Většinu obalů zubních past nelze recyklovat a končí na skládkách. Colgate se to chystá změnit

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

toothbrush-bamboo
0Zobrazit komentáře

Každá jednotlivá maličkost, kterou v obchodě koupíme, použijeme nebo spotřebujeme, a vyhodíme zbytek, vytváří odpad. V případě mnoha z těchto maličkostí lze najít ekologičtější alternativa a čím dál více lidí přechází na tzv. „zero waste“, tedy život bez odpadu. Bezodpadové alternativy existují i pro zubní pastu v podobě zubního prášku, který není třeba skladovat v tubě, ale je možné využít jakoukoliv jinou nádobu a používat ji opakovaně.

Na takové řešení však není možné spoléhat na mainstreamové úrovni, kde iniciativu musí projevit velké společnosti, které zubní pastu vyrábějí, respektive obaly na ni. Současně používané tuby na zubní pastu naneštěstí nepatří ke snadno recyklovatelným obalům, protože kromě plastu obsahují také hliník.

Naprostá většina dvaceti miliard ročně vyprodukovaných obalů tak končí v lepších případech na skládkách a v horších v mořích, rozkládajíc se na mikroplasty a končíc dost možná i na něčím talíři. Americká značka Colgate proto v posledních pěti letech pracovala na nové verzi tuby na zubní pastu, kterou půjde recyklovat.

colgate-recyclable-tube

Foto: Colgate

Colgate navrhlo první plně recyklovatelný obal na pastu

Do roku 2025 chce Colgate používat pouze obaly, které lze recyklovat, kompostovat nebo používat opakovaně. Americká firma je zároveň součástí iniciativy Loop, kam patří několik velkých značek experimentujících s ekologičtějšími obaly a novými podobami produktů. Jedním z projektů jsou i volně skladovatelné žvýkací tablety zcela nahrazující zubní pastu.

Velikost firmy Colgate znamená, že změna jejích produktů má vliv na více než polovinu domácností na světě, a také proto je důležité, aby byla velká a ve všech ohledech pozitivní.

Vývoj materiálu trval pět let.

Stávající tuby jsou navrženy tak, aby dlouho udržely chuť a zásadní přísady zubní pasty jako fluorid, a nové musí tyto charakteristiky pochopitelně splňovat také, ovšem bez použití problematických materiálů. Celých pět let trval vývoj materiálu, který je v nových obalech založen na polyethylenu používaného v recyklovatelných krabicích na mléko.

První verze nebyly dostatečně dobře použitelné, ale firma nakonec dospěla k verzi, která dobře zapadá do jejího výrobního procesu i do již existujících recyklačních procesů a z hlediska zákazníků má velmi podobné vlastnosti starších obalů.

colgate-tooth-paste

Nové plastové tuby byly oficiálně akceptovány mezinárodní organizací zaměřující se na recyklovatelné plasty, The Association of Plastic Recyclers, což je podle slov Colgate důležitý krok pro jejich uvedení do mainstreamové výroby. Jelikož vyžadují výraznou změnu výrobních zařízení, celosvětová implementace bude trvat několik let, v jejichž průběhu bude třeba poučit spotřebitele a recyklační střediska o tom, že tuby od zubní pasty také patří do žlutých popelnic.

Jedním z další kroků bude i poskytnutí nové technologie dalším výrobcům plastových tub, například v gastronomii a kosmetice.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym