Hlavní obsah

Víte, co se skrývá za službou „blesková výměna”? A vyplatí se vůbec?

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reklamovat vadné zboží je často během na dlouhou trať. Na vyřízení většinou čekáte zákonem daných 30 dnů, a ne vždy je reklamace vyřízena k vaší spokojenosti. Někteří prodejci tak nabízejí možnost okamžité výměny vadného zboží za nové. Je to ale výhodné?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Pokud se během dvouleté záruční doby na výrobku objeví vada, máte právo ji u prodejce reklamovat.

„Je důležité si uvědomit, že pokud lze výrobek snadno opravit, může být reklamace vyřízena opravou. Prodejce nemusí hned automaticky vrátit peníze či dodat nový kus zboží,“ upozornil Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Podle zákona je prodejce povinen vyřešit reklamaci nejpozději do 30 dnů. Zároveň mu zákon ukládá, aby tak učinil bez zbytečného dokladu. „Ne všichni prodejci se ale tímto pravidlem řídí, a spotřebitelé tak často musí podstupovat dlouhé reklamační procesy, a to i v banálních záležitostech,“ dodal Zelený.

Blesková výměna i za stovky korun

Mnozí prodejci již několik let lákají zákazníky na možnost zakoupení služby tzv. bleskové či okamžité výměny. Tu si zákazník může „přibalit” ke kupovanému zboží.

Její podstatou je slib obchodníka, že v případě reklamace daného zboží dojde k jejímu vyřízení prakticky ihned, a že namísto možné opravy bude dodán nový kus daného výrobku.

Služba pochopitelně není zadarmo. Zákazník za ni zaplatí od několika desítek až po stovky korun, podle ceny pořizovaného zboží.

Podmínky služby jako u reklamace

Jak ale odborníci upozorňují, podmínky služby jsou však při bližším zkoumání přinejmenším zarážející, nápadně totiž připomínají podmínky zákonné reklamace.

Služba je poskytována po dobu 24 měsíců od koupě, podmínkou pro její uplatnění je vada věci a nevztahuje se na mechanické poškození. V čem by tedy měly spočívat výhody této mnohdy nadstandardně placené služby?

Podle prodejců je výhodou služby okamžité vyřízení, které spočívá v poskytnutí nového kusu zboží. Ovšem obdobná situace je již upravena v zákoně, tedy je-li vada výrobku snadno rozpoznatelná a oprava nepřichází v úvahu, má prodejce povinnost dodat nový kus zboží, nebo vrátit zákazníkovi peníze.

„Spotřebitel by v tomto případě prakticky platil za to, že prodejce reklamaci vyřídí řádně podle zákona. Reklamaci má prodejce řešit bezodkladně a hlavně bezplatně,“ upozornil Zelený.

I avizovaná rychlost vyřízení může být sporná, a to tehdy, když není možné na první pohled určit, zda se jedná o vadu výrobku či o jeho mechanické poškození. V takovém případě si prodejci vyhrazují možnost posouzení výrobku technikem. A jak vyplývá ze stížností zákazníků, kteří se na dTest obracejí, je tento postup poměrně častý. Posouzení mnohdy totiž trvá i několik dnů. Nabízí se tedy otázka, zda má v této situaci služba vůbec nějaký přínos a nejedná se o nekalou obchodní praktiku.

„Z našeho průzkumu vyplynulo, že tuto službu aktuálně poskytuje valná většina prodejců elektroniky. Cena i podmínky služby se obchod od obchodu liší. Problémy, které jsme nastínili, jsou jim však většinou společné. Spotřebitelé by si měli před zakoupením služby vždy prostudovat podmínky jejího poskytování. Jinak mohou být nemile překvapeni, na co vynaložili své finance,“ doporučil Zelený.

Anketa

Pořídili jste si někdy službu blesková či okamžitá výměna?
Ano
34 %
Ne
66 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 312 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

K reklamaci účtenku nutně nepotřebujete

Reklamace vady u zboží či služby patří k nejčastěji uplatňovaným a také nejdůležitějším spotřebitelským právům. Lidé však často v pravidlech reklamací tápou,...

Výběr článků

Načítám