Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ředitele ČT Dvořáka čeká tučná odměna. Za hospodaření televize i program

Autor: ČTK, tva - 
26. června 2019
22:28

Hospodaření České televize (ČT) loni skončilo vyrovnaně s náklady i výnosy přes 6,7 miliardy korun. Proti rozpočtu schválenému Radou ČT byly náklady i výnosy nižší o 467 milionů korun. Rada ČT ve středu na základě hospodářského výsledku i dalších parametrů schválila generálnímu řediteli televize Petru Dvořákovi za loňský rok odměnu 2,4 milionu korun. Vyplývá to ze zápisu z jednání rady zveřejněného na jejím webu.

Výnosy z podnikatelské činnosti přesahující 690 milionů korun byly o desetinu nižší, než plánoval rozpočet. Příjem z televizních poplatků 5,6 miliardy korun byl proti plánu nižší zhruba o 25 milionů. Poplatníků bylo méně, než se čekalo, a přibývat jich začalo až v listopadu a prosinci.

Téměř dvoumiliardové mzdové náklady byly o procento nižší než plán, provozní a režijní náklady téměř 1,6 miliardy korun byly proti rozpočtu níže o šest procent. Stopadesátimilionové náklady na přechod na nový vysílací standard DVB-T2 byly proti plánu nižší o 29 procent.

Dvořákovi náleží odměna ve výši deseti platů

Z loňských investic televize 401,5 milionu korun šlo 176 milionů na obměnu televizní techniky a infrastruktury a víc než 78 milionů na informační technologie a digitální archiv. Část peněz na investice, které nebyly utraceny, se přesunuly do letošního rozpočtu ČT.

Hospodaření bylo jedním z důležitých kritérií, na jejichž základě ve středu rada schválila přidělení bonusu Dvořákovi v plné výši, tedy 2,4 milionu korun. Je to desetinásobek jeho měsíčního platu. Dalším kritériem pro udělení odměny je kvalita vysílání a programu a manažerské výsledky. Maximální možnou odměnu dostal Dvořák i za rok 2017 a také za rok 2016, kdy byl ale bonus vzhledem k nižšímu měsíčnímu platu 2,3 milionu korun.

Na letošní rok loni v prosinci Rada ČT schválila pro televizi vyrovnaný rozpočet s náklady a výnosy 6,674 miliardy korun. Na televizních poplatcích se má letos vybrat 5,64 miliardy Kč.

cepp ( 27. června 2019 13:41 )

Jak lze přesně změřit nestrannost? Na každý názor nelze najít vždy protinázor. Jde tedy pouze o vyváženost. To se ČT daří.
Sportovní program je závislý na tom, co je z nabídky k mání. Většinu atraktivních sportovních programů si již zajistili placené programy a ty vám nikdo neposkytne. Druhým kritériem jsou finance. Nelze vše utratit za drahý sportovní pořad a ošidit programy na dalších programech. I dražší sport. program lze zakoupit pokud je celospolečenská poptávka.

pieero ( 27. června 2019 12:28 )

nejsem příznivcem ani jednoho, ale je naivní nevidět personální politiku České televize, rodinné klany, příbuzenské vztahy, nevím z jakých zahraničních výzkumů vycházíte, ale výzkum na Karlově univerzitě jasně prokázal, že televize není nestranná a jako sportovního fanouška mě velmi mrzí nabídka pořadu na ČT sport

cepp ( 27. června 2019 11:01 )

Je vidět, že masáže Soukupa a Okamury má zde na některé jedince nebývalý vliv. Koncesionářské poplatky jsou totiž ve světě všude vyšší než u nás, s výjimkou Slovenska. Jedenáct let nebyly u nás zvyšovány.
Odměny pro ředitele ČT, ČRo, nebo ČTK jsou zasloužené a netřeba jim závidět, protože plní dobře funkce nezávislých médií. To potvrzují i zahraniční výzkumné agentury.
Pokud budete pouze závidět a nevidíte přínos veřejnoprávních médií pro demokracii v ČR, nikdy nebudete úspěšní a nezbude vám nic jiného, než kritizovat, škodit a trápit se nad svým osudem.

krkoun ( 27. června 2019 08:57 )

Toto se nedá slušně komentovat.Za tuto zlodějinu by se měla zaplnit Letná myslím,že by byla sakra malá.

pieero ( 27. června 2019 08:18 )

už ani na sport se nedá koukat a výpalné pro rodinné příslušníci v České televizi se mi dávat nechce, chtělo by to zaplnit Letnou.

Zobrazit celou diskusi