Futuristická budova v Kazachstánu připomíná slunce, vypadá jako prostřelená dělem

Magdaléna Medková Magdaléna Medková
20. 6. 2019 9:52
Za pár let by nad řekou Išim v hlavním městě Kazachstánu mohla stát Sluneční věž. Nová futuristická budova vypadá, jako by ji někdo prostřelil obří dělovou koulí. Odtud ale inspirace nevzešla, stavba se totiž inspirovala kromě slunce i kazašskou státní vlajkou.
Návrh Sluneční věže, která spojuje dva břehy řeky Išim, vznikla na poptávku největšího investora v zemi.
Návrh Sluneční věže, která spojuje dva břehy řeky Išim, vznikla na poptávku největšího investora v zemi. | Foto: Fundamental Architects

Návrh Sluneční věže, která spojuje dva břehy řeky Išim, vznikl na poptávku největšího investora v zemi (BI-Group), který chce postavit administrativní budovu v samotném srdci hlavního města země. 

Architektonická studia Fundamental ArchitectsOmega Render dlouho přemýšlela nad tím, jak by nová budova měla přesně vypadat. Pro architekty bylo důležité, aby stavba nezastínila výhled na řeku a město.

Budova na první pohled vypadá, jakoby ji někdo prostřelil obří dělovou koulí. Autoři ale inspiraci čerpali jinde.
Budova na první pohled vypadá, jakoby ji někdo prostřelil obří dělovou koulí. Autoři ale inspiraci čerpali jinde. | Foto: Fundamental Architects

Kvádrová konstrukce s kuželovitým průhledem byla pro tým ideálním řešením. Kruh, který je ve tvaru slunce, je také symbolem kazašské vlajky, a tak by se budova mohla jednou stát národním emblémem. 

"Budova leží mezi hlavní silnicí a prezidentským palácem, je tedy důležité, že řidičům nebrání ve výhledu," řekl jeden z architektů, Vladimir Konovalov, pro server Dezeen.

Futuristická budova spojuje parky na obou stranách řeky. Díky prázdnému kruhu navíc nestíní ve výhledů řidičům.
Futuristická budova spojuje parky na obou stranách řeky. Díky prázdnému kruhu navíc nestíní ve výhledů řidičům. | Foto: Fundamental Architects

Kanceláře, nákupní centrum i most

Sluneční věž má několik funkcí, v její spodní části je most pro pěší a cyklisty, ve dvou prvních patrech je nákupní centrum. Zbytek tvoří kanceláře, luxusní byty a konferenční místnosti. 

Střecha budovy je lidem volně přístupná a leží v dvakrát větší výšce než cíp rozhledny na pražském Petříně. 

Ve spodní části budovy je most pro pěší a cyklisty. Zbytek tvoří kanceláře, byty a obchodní centrum.
Ve spodní části budovy je most pro pěší a cyklisty. Zbytek tvoří kanceláře, byty a obchodní centrum. | Foto: Fundamental Architects

"Bude to nová atrakce města a vytvoří také spojnici mezi parky, které leží na obou stranách řeky," dodal Konovalov.

Sluneční věž čerpá energii především z přírodních zdrojů. Architekti navrhli zúžit část řeky a čerpat energii z proudu vody. 

Zatím není jasné, jestli a kdy Sluneční věž na břehu řeky vznikne. Návrh teď společně s jinými projekty posuzuje odborná komise. 

Video: Takhle v Číně staví obří most

Vysoko nad řekou Mekong dokončují Číňané železniční most, který spojí jejich provincii Jün-nan s Rangúnem, největším městem sousední Barmy. | Video: Reuters
 

Právě se děje

Další zprávy