Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Navara drží stále krok s třetím nejlepším hráčem světa. Vyrovná ve středu v posledním dnu skóre?

Sport

  12:30
PRAHA - Po sedmi odehraných partiích na Šachovém festivalu 2019 v Praze prohrává nejlepší český šachista David Navara v zápase s třetím nejlepším hráčem světa Dingem Lirenem 3:4, nicméně druhý hrací den byl výrazně aktivnějším hráčem než jeho čínský soupeř a před rozhodujícím třetím dnem je výsledek duelu stále otevřený.

Ding Liren při své partii. foto: Anežka Kružíková

Navara proti třetímu hráči světa. V Praze probíhá Šachový festival 2019 se silným obsazením

Na druhé šachovnici nejlepší český juniorský šachista Thai Dai Van Nguyen rovněž drží nejtěsnější jednobodové vedení, nicméně včera byl lepším hráčem Jan Timman. 

Tato legenda světového šachu měla tři ze čtyř partiích vyhrané a jen kvůli únavě spojené s věkem, nechala českého reprezentanta získat ze tří prohraných pozic až neuvěřitelný bod a půl.

Thai Dai Van Nguyen s legendou světového šachu Janem Timmanem.
Ding Li Ren při simultánce.

Velmistrovské duely jsou součástí Šachového festivalu 2019, který pořádá Pražská šachová společnost. Zápasy velmistrů doprovázejí simultánky, šachové přednášky Roberta Cveka a výstava šachových fotografií Vladimíra Brádlera. 

Dnešní program začíná v 15.00 přednáškou „Hrajte sicilku jako Bobby Fischer – černými“ a od 16.00 navážou partie zápasu velmistrů. V Obecním domě je můžete sledovat i s živým komentářem velmistra Cveka.

Online přenos zápasu je na webu pořadatele praguechess.cz.

Hvězdy na šachovém festivalu

Nejlepší čínský velmistr Ding Liren (26 let) je aktuálně třetím nejlepším hráčem světového žebříčku. Tento olympijský vítěz a účastník turnaje kandidátů neprohrál v letech 2017-2018 v řadě sto partií v klasickém tempu ani jednu, přestože jeho soupeři byli hráči z absolutní světové špičky včetně mistra světa Magnuse Carlsena.

Legenda světového šachu Jan Timman (67 let) byl v druhé polovině 70. a v 80. letech 20. století nejlepším šachistou Západu. Tento holandský velmistr vyhrál mnoho mezinárodních turnajů a vrcholem jeho kariéry byl zápas o titul mistra světa, který v roce 1993 prohrál s Anatolijem Karpovem 12,5:8,5.

Nejlepší český šachista David Navara (34 let) je mnohonásobným přeborníkem České republiky, kterou reprezentoval na mnoha olympiádách i mezinárodních turnajích. Je velmi originálním šachistou a jeho výhra nad nejlepším polským šachistou Radkem Wojtaszekem z Bielu 2015 byla vyhlášena nejkrásnější partií roku.

Nejlepší český juniorský šachista Thai Dai Van Nguyen (17 let) je největším talentem a příslibem českého šachu posledních let. Titul šachového velmistra vybojoval těsně po svých šestnáctých narozeninách, a stal se tak nejmladším velmistrem české historie. Studuje německou střední školu v Praze, plyně hovoří německy, anglicky, česky a vietnamsky.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...