Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začíná. Stovky fanoušků už před hotelem Thermal přivítaly hlavní hvězdu letošního ročníku, americkou oscarovou herečku Julianne Mooreovou. Mooreová, oblečená v žlutých šatech s tenkými ramínky a nápadnými volány, se se svým typickým úsměvem vydala z červeného koberce mezi fanoušky. Dlouhé minuty se s nimi zdravila, podávala jim ruce, fotografovala se s nimi a rozdávala autogramy.

Při zahájení festivalu získala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Cenu jí předal prezident festivalu Jiří Bartoška. Mooreové patří také zahajovací film 54. ročníku festivalu, snímek Po svatbě přijela představit s jeho režisérem a svým manželem Bartem Freundlichem.

Na zahájení už přijela většina hostů festivalu. Po červeném koberci se prošel i americký herec Billy Crudup. Z českých herců své fanoušky zdravili například Anna Geislerová, Jiřina Bohdalová nebo Miroslav Donutil.

Mezi prvními se dnes na červeném koberci objevila například manželka bývalého prezidenta Livia Klausová. Potlesk diváků pak patřil například Jaromíru Hanzlíkovi, který byl na karlovarském festivalu loni oceněn. Velký aplaus už tradičně sklidili prezident festivalu Jiří Bartoška a jeho manželka Andrea nebo moderátor Marek Eben, který k festivalu neodmyslitelně patří. Naopak pískot, který není na festivalu obvyklý, se ozval, když přijela ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Lidé se před hotelem Thermal začali scházet už kolem 15:00. Oproti posledním dnům, kdy byla velká horka, dnes počasí v lázeňském městě fanouškům filmu přálo. Teploty vystoupily asi na 27 stupňů. Pořadatelé festivalu navíc nainstalovali do billboardů před hotelem Thermal rozprašovače, které ještě pomohly zpříjemnit čekání na filmové celebrity. Mladé zdravotnice také lidem nalévaly vodu.

Roli zástupce hostitelského města, který vítá každého hosta na červeném koberci, si poprvé vyzkoušela primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), dnes v tyrkysových šatech.

Na dnešním slavnostním zahájení festivalu v Thermalu předá prezident festivalu Bartoška cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii Julianne Mooreové.