Vláda se otřásla, ale přežila. ČSSD ji podržela, KSČM se zdržela hlasování

  6:19aktualizováno  27. června 4:09
Vláda Andreje Babiše ustála pokus opozičních stran vyslovit jí nedůvěru. Pro pád vlády bylo 85 poslanců, proti bylo 85 poslanců ANO a ČSSD, 12 komunistů se zdrželo hlasování, 18 zákonodárců bylo omluveno. Jednání se protáhlo až téměř do půl páté ráno. ČSSD se nepřidala k pravicové opozici, i když se jí stále nepodařilo prosadit změnu ministra kultury.

Kvůli tomu se šéf ČSSD Jan Hamáček vydá na Vysočinu za prezidentem Milošem Zemanem a sejde se i vedení strany.

„Beru to jako pokus o destabilizaci naší země,“ řekl v debatě poslanců před hlasováním o nedůvěře, která trvala téměř sedmnáct hodin, premiér a předseda ANO Andrej Babiš.

„Česká republika se nikdy neměla tak dobře jako v tomto období,“ řekl také poslancům Babiš. Obvinil opozici, že stupňuje napětí a chce zemi svým počínáním poškodit.

Jen třetina občanů si myslí, že Babiš nemá problém, řekl Fiala

„Většina Sněmovny je v tento konkrétní moment v této konkrétní věci proti většině občanů,“ prohlásil šéf nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala. „Mimo tuto Sněmovnu si asi jen třetina lidí myslí, že předseda vlády nemá žádný problém. Že není třeba nějak řešit soubor obrovských střetů zájmů předsedy vlády, které mají dnes nejenom domácí, ale i mezinárodní rozměr,“ řekl Fiala.

Hovořil o tom, že možností je pokračování vlády ANO s jiným premiérem. Možnou alternativou jsou podle něj i předčasné volby.

26.června 2019 v 08:55, příspěvek archivován: 27.června 2019 v 00:01

Většina lidí jasně říká, že se jim nelíbí to, co se v naší zemi děje. Proto je povinností opozice hlasovat o nedůvěře vládě. Poslanci, kteří nadále podporují stíhaného premiéra, který se snaží vysávat peníze z rozpočtu pro firmy, které ovládá, jsou za tento stav zodpovědní.

Politiky ČSSD znejistil Zeman, který váhá s výměnou Staňka

Opozici svitla naděje, že vládu povalí, když se ČSSD radila, co udělá, protože prezident Miloš Zeman váhá s výměnou ministra kultury. Šéf ČSSD Jan Hamáček se Zemanem mluvil a chce problém vyřešit do konce června. Verdikt sociální demokracie ale nakonec byl, že ČSSD při hlasování o nedůvěře vládu nyní ještě podrží.

„Pan prezident nikdy kategoricky neřekl, že nechce odvolat pana Staňka, či potažmo jmenovat pana Šmardu, pan prezident chce o té situaci dále jednat,“ řekl Hamáček. Podle něj teď Babiš bude trvat na tom, aby Staňka ve vládě vystřídal Šmarda, jak si přeje sociální demokracie. „To je základní předpoklad další koaliční spolupráce,“ uvedl Hamáček. Prezident se zastává Staňka. Řekl, že když někdo odhalí zlodějny, měl by být spíš odměněn, než potrestán. 

Chaos ČSSD. Místopředseda Veselý mluví o žalobě na Zemana, Hamáček ji popírá

Pokud by Zeman odmítl Staňka odvolat a Michala Šmardu jmenovat novým ministrem kultury, členové vlády za ČSSD by mohli podat demisi.

„To je mechanismus, který předpokládá koaliční smlouva,“ řekl Hamáček. Kdyby demisi dali všichni ministři za sociální demokracii, měli by demise dát i ministři za ANO a vláda by tak padla. Ale demisi by museli dát skutečně všichni ministři ČSSD bez výjimky, tedy i Staněk.

Pokud prezident konat nebude, je ještě možnost podat kompetenční žalobu na hlavu státu. To by ovšem musel udělat premiér, který se Zemanem dobře vychází. „Je to jedna z možností,“ uvedl přesto lídr ČSSD.

Zeman: Válcují se zbytečným a dlouhým žvaněním

Jednání Sněmovny před hlasováním o nedůvěře vládě komentoval ve středu z Vysočiny prezident Miloš Zeman. „Právě dnes se válcují vládní koalice a opozice zbytečným a dlouhým žvaněním místo toho, aby se diskutovaly rozumné zákony,“ řekl Zeman při setkání s občany městyse Vladislav.

K vyslovení nedůvěry vládě je potřebných aspoň 101 hlasů z celkového počtu 200 poslanců, ale ANO, ČSSD a komunisté, kteří menšinovou vládu tolerují, disponují ve Sněmovně většinou 108 křesel. „Naše podmínky se plní. Zvyšují se důchody i sociální dávky, nezvyšuje se spoluúčast pacientů. Nemáme zájem, aby se vraceli do politiky ti, kteří tento stát zadlužili,“ řekl ve čtvrtek v půl čtvrté ráno předseda KSČM Vojtěch Filip. Zdůraznil, že jeho strana nemá důvod hlasovat pro vyslovení nedůvěry a že poslanci KSČM se zdrží.

Skončíte jako kůl v plotě, řekl Babišovi šéf poslanců ODS

„S komunisty se nevládne, s nimi se vládnout nedá,“ reagoval na Filipovo vystoupení šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Jmenovitě se pak obrátil na jednotlivé poslance ČSSD, zda skutečně chtějí vládu podpořit. „Nedá se všechno koupit. Nedají se všichni koupit,“ řekl šéf poslanců ODS Stanjura těsně před hlasováním. „Skončíte jako kůl v plotě,“ uvedl na adresu premiéra Babiše.

Z počínání ČSSD je přitom v posledních dnech patrné, že je již v postoji k Babišově vládě nalomená. Ministři ze sociální demokracii se v pondělí, den po obří demonstraci na Letné, na kterou přišlo 283 tisíc lidí, zdrželi při hlasování o základních ukazatelích rozpočtu na příští rok. A ještě před tím řekla ČSSD několik podmínek podpory vládě.

Jedna se týká i Šmardy. Když Zeman do konce června neřekne, kdy ho jmenuje a nebude to v dohledné době, je Hamáček připraven svolat mimořádné jednání předsednictva ČSSD. Tam by znovu mohlo hlasovat o účasti ve vládě, o což se už minulý týden odpůrci vlády ve straně pokusili. Zatím neúspěšně.

Šmarda se v úterý s prezidentem sešel a dozvěděl se, co Zeman říká už delší dobu, tedy že chce Staňka podržet. Sociální demokraté se proto ve středu  dopoledne radili, co udělají. Podle Hamáčka ale není vyloučeno, že Šmarda nakonec jmenován bude. O možnosti, že by poslanci menší vládní strany odešli ze sálu, podle něj poslanecký klub ČSSD nejednal.

Poslanec ČSSD Votava: Měli bychom odejít z vlády

„Jmenování je sice věcí prezidenta, nicméně je očividné, že premiér nevyvíjí v tomto směru žádnou aktivitu. Hlasoval jsem pro odchod z vlády a to by mne ještě v tomto názoru utvrdilo,“ sdělil iDNES.cz poslanec ČSSD Václav Votava. Ve Sněmovně nebyl kvůli jednání zastupitelstva Stříbra. „Měli bychom odejít z vlády sami a po našem rozhodnutí,“ napsal iDNES.cz Votava.

26.června 2019 v 12:33, příspěvek archivován: 26.června 2019 v 15:19

Z kuloárů vyplývá, že prezident znovu odmítne jmenovat ministra kultury za ČSSD, pana Šmardu. Pokud se to potvrdí, mohlo by to vnést do dnešního jednání o důvěře vládě zásadní dynamiku. Jak by reagovala ČSSD, která se radí na chodbě? A co by na krok prezidenta řekla Ústava ČR?

Prezident podle Ústavy ČR musí vyhovět žádosti premiéra o výměnu ministra, není ale stanovena lhůta, do kdy to musí udělat.

Z jednání Sněmovny byla omluvena i poslankyně ČSSD Kateřina Valachová z rodinných důvodů, a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek, a tak i kdyby se přítomní poslanci sociální demokracie k opozici přidali, neměla by 101 hlasů.

Mimořádnou schůzi kvůli hlasování o nedůvěře vládě vyvolala pětice stran ve Sněmovně - ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a hnutí STAN - v reakci na dvě předběžné auditní zprávy Evropské komise, podle nichž je Babiš stále ve střetu zájmů, i když kvůli novele českého zákonu o střetu zájmů svůj majetek převedl do dvou svěřenských fondů. Podle auditorů Evropské komise má ale na tyto firmy stále vliv a holding Agrofert podle auditorů čerpal dotace, na které neměl nárok. Babiš to popírá a tvrdí, že se nic vracet nebude.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová při hlasování o nedůvěře vládě (26.6.2019).

Kromě toho k protestům na náměstích a k hlasování o nedůvěře přispěla i výměna na postu ministra spravedlnosti, a to poté, kdy policie předala státním zástupcům kauzu, ve které je obviněn i Babiš. Kvůli čerpání padesátimilionové dotace na farmu Čapí hnízdo.

Toman: V mém případě střet zájmů audit neshledal

Ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman poslancům řekl, že předběžný audit Evropské komise, který se týká zemědělských dotací, v jeho případě neshledává střet zájmů, ani porušení českého zákona o střetu zájmů.

O nedůvěře vládě se hlasuje už podruhé za necelý rok její existence. A také podruhé to podle všeho vláda přežije. Loajální k ní chce být KSČM, která vládu toleruje.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše není líp díky vládě a počínání premiéra Babiše, ale díky pracovitosti občanů. Vláda podle něj rozdává důležité posty za loajalitu, premiér je ve střetu zájmů a nestíhá dělat důležité věci, které podle Pirátů země potřebuje. „Na enormní střet zájmů upozorňujeme od vstupu do Poslanecké sněmovny,“ řekl Bartoš s tím, že reálně hrozí, že Česko bude vracet Evropské unii peníze a zaplatí to daňoví poplatníci.

Hlasovat pro nedůvěru vládě se rozhodlo i hnutí SPD Tomia Okamury, ale jen proto, že je v Babišově vládě sociální demokracie. ČSSD se rozhodla Babišovu vládu podržet mimo jiné s odůvodněním, aby po jejím případném odchodu z vlády Babiše u moci nedrželo právě Okamurovo hnutí. „Navrhujeme vládu odborníků sestavenou vítězem voleb,“ řekl k tomu Okamura s tím, že takovou vládu by mohlo tolerovat hnutí SPD Tomia Okamury.

Debata před samotným hlasováním s dopředu jasným výsledkem, že vláda tentokrát hlasování přežije, pak zabrala poslancům celý den a protáhla se přes půlnoc.

Výborný rozdal film Milada, Rakušan je pro předvolební blok

Šéf lidovců Marek Výborný ještě před začátkem mimořádné schůze Sněmovny řekl, že poslanci, kteří chtějí vládě vyslovit nedůvěru, nezpochybňují výsledek voleb. „Nehlasujeme o právu ANO vládnout,“ řekl Výborný. Problémem je pro jeho strana osoba premiéra. Hnutí ANO by si podle lidovců mělo najít jiného člověka, který vládu povede.

Vytvořme předvolební blok proti Babišovi, vyzval strany šéf STAN Rakušan

Poslancům, kteří podporují vládu závislou na toleranci komunistů, se KDU-ČSL rozhodla před hlasováním rozdat film Milada připomínající osud političky Milady Horákové v předvečer 59. výročí dne, která byla popravena komunistickým režimem.

„Místo toho, abychom se zabývali reálnými problémy, musíme se věnovat problémům premiéra. Vláda Andreje Babiše nefunguje,“ řekl předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Není to vláda odborníků, ale nemehel, a my bychom rádi, aby Česká republika z holdingu Agrofert vystoupila,“ uvedl Rakušan. Vyzval politiky opozičních stran k vytvoření předvolebního bloku, který by mohl porazit Andreje Babiše.

„K tomu vyzvala TOP 09 už před volbami v roce 2017, a kdyby se to povedlo, volby by dopadly jinak a Andrej Babiš by nebyl premiérem,“ řekl šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

26.června 2019 v 10:50, příspěvek archivován: 26.června 2019 v 15:18

Před 10 lety vyvolali poslanci @CSSD hlasování o nedůvěře vládě proto, že poradce premiéra se snažil ovlivnit reportáž @CzechTV. Označili to za “zneužití moci” a vláda padla. Apeluji na kolegy z ČSSD, ať jsou konzistentní a odmítnou “zneužití moci” neporovnatelně nebezpečnější.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Ukrajina bude mobilizovat méně vojáků, než se očekávalo, uvedl velitel Syrskyj

29. března 2024  14:08

Sledujeme online Ukrajinská armáda bude muset pro obranu před ruskou invazí mobilizovat méně vojáků, než se původně...

V Tádžikistánu zadrželi devět lidí v souvislosti s teroristickým útokem v Moskvě

29. března 2024  13:32

Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely devět lidí, kteří podle nich mají vazby na...

OBRAZEM: Přes deset ukřižovaných, další zbičovaní. Filipínci si připomněli smrt Ježíše

29. března 2024  13:11

Více než deset hluboce věřících lidí se na Filipínách nechalo přibít na kříž, aby na Velký pátek...

KOMENTÁŘ: Smrtelné hříchy strany lidové aneb proč je KDU-ČSL na dně

29. března 2024

Premium KDU-ČSL je nejvíce „nemocným mužem“ vládní koalice, její podpora zamrzla kolem dvou procent. Proč...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...