Babiš se sešel s Junckerem a Barnierem, o dotacích se nemluvilo

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
2
Fotogalerie

Český premiér Andrej Babiš se v Bruselu sešel s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. O auditech ke svému údajnému střetu zájmů s ním podle svého dnešního vyjádření mluvit nechtěl. Již před schůzkou s Junckerem hovořil Babiš s brexitovým vyjednavačem EU Michelem Barnierem, který je podle vyjádření úřadu maďarského premiéra Viktora Orbána jedním z kandidátů visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) na post Junckerova nástupce.

Český premiér se s Junckerem sešel v 11:00 středoevropského letního času a podle lidí z EK šlo o standardní jednání před začátkem summitu. Mluvčí komise Margaritis Schinas na twitteru uvedl, že debata se věnovala programu dnešní vrcholné schůzky, budoucím strategickým prioritám EU a tématům společného zájmu.

Babiš přitom předminulý týden prohlásil, že chce s Junckerem hovořit i o návrhu auditní zprávy, který označil za útok na Českou republiku. Před dnešním odletem do Bruselu však prohlásil, že si tento záměr rozmyslel.

Před schůzkou s Junckerem jednal český premiér s Barnierem, který je označován za jednoho z kandidátů na nového předsedu komise. Podle agentury Reuters šéf Orbánova úřadu Gergely Gulyás na dnešní tiskové konferenci řekl, že Barnier "je mezi těmi, které budeme moci (V4) podpořit". Sám Babiš se k této otázce nechtěl vyjadřovat.