Hlavní obsah

Koupi obrazu za 65 milionů, kterou prosazoval exředitel NG, posoudí nově složená komise

– Praha
Právo, Jan Šída

V médiích probleskla zpráva, že ministr kultury Antonín Staněk pověřil svého náměstka Vlastislava Ourodu, aby vyměnil členy komise, která rozhoduje o koupi obrazu Zvěstování Panně Marii pro pražskou Národní galerii.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Deskový obraz Zvěstování Panně Marii

Článek

„Bývalý ředitel Národní galerie pan Fajt obvinil v dubnu členy komise, která posoudila jeho požadavek na nákup deskové malby Mistra vyšebrodského za neospravedlnitelný, a to po odborné i ekonomické stránce, dopisem z podjatosti. Na základě tohoto podnětu ministr požádal svého náměstka, aby mu celý případ vysvětlil. To náměstek učinil,“ řekla Právu tisková mluvčí ministra Martha Häckl.

„Je to běžné“

Výměna členů komise je podle ní běžná. „Jejich mandát je časově omezený a dochází k obměňování jednotlivých členů. Ministr dal proto náměstkovi pokyn, aby obměnu rady, kterou společně projednají, provedl,“ dodala Häckl.

Národní galerie Praha chce za 65 milionů korun koupit deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii, který pravděpodobně pochází z dílny Mistra vyšebrodského cyklu. Předloni byl v dražbě nabízen za vyvolávací cenu 2,8 milionu korun. Galerie ho však nekoupila, protože nebylo jisté, jestli je pravý.

Obraz se na aukci ve Frankfurtu nad Mohanem za vyvolávací cenu nevydražil, ale po dražbě ho za neznámou cenu koupil Nadační fond Richarda Fuxy. Podnikatel Fuxa ho nyní nabízí galerii za 65 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám