Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

ZOH se vrátí do Itálie. V roce 2026 je uspořádají Milán a Cortina d'Ampezzo

Zimní olympijské hry hlásí po 20 letech návrat do Itálie. V roce 2026 se totiž budou konat v Miláně a v Cortině d'Ampezzo. V hlasování Mezinárodního olympijského výboru v Lausanne dostala společná italská kandidatura přednost před švédskou dvojicí Stockholm - Aare, která byla jediným protikandidátem. Stockholm neuspěl podruhé za sebou, Hry v roce 2022 získal Peking.

Snowboardistka Michela Moioliová a sjezdařka Sofia Goggiová při prezentaci ZOH 2026
zdroj: ZUMA autor: Cao Can

"Zvítězily Itálie, budoucnost a sport," reagoval vicepremiér země z Apeninského poloostrova Matteo Salvini, když předseda MOV Thomas Bach oznámil výsledek hlasování. Toho se v novém sídle MOV v Lausanne zúčastnilo 82 členů MOV včetně předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala. Pro italskou kandidaturu jich hlasovalo 47, pro švédskou 34.

Cortina už zimní olympiádu hostila v roce 1956, v roce 2006 se konala v Turíně. Italská střediska, v nichž proběhnou za sedm let olympijské soutěže, mají bohaté zkušenosti s pořádáním lyžařských světových šampionátů. Milán zase hostil MS ve fotbale i v hokeji.

Z Milána, který bude vedle slavnostního zahájení centrem hokeje a krasobruslení, je to do Cortiny d'Ampezzo více než 400 kilometrů. Další kilometry čekají sportovce i diváky do oblasti Bormia a Livigna, kde se budou rozdělovat některé medaile v alpském lyžování a snowboardingu, nebo do biatlonového areálu v Anterselvě. Jen o něco blíž je centrum klasického lyžování ve Val di Fiemme. Závěrečný ceremoniál je naplánován do Verony.

Je nám líto, video expirovalo.
Zimní olympijské hry 2026 uspořádá Itálie, hostiteli budou Milán a Cortina d'Ampezzo

Italům pomohla velká podpora místního obyvatelstva, která se podle hodnoticí zprávy MOV vyšplhala na 83 procent, v Miláně dokonce na 87. Kandidatura Stockholmu s Aare měla ve Švédsku jen pětapadesátiprocentní podporu.

Podruhé za sebou se o pořadatelství zimních Her ucházely jen dvě kandidatury. Pro rok 2022 dostal přednost Peking před Almaty, z uchazečů o ZOH o čtyři roky později ještě před podáním přihlášek odpadly Sion, Štýrský Hradec se Schladmingem a Sapporo. Kandidaturu Erzurumu vyřadil MOV a v Calgary se proti pořadatelství postavili tamní obyvatelé v referendu.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články