Problémy ruské ekonomiky, málo peněz, inflace. Putin odpovídá na dotazy občanů

ČTK Zahraničí ČTK, Zahraničí
Aktualizováno 20. 6. 2019 13:02
Ruský prezident Vladimir Putin má ve čtvrtek každoroční besedu s občany. Odpovídá v ní na otázky o problémech ruské ekonomiky nebo o snižování životní úrovně obyvatel. Putin touto formou beseduje s občany od roku 2001, dvanáctkrát to bylo ve funkci prezidenta a čtyřikrát v úřadu premiéra. Počet dotazů se v posledních letech ustálil kolem 2,5 milionu, letos je ale podle médií o milion nižší.
Ruský prezident Vladimir Putin na besedě s občany.
Ruský prezident Vladimir Putin na besedě s občany. | Foto: Reuters

V jedné z odpovědí se Putin věnoval i západním sankcím. Ty podle něj Rusku neublížily zdaleka tolik jako Evropě. Rusko prý kvůli sankcím přišlo od roku 2014 o 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), zatímco Evropská unie ztratila 240 miliard dolarů, tedy asi pětinásobek.

Většina dotazů se týká regionálních a místních problémů, stavu ekonomiky, zdravotnictví, bytového hospodářství, životního prostředí a zásobování. Průběh besedy, která obvykle trvá tři až pět hodin, je v Rusku ostře sledován a její scénář Kreml sestavuje s ohledem na maximální zvýšení Putinovy prestiže.

Gubernátoři, šéfové regionálních samospráv a ředitelé komunálních služeb doporučení, připomínky a příkazy hlavy státu podle médií mimořádně pečlivě sledují. List Izvestija napsal, že odstraňování problémů v ruských regionech, na které si občané Putinovi stěžují, začíná mnohdy ještě dřív, než prezident na dotaz stěžovatelů odpoví.

Víc než v minulosti musí Putin tento čtvrtek reagovat na dotazy znepokojených občanů ohledně pětiprocentní inflace, nízkých rodinných rozpočtů, nedostatku pracovních příležitostí či problémů s likvidací komunálního odpadu.

Stížnosti na platy učitelů nebo zdravotníků v přepočtu kolem 5000 až 8000 korun měsíčně, běžné v ruských regionech, kalily radostnou atmosféru přítomnosti hlavy státu, kterou organizátoři pro Putina pečlivě připravili. "Lidé píší, že život je těžší, kdy bude lépe?" ptali se moderátoři prezidenta.

Putin hovořil o "vnějších šocích" typu západních sankcí, ale také o problémech ruského vnitřního trhu, které vyvolávají propad reálných příjmů obyvatel. Průměrný plat se v Rusku pohybuje kolem 45 000 rublů (16 000 korun), mnoho lidí ale na něj nedosáhne, řekl prezident. Tendence je podle šéfa Kremlu příznivá, stát rozšíří o miliardy financování sociálních programů. Základem je podle prezidenta zvýšení produktivity práce.

 

Právě se děje

Další zprávy