Česko je na hraně ústavní krize, řekl Hamáček. O výměně ministra kultury bude jednat s Babišem

Česká republika se dostala na hranu ústavní krize, řekl ve čtvrtek večer předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček po jednání vedení strany. O průtazích při výměně ministra kultury bude jednat s premiérem Andrejem Babišem z ANO. Zopakoval, že by rád situaci vyřešil do neděle. Prezident Miloš Zeman, který dosud návrhu na odvolání Antonína Staňka (ČSSD) nevyhověl, mezitím zahájil svou několikadenní dovolenou na Vysočině.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 21:42 27. 6. 2019) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Jan Hamáček a místopředseda strany Roman Onderka (vpravo) hovoří s novináři po jednání užšího vedení sociální demokracie

Předseda ČSSD Jan Hamáček a místopředseda strany Roman Onderka (vpravo) hovoří s novináři po jednání užšího vedení sociální demokracie | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Česká republika se dostala na hranu ústavní krize. Ústava České republiky jasně hovoří o tom, že pokud předseda vlády navrhne ministra k odvolání, tak prezident této žádosti vyhoví,“ konstatoval po jednání vedení ČSSD ministr vnitra a předseda strany Jan Hamáček.

Zeman: Po odchodu ČSSD z vlády by vznikla nová většina, už ale bez sociální demokracie

Číst článek

„Zítra mám jednání s panem premiérem. Budu se ho ptát na to, jak je připraven tuto situaci řešit. A podle toho bude sociální demokracie dál postupovat,“ uvedl. 

„On je dle Ústavy tím aktérem, který požádal prezidenta o odvolání pana ministra,“ dodal.

Hamáček také znovu zopakoval, že problém s výměnou ministra kultury chce mít vyřešen do neděle. 

„Řekli jsme, že chceme mít do 30. 6. jasno v tom, jak se ta situace vyvine. A to bude tématem jednání s panem premiérem zítra,“ prohlásil.

Znovu také odmítl komentovat jednání s prezidentem Milošem Zeman, dodal ale: „Naši diskusi nechci dál komentovat. Byli jsme tam sami dva. Ale myslím, že to mé úvodní vyjádření celkem popisuje situaci.“

Na další dotazy novinářů už Hamáček neodpověděl. Důvodem vládní krize je výměna ministra kultury Antonína Staňka za Michala Šmardu (oba ČSSD), kterou dosud prezident Miloš Zeman neuznal.

Zeman: Nikdy jsem neakcepoval ultimánum

Vedení ČSSD od osmé hodiny večer jednalo v Poslanecké sněmovně. Schůzka trvala zhruba hodinu a půl. A místopředseda Jan Chvojka před schůzí nevyloučil odchod strany z kabinetu.

„Pokud by pan premiér Babiš slíbil, že v dohledné době, v řádu několika málo dnů, je schopen připravit kompetenční žalobu a pustit se do kompetenčního sporu, tak potom by stálo za to snažit se o pokračování koalice,“ řekl při příchodu na jednání místopředseda ČSSD Jan Chvojka.

VIDEO: Nikdy jsem nepřistoupil na jediné ultimátum, řekl prezident Zeman k výměně ministra kultury

Číst článek

„Pokud by kompetenční žaloba nepřipadala v úvahu, tak si myslím, že nemá cenu v takovéto vládě setrvávat. Protože pokud má ČSSD ještě nějaké zbytky hrdosti, tak když něco slíbila a kladla si nějaké podmínky, které nebudou splněny, a poté by pokračovala v této vládě, tak bychom byli spíše k smíchu,“ dodal.

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček se krátce před jednáním grémia ČSSD sešel na Vysočině s prezidentem.

A Zeman už odpoledne naznačil, jak bude ve sporu o výměnu ministra kultury postupovat.

„Za 30 let, co jsem v politice, jsem neakceptoval jediné ultimátum, jediné vydírání. A vždy jsem je považoval za drzost,“ prohlásil prezident Miloš Zeman na závěr své návštěvy Kraje Vysočina. „Nejsem automat na podpisy,“ zdůraznil.

Babiš: Ke kompetenční žalobě není důvod

Zeman zároveň upozornil, že Ústava nestanoví lhůtu, kdy má prezident reagovat na návrh výměny dvou ministrů. „Tato lhůta dosud běží a já jsem se dosud nevyjádřil,“ řekl prezident.

Hamáček už ve středu zdůraznil, že situaci ohledně odvolání ministra kultury Antonína Staňka a jmenování Michala Šmardy chce mít vyřešenou do neděle.

„Jasně jsem řekl, že termínem ze strany sociální demokracie je 30. 6. Takže bych chtěl mít tu situaci vyřešenou do 30. 6.,“ sdělil ve čtvrtek Hamáček s tím, že Zeman kategoricky nevyloučil jmenování Michala Šmardy ministrem kultury, jak navrhuje ČSSD.

Babiš: Pro kompetenční žalobu na prezidenta nevidím důvodu, chci vyjednávat

Číst článek

Jednou z možností, jak spor o ministra kultury vyřešit, by mohla být kompetenční žaloba. Podat ji ale může jen premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Ten už ale uvedl, že pro kompetenční žalobu nevidí v tomto případě důvod. O celé situaci chce prý jednat, s Hamáčkem se má sejít v pátek.

„Chci to řešit jednáním. Nevidím důvod podávat žalobu. Je potřeba řešit věci diskusí a výměnou názorů, určitě ne takovým způsobem. Zítra se poradím s panem předsedou Hamáčkem. Uvidíme, jak dopadl,“ řekl premiér Andrej Babiš České televizi.

Možnost, že by ČSSD kvůli sporu kolem ministra kultury odešla z vlády, označil Babiš večer v televizi Barrandov za absurdní. Pokud prezident nechce sociálním demokratům vyhovět, hodlá s ním o tom jednat, uvedl premiér.

„Ultimáta nejsou namístě,“ řekl a dodal, že je Zeman nemá rád. Předčasné volby podle Babiše lidé nechtějí.

K variantě, že by ve vládě zůstal ministr kultury Antonín Staněk a ministr zemědělství Miroslav Toman (oba ČSSD) a za ostatní členy sociální demokracie byl kabinet doplněn třemi jinými ministry, uvedl: „To by byl konec koalice, to si neumím představit.“

Ve vládě za sociální demokracii je kromě Staňka a Tomana také Jan Hamáček, který je ministrem vnitra, ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Spor o ministra kultury

Ministr kultury Antonín Staněk předal premiéru Andreji Babišovi 20. května svou demisi. Prezident Miloš Zeman ji ale odmítl a předsedovi vlády doporučil, aby s koncem Staňka počkal na prověřování jím podaných trestních oznámení.

Premiér Babiš pak 31. května oficiálně odeslal návrh na výměnu ministra kultury na Hrad. ČSSD už také na ministra kultury navrhla ze svých řad Michala Šmardu. Zeman ale dál s výměnou na postu ministra kultury otálí.

Němcová: Babiš žalobu na prezidenta nikdy nepodá. Hamáček hodil zpátečku, jinak by ho premiér obětoval

Číst článek

„Mám z jeho slov pocit, že nemá žádný problém s tím, jestli já bych se stal ministrem kultury, ale že má velký problém s tím, aby v současné době odvolával pana ministra Staňka,“ prohlásil pro Českou televizi Šmarda.

„Jsem přesvědčen o tom, že jestliže má sociální demokracie úspěšně plnit svoji vládní roli, tak je nezbytné, aby to byl předseda sociální demokracie, kdo rozhoduje o tom, kdo sociální demokracie reprezentuje ve vládě,“ dodal.

Ústava opravdu nestanoví žádnou lhůtu, kdy by měl prezident na návrh premiéra odvolat ministra z vlády.

Ústavní právníci Jan Kysela a Jan Wintr před časem uvedli, že prezident by měl podle výkladu Ústavy odvolat ministra na návrh předsedy vlády bez zbytečného odkladu.

Kompetenční spor premiéra s prezidentem řešil Ústavní soud už před 17 lety. Jeho aktérem byl také Zeman, tehdy na opačném postu předsedy vlády. Odmítl tehdy podepsat jmenování Zdeňka Tůmy generálním guvernérem České národní banky.

Ústavní soud dal tehdy za pravdu prezidentovi Václavu Havlovi, který i přes Zemanův nesouhlas uvedl Tůmu do funkce. K rozhodnutí ústavní soudci potřebovali dva měsíce.

Oddalování odchodu ministrů

Česko již v minulosti zažilo oddalování odchodu šéfů resortů. Třeba když někdejší premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD navrhl odvolat z vlády tehdejšího ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

Stalo se tak předloni během vládní krize poté, co Sobotka oznámil demisi celého kabinetu, kterou ale nakonec oficiálně nepodal. A místo ní navrhl prezidentovi Zemanovi právě odvolání Babiše, a to mimo jiné kvůli kauze kolem korunových dluhopisů Agrofertu.

Pražskému hradu nejprve v návrhu vadilo konkrétní datum odvolání. Následně prezident argumentoval tím, že odvolání Babiše je v rozporu s tehdejší koaliční smlouvou.

Co říká Ústava?

Článek 68

  • (2) Předsedu vlády jmenuje prezident republiky a na jeho návrh jmenuje ostatní členy vlády a pověřuje je řízením ministerstev nebo jiných úřadů.

Článek 73

  • (1) Předseda vlády podává demisi do rukou prezidenta republiky. Ostatní členové vlády podávají demisi do rukou prezidenta republiky prostřednictvím předsedy vlády.

Článek 74

  • Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády.

Ústavní právníci ale upozornili, že Ústava je nad touto smlouvou. A Sobotka pak dokonce avizoval, že pokud Zeman Babiše neodvolá, poradí se o dalším postupu s ústavními experty.

Zeman nakonec Babiše odvolal až po 19 dnech od Sobotkova návrhu. Novým ministrem financí se pak stal Ivan Pilný z ANO.

A celá vládní krize, kterou provázely ostré slovní výpady, skončila po víc než třech týdnech.

Ústavní právník Jan Wintr pak také připomněl například situaci z roku 1997, kdy prezident Václav Havel přesvědčil ministra vnitra Jana Rumla (tehdy ODS), aby pokračoval ve funkci, když se kandidatury nečekaně vzdal Petr Nečas (ODS). Ruml poté oznámil, že odejde poté, co bude na jeho funkci navržen jiný kandidát.

Marie Veselá, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme