Hlavní obsah

Plíšková je na řadě, míní experti. Martínezová ví, jak Češku dovést k triumfu ve Wimbledonu

Londýn/Praha

Ač má ve své sbírce dva tituly z travnatých dvorců, právě zelený přírodní povrch bývá označován jako její nejméně oblíbený. A tak nepřekvapí, že Wimbledon je pro českou tenistku Karolínu Plíškovou nejméně úspěšným grandslamovým turnajem. Nastal letos čas zažité pořádky změnit?

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Jak daleko se probije Karolína Plíšková na letošním Wimbledonu?

Článek

Odborný server tennis.com označil Plíškovou jako tu hráčku, která je letos v All England Clubu „na řadě". Jako možnou paralelu nabízí příběh čerstvé světové jedničky Ashleigh Bartyové, která si v duchu australských tradic zrovna moc nerozuměla s antukou, před Roland Garros rozhodně nefigurovala mezi favoritkami, nicméně turnaj končila s trofejí nad hlavou.

Server tím naznačuje, že podobně by mohla postavit na hlavu předturnajové předpoklady v Londýně i Plíšková. A stejného názoru je také její trenérka Conchita Martínezová.

„S Ashleigh jsme trénovali v Římě a nevypadalo to, že antuka je zrovna její nejoblíbenější povrch. Do Roland Garros ale šla s pozitivním naladěním. Věděla, že antuka pro ni není nejlepší, ale měla odhodlání to změnit. To je, myslím, velmi inspirující a otevírá to dveře dalším hráčkám," míní Martínezová.

Plíšková už si zahrála finále US Open a semifinále Australian Open i French Open, jenže ve Wimbledonu se dostala nejdál loni do čtvrtého kola. Nízký a rychlý odskok míčků zkrátka jejím fyzickým parametrům a stylu úderů zrovna nesedí.

Foto: Sport.cz

Karolína Plíšková na turnaji v Birminghamu.

„Těžko přesně říct proč se jí tolik nedaří, každopádně naším hlavním cílem je situaci změnit, jít do toho s otevřenou myslí, snažit se na trávu adaptovat a pořádně se připravit. Pro Karolínu není snadné chodit si nízko pro údery, protože je hodně vysoká. Ale pracujeme na tom i na jiných površích. Na trávě ale samozřejmě musí jít ještě níž. Jsem ale pozitivní, má dost dobrou hru na to, aby uspěla i na trávě," nepochybuje Martínezová.

Její svěřenkyně už letos dokázala, že oproti minulosti umí udělat velký výsledek i na antuce, když vyhrála turnaj kategorie Premier Mandatory v Římě.

Každopádně v Martínezové má rodačka z Loun na Wimbledonu tu nejlepší rádkyni, protože Španělka sama vyhrála dvouhru v All England Clubu v roce 1994 a v roli trenérky pomohla k titulu krajance Garbiňe Muguruzaové.

Španělská trenérka nabádá českou hvězdu hlavně k soustředění a důrazu na detail.

„Není snadné vyhrát sedm zápasů za sebou a zůstat celou dobu soustředěná na vše, co je potřeba k triumfu na turnaji dělat. Klíčové jsou i volné dny. Na nich budeme muset zapracovat. Pro mě je velmi důležitý opravdu každý detail. Když budeme s Karolínou pečlivé a zachová si pozitivní přístup, může dokázat velké věci," předvídá Martínezová.

Reklama