z Chicaga. Kučerov nasbíral v 82 zápasech základní části 128 bodů za 41 branek a 87 asistencí. Bylo to nejvíce od sezony 1995/96, kdy produktivitě kraloval Mario Lemieux z Pittsburghu se 161 body (69+92) ze 70 utkání a na druhém místě měl jeho spoluhráč Jaromír Jágr 149 bodů (62+87) z 82 duelů.

"Je to velký večer pro mě a mou rodinu. Díky patří spoluhráčům, trenérům a všem okolo týmu. Pomohli mi, abych se dostal až sem. Bez nich a práce, kterou děláme společně, bych to nedokázal. Velká část úspěchu patří jim. Už se těším na další sezonu," prohlásil Kučerov.

Další zástupce nejlepšího týmu základní části NHL Tampy Bay Rus Andrej Vasilevskij získal poprvé Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře. James Norris Trophy pro nejlepšího obránce obdržel premiérově v 35 letech Kanaďan Mark Giordano z Calgary.

Calder Trophy pro nejlepšího nováčka patří dvacetiletému švédskému útočníkovi Eliasovi Petterssonovi z Vancouveru. Frank J. Selke Trophy pro nejlépe bránící útočníka převzal Kanaďan Ryan O'Reilly z St. Louis, jenž před týdnem po triumfu ve Stanleyově poháru získal Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče play-off.

Jack Adams Award pro nejlepšího trenéra uzmul podruhé Barry Trotz z New York Islanders, který už cenu převzal i před třemi roky za působení na lavičce Washingtonu. Generálním manažerem roku byl zvolen Don Sweeney z Bostonu.

Lady Byng Trophy pro hokejového gentlemana dostal Fin Aleksander Barkov z Floridy. Bill Masterton Memorial Trophy za vytrvalost, sportovní přístup a oddanost hokeji obdržel švédský gólman Robin Lehner z Islanders, Mark Messier Leadership Award pro vůdčí osobnost kanadský Wayne Simmonds z Nashvillu a King Clancy Trophy za vůdčí schopnosti a humanitární činnost Jason Zucker z Minnesoty.

Zdroj
nhl.com, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články