Hlavní obsah

Zimola: Nechte na ministerstvu Staňka

Právo, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou troškou do rozbouřené situace uvnitř ČSSD přispěl i bývalý statutární místopředseda ČSSD a stávající šéf jihočeské soc. dem. Jiří Zimola. Společně s kolegy ze svého kraje vyzval vedení sociálních demokratů, aby poslechli prezidenta Miloše Zemana a na pozici ministra kultury ponechali Antonína Staňka.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Jiří Zimola

Článek

„Když vidím ten křik kolem jmenování nejmenování ministra kultury, musím se vám s něčím svěřit. Tradičně odbojná jihočeská organizace ČSSD, konkrétně její krajské předsednictvo, podpořilo na svém pondělním jednání ministra Staňka a jeho boj za transparentní a hospodárné využívání peněz v kultuře a vyzvalo vedení ČSSD, aby jej podrželo ve funkci a neustupovalo tlaku části kulturní fronty a některých jejích tlampačů novinářů,“ napsal Zimola ve středu na Facebook.

„Vím, jaký křik se spustí, ale je třeba, aby lidi viděli, že ne všichni v ČSSD zblbli,“ dodal.

Ještě v říjnu, když byl ve vedení ČSSD, přitom Zimola tvrdil, že je potřeba Staňka vyměnit společně s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem. Postojový obrat vzápětí vysvětlil na Facebooku slovy prezidenta Miloše Zemana: „Jen blbec nemění názory, to neznáte?“

Vedení ČSSD požaduje na místo Staňka jmenovat místopředsedu soc. dem. Michala Šmardu. Staněk rezignoval na funkci už na konci května, Zeman však jeho demisi nepřijal. Se Šmardou se hlava státu sešla v rámci své návštěvy Vysočiny v úterý, výsledek schůzky žádná ze stran nechtěla komentovat. Podle informací Práva Zeman Šmardovi naznačil, že jej na ministerstvu kultury nechce.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Zleva Michal Šmarda a ministr kultury Antonín Staněk (oba ČSSD).

O Šmardově jmenování bude se Zemanem ve čtvrtek jednat i Hamáček. S výsledkem schůzky večer seznámí předsednictvo ČSSD, které by mělo navrhnout další postup. Pokud Zeman na Šmardu nekývne, bude část ČSSD žádat odchod z vlády.

Ve hře je také kompetenční žaloba na hlavu státu, kterou by musel podat premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám