Hlavní obsah

Zlepšete Krejčířovi vězení, apeluje česká diplomacie na JAR

Právo, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České velvyslanectví v Jihoafrické republice (JAR) znovu oficiálně podpořilo požadavky odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře na zlepšení podmínek v tamním vězení. Vyplývá to z dopisu, který začátkem května konzulát napsal mimo jiné řediteli tamní věznice v Johannesburgu.

Foto: Profimedia.cz

Radovan Krejčíř na snímku z roku 2011 odjíždí od soudu v Johannesburgu

Článek

Ve vězení s maximální ostrahou je Krejčíř kvůli opakovaným pokusům o útěk. Navíc loni v září opět pohrozil, že pokud nebude vydán do Česka, uteče.

Pokud současné vězení nedokáže požadavkům vyhovět a Krejčířovy podmínky zlepšit, navrhuje ambasáda přemístění českého odsouzence do jiného, lepšího vězení. Ambasáda v Pretorii takto apeluje od začátku loňského roku už potřetí. Jihoafrické úřady ale na žádný z dopisů neodpověděly.

„Velvyslanectví dospělo po nedávné konzulární návštěvě k závěru, že stížnosti pana Krejčíře jsou odůvodněné a že jeho zákonné podmínky nejsou splněny,“ stojí v dopise z 13. května, který má Právo k dispozici.

Standardní pomoc

Konzulát jej adresoval řediteli věznice Leeuwkop, v níž si odpykává Krejčíř trest, jeho oblastnímu nadřízenému a pak národnímu komisaři pro vězeňskou službu.

Krejčíř je v jihoafrickém vězení od roku 2013, o tři roky později ho tamní soudy odsoudily k 35 letům vězení za pokus o vraždu, únos a obchod s drogami. Čelí ale ještě několika dalším obviněním.

Na nevyhovující životní podmínky ve vězení si Krejčíř stěžuje opakovaně a dlouhodobě.

„Po zaslání druhého dopisu došlo k ústnímu příslibu vedení věznice, že dojde ke zlepšení vězeňských podmínek Krejčíře. Ve skutečnosti k zásadním změnám podle něj nedošlo,“ sdělila Právu Hana Klučarová z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Dodala, že snaha velvyslanectví Krejčířovi pomoci je standardní a spadá do poskytování konzulárních služeb občanovi České republiky.

Námitky odsouzeného Čecha opakuje v oficiálním dopise i česká diplomacie. Krejčíř žije v cele o rozměrech 3,9 metru čtverečního, což však neodpovídá standardům OSN, které stanovují minimální velikost na 5,5 metru čtverečního. Na cele je sám a téměř pod permanentním dohledem, což je podle ambasády proti soudnímu příkazu z roku 2017. Český vězeň také dlouhodobě usiluje kvůli bolesti zad o ortopedickou matraci a přístup k další lékařské péči. „Podle výsledků vyšetření magnetickou rezonancí a lékařské zprávy má pan Krejčíř vážný problém se zády. Lékař mu předepsal harmonogram rehabilitací, ale tento plán nebyl vedením věznice dodržen a výsledkem je, že stále trpí bolestí zad,“ podotýká v dopise konzulát.

Krejčíř také žádá, aby měl možnost seznamovat se s dokumenty souvisejícími s kauzami, jež jihoafrické soudy stále řeší. Nemůže se prý připravovat na jednání a není mu umožněn kontakt s českými právníky.

„V souvislosti s tímto trvalým porušováním základních lidských práv velvyslanectví apeluje na naléhavé zlepšení vězeňských podmínek Krejčíře ve vězení. Pokud není možné tyto podmínky v současném vězení splnit, velvyslanectví doporučuje přemístění Krejčíře do jiného vězení, kde bude dodržován zákon a soudní příkazy,“ píše závěrem dopisu velvyslanectví.

Žalobu soud zatím neřeší

Sám Krejčíř se zlepšení svých podmínek domáhá také žalobou u soudu. Tu podal loni koncem dubna a upozorňuje v ní na několik v jeho prospěch vydaných soudních příkazů, které podle něj věznice ignoruje. Zároveň žádá přemístění do věznice s mírnějším režimem, chce také častější kontakt s rodinou.

Součástí Krejčířovy žaloby jsou i jeho lékařské zprávy a dopisy, které psal řediteli věznice. Dokument, který má Právo taktéž k dispozici, má zhruba 200 stran. Podle informací redakce však tamní soud žalobu dosud neprojednal.

Krejčíř z Česka uprchl během policejní razie v jeho černošické vile v roce 2005. Uchýlil se na Seychely, po pár letech se přesunul do JAR, kde již roky sedí ve vězení. V ČR byl mezitím v nepřítomnosti také odsouzen – dostal patnáct let vězení za pokus o vytunelování státní společnosti Čepro a přípravu vraždy celníka.

Česko žádá o jeho vydání od roku 2007. Vydání Krejčíře do České republiky loni posvětily tamní soudy, čeká se tedy pouze na rozhodnutí jihoafrického ministra spravedlnosti Michaela Masutha. To se však nemusí stát, dokud v JAR s Krejčířem nedoběhnou všechny soudy.

O vydání do rodné země usiluje už i sám Krejčíř, který tuto možnost dříve důrazně odmítal. Po návratu by také mohl usilovat jako uprchlý odsouzený o obnovení procesu, a český trest si tak případně zkrátit. Začátkem loňského října požádala ministerstvo spravedlnosti o pomoc s vydáním Krejčíře domů také jeho žena Kateřina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám