Hlavní obsah

Babiš se sešel s Junckerem, o dotacích se nemluvilo

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) se ve čtvrtek setkal s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Babiš změnil názor a nechtěl hovořit o auditech, které řeší dotace pro Agrofert z premiérova svěřenského fondu. Premiér přitom dříve prohlašoval, že se Junckera zeptá, proč má takové nekompetentní auditory.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„O auditech se bavit nebudu, to je záležitost úředníků. Jsou tam nějaká pravidla, já do toho nechci zasahovat,“ uvedl Babiš před odletem na summit do Bruselu.

Ještě před pár dny Babiš prohlašoval, že chce s Junckerem o auditech mluvit. „Já se určitě zeptám pana Junckera, jak je možné, že má takové nekompetentní auditory. Protože jejich chování bylo skandální,“ řekl Babiš začátkem června. Svůj názor ale přehodnotil.

Před schůzkou s Junckerem se Babiš sešel ještě s brexitovým vyjednavačem EU Michelem Barnierem. Ten by se mohl stát Junckerovým nástupcem v čele komise.

Babiš si vysloužil kritiku europoslanců

Premiéra za plán řešit audity s šéfem Evropské komise před časem kritizovali čeští europoslanci. Novinkám řekli, že Juncker se podle nich s českým premiérem vůbec nebude chtít o auditech bavit.

„Premiér má s Junckerem řešit, jak ochránit zájmy České republiky, a ne Agrofertu. Navíc to řeší auditoři, ne politici. Jestli si myslí, že Juncker zvedne telefon a řekne auditorům, kluci, nechte Andreje na pokoji, tak to se plete. To je možná styl Andreje Babiše, ne Evropské unie,“ zhodnotil začátkem června pro Novinky šéf TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil.

Místopředseda EK: Audit je objektivní

Do Česka dorazily dvě předběžné auditní zprávy. Jedna se týká střetu zájmů Andreje Babiše, druhá zemědělských dotací. Babiš audity zpochybnil a prohlásil, že se jedná o útok na Českou republiku od Evropské komise.

Proti tomu se už ohradil místopředseda komise Valdis Dombrovskis. Nechal se slyšet, že auditoři jsou profesionálové a pracují objektivně.

Česku podle návrhu hrozí, že by muselo vracet do rozpočtu Evropské unie asi 450 milionů korun dotací, které čerpal Agrofert. Babiš to odmítá a tvrdí, že Česká republika žádné peníze vracet nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám