Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko se podle Hamáčka dostalo na hranu ústavní krize. V pátek se zeptá Babiše, jak chce situaci řešit

Česko

  16:14aktualizováno  23:07
Bystřice nad Pernštejnem (Žďársko) - Situace kolem výměny ministra kultury se ve čtvrtek vyhrotila. ČSSD mluví o možnosti podání kompetenční žaloby na prezidenta, pokud by Miloš Zeman s výměnou nadále otálel, a podle předsedy strany Jana Hamáčka se Česká republika dostala na hranu ústavní krize. Věc chce mít ČSSD vyřešenou do konce června.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a předseda ČSSD Jan Hamáček jednali 27. června 2019 v penzionu Na Louce v Novém Veselí na Žďársku. foto: ČTK

Zeman měl říct, že Staňka neodvolá. ČSSD přesto ve hlasování o důvěře vládu podpoří

Zeman odmítl ultimáta, odchod ČSSD z vlády by byl podle něj jen její personální rekonstrukcí. Premiér Andrej Babiš (ANO) kompetenční žalobu odmítá. Zástupci sněmovní opozice vyzývají k ústavní žalobě na prezidenta.

Babiš na žádost ČSSD na konci května poslal na Hrad návrh na odvolání nynějšího ministra kultury Antonína Staňka a jmenování Michala Šmardy (oba ČSSD) jeho nástupcem. Tomuto návrhu Zeman zatím nevyhověl. Ve čtvrtek na závěr návštěvy Vysočiny prezident prohlásil, že za 30 let v politice nepřijal jediné ultimátum ani vydírání a vždy je pokládal za drzost.

Prezident také zopakoval, že ústava nestanoví lhůtu, v níž má reagovat na návrh výměny ministrů. Za rozumné ohraničení takové lhůty považuje vyšetření trestních oznámení, která Staněk podal. „Tato lhůta dosud běží a já jsem se dosud nevyjádřil,“ řekl Zeman. V televizi Barrandov uvedl, že po případném odchodu ministrů sociální demokracie z vlády by vznikla nová většina bez ČSSD, která by Babišův kabinet podporovala. Řekl také, že pokud by sociální demokracie prosadila podání kompetenční žaloby na prezidenta, přerušil by s ní vyjednávání.

„Česká republika se dostala na hranu ústavní krize,“ prohlásil Hamáček po večerním jednání užšího vedení ČSSD. Předseda sociálních demokratů bude chtít při páteční schůzce od Babiše slyšet, jaký má premiér plán a jak chce postupovat. Podle toho se pak ČSSD zachová, řekl Hamáček. Šmarda dnes ve videu na facebooku uvedl, že jedině předseda ČSSD může rozhodnout, kdo bude za ČSSD členem vlády, a premiér má zajistit dodržování koaliční smlouvy včetně personálií. Babiš chce dál jednat, případně i s prezidentem, pokud by Zeman nechtěl sociálním demokratům vyhovět.

Babiš chce se Zemanem jednat

Možnost, že by ČSSD kvůli sporu kolem ministra kultury odešla z vlády, označil Babiš večer v televizi Barrandov za absurdní. Pokud prezident nechce sociálním demokratům vyhovět, hodlá s ním o tom jednat, uvedl premiér. „Ultimáta nejsou namístě,“ řekl a dodal, že je Zeman nemá rád.

Předčasné volby podle Babiše lidé nechtějí. „To by byl konec koalice, to si neumím představit,“ řekl k variantě, že by ve vládě zůstal Staněk a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a za ostatní členy sociální demokracie byl kabinet doplněn třemi jinými ministry.

Schůzka prezidenta a šéfa ČSSD, která skončila zhruba po 70 minutách, se konala v v penzionu na kraji Nového Veselí na Žďársku. V této obci Zeman vlastní tvrz a stráví tam několik příštích dní na dovolené poté, co ve čtvrtek ukončil třídenní oficiální návštěvu Kraje Vysočina. 

27.června 2019 v 17:34, příspěvek archivován: 27.června 2019 v 18:11

VIDEO: Nov? Vesel?. P?ij?d? prezident Zeman. https://t.co/yQNwU8Z83r

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Nové Veselí. Přijíždí prezident Zeman. https://t.co/yQNwU8Z83r

Přítomné novináře členové ochranky udržovali ve vzdálenosti zhruba 50 metrů od penzionu. Oba politici z místa odjeli, s novináři vůbec nemluvili. Hamáček se vrátil do Prahy na grémium ČSSD.

Zeman se pokusí o usmíření Hamáčka se Staňkem

Prezident novinářům na závěr návštěvy Vysočiny také řekl, že Hamáčkovi navrhl společné setkání se Staňkem v polovině července, na kterém by se Zeman chtěl pokusit o jejich usmíření. Nakonec se ale s Hamáčkem na jeho žádost sešel vpodvečer v Novém Veselí na Žďársku. Po víc než hodinové schůzce ani jeden z politiků setkání nekomentoval.

Staněk původně po protestech v kulturní obci a na výzvu ČSSD podal demisi. Zeman ji ale odmítl přijmout a premiérovi doporučil, aby s koncem Staňka počkal na prověřování právě Staňkem podaných trestních oznámení. Babiš nato navrhl Staňkovo odvolání, čemuž prezident podle ústavy musí vyhovět. Ústava žádnou lhůtu nestanoví, podle ústavních právníků ale musí prezident podle výkladu ústavy vyhovět premiérovi bez zbytečného odkladu.

Předseda ČSSD Jan Hamáček na schůzce s prezidentem Milošem Zemanem 23. června 2019 v penzionu Na Louce v Novém Veselí na Žďársku.

ČSSD chce jako Staňkova nástupce starostu Nového Města na Moravě Michala Šmardu, ale Zeman neřekl, zda tomu vyhoví. Se Šmardou se prezident sešel v úterý, ani jeden z nich zatím schůzku nekomentoval. Ve čtvrtek Zeman oznámil, že Šmardovi řekl, že má dvě volby: „Buď se stát ministrem kultury a tedy pomoci sám sobě. Anebo, jak bylo původně určeno vedením sociální demokracie, stát se hlavním volebním manažerem sociální demokracie pro krajské volby a v tomto případě pomoci sociální demokracii. Každý sociální demokrat musí volit mezi pomocí sobě a pomocí své straně,“ poznamenal Zeman.

Babiš nevidí důvod pro kompetenční žalobu

Sociální demokraté po pátečním jednání svého širšího vedení podmínili setrvání v koaliční vládě s Babišovým ANO mimo jiné výměnou na ministerstvu. ČSSD zvažuje, že při dalším otálení prezidenta se jmenováním nového ministra kultury požádá premiéra, aby podal kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. Zdůrazňuje ale, že prvořadé je Hamáčkovo jednání se Zemanem.

Babiš však ve čtvrtek uvedl, že pro kompetenční žalobu nevidí důvod, spor u Ústavního soudu kvůli neodvolání nebo nejmenování ministra může přitom vyvolat pouze premiér.

Premiér v ČT ve čtvrtek řekl, že chce záležitost řešit jednáním, je to podle něj věc diskusí a výměny názorů. „Nevidím důvod podávat žalobu,“ uvedl. Do té doby, než se v pátek setká s Hamáčkem, se nechce dál vyjadřovat.

Šmarda: Premiér má zajistit dodržování koaliční smlouvy

Sociální demokracie na svůj facebookový účet umístila video, ve kterém se místopředseda strany a kandidát na ministra kultury Michal Šmarda vyjadřuje k současné situaci. „Předseda sociální demokracie Jan Hamáček je jediný, kdo může rozhodnout, kdo za ČSSD bude členem vlády. Premiér má zajistit dodržování koaliční smlouvy včetně personálií,“ řekl Šmarda ve videu. Podle něj je nyní čas odvolat stávajícího ministra Antonína Staňka a až poté rozhodnout, kdo bude jeho nástupcem.

„Ten jediný, kdo může předkládat personální návrhy jménem sociální demokracie, je náš předseda Jan Hamáček. Je ten jediný, kdo může rozhodnout, kdo za sociální demokracii bude a kdo nebude členem vlády. Úkolem premiéra pak je, aby zajistil dodržování koaliční smlouvy, a to včetně personálních změn na ministerstvech,“ tvrdí Šmarda. Na ministerstvu kultury podle něj neprodleně musí skončit období nestability a nejistoty.

„Teď je čas odvolat stávajícího ministra. Pak přijde čas rozhodnout o tom, kdo bude ministrem po něm. Čím dříve se tato zbytečná diskuse ukončí, tím lépe pro nás pro všechny,“ doplnil. 

Setrvání v koalici výměnou za ministerstvo

Babišova vláda hlasování o nedůvěře ustála. Poslanci jednali 17 hodin

Staněk rezignoval v půlce dubna po protestech, jež v kulturní obci vyvolalo jeho odvolání ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc (MUO) Michala Soukupa. Na Fajta i dva bývalé ředitele MUO Soukupa a jeho předchůdce Pavla Zatloukala podal trestní oznámení.

Zeman i ve čtvrtek argumentoval tím, že ústava nestanoví lhůtu, v níž má prezident reagovat na návrh výměny ministrů. Za rozumné ohraničení takové lhůty považuje právě vyšetření dvou trestních oznámení, která Staněk podal. „Tato lhůta dosud běží a já jsem se dosud nevyjádřil,“ prohlásil prezident na závěr návštěvy Vysočiny.

Podle ústavních právníků Jana Kysely a Jana Wintra by měl prezident podle výkladu ústavy odvolat ministra na návrh předsedy vlády bez zbytečného odkladu. Kysela uvedl, že ústava nepřipouští v tomto ohledu ze strany prezidenta žádné uvážení. „Kdybychom připustili, že prezident si to (odvolání) bude rozmýšlet čtyři, pět, šest měsíců, tak pozici premiéra obsahově vyprázdníme. Co je to za pána nad vládou, když mu tam sedí někdo, koho tam nechce,“ řekl už dřív Kysela.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!