Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ministryně Maláčová chce omezit obchod s chudobou, bydlení chudých neřeší

  5:00
Ministerstvo práce a sociálních věcí chce ukončit obchod s chudobou a zamezit zneužívání dávek. Radikální návrh, který má zpřísnit vyplácení dávek na bydlení kritizuje Platforma pro sociální bydlení. Ta sdružuje stovku neziskových organizací a odborníků v sociální oblasti.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v diskusním pořadu Rozstřel (4. 4. 2019) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

Dávky už se podle návrhu například nebudou smět vyplácet obyvatelům ubytoven. Podle odborníků, kteří s chudými pracují, hrozí, že lidé bez dávek buď zůstanou na ulici, nebo je obchodníci s chudobou ještě více ožebračí.

Nová dávka se má jmenovat přídavek na bydlení a má nahradit dvě nynější dávky – doplatek na bydlení (ten je pro nejchudší, vyplácí se například do ubytoven) a příspěvek na bydlení (ten je pro nízkopříjmové, kteří utratí za bydlení více než 30 procent, v Praze 35 procent rodinných příjmů).

Na návrh, který zatím koluje uvnitř ministerstva, upozornila tento týden Platforma pro sociální bydlení. „Návrh neříká, kam lidé z ubytoven půjdou... Dotkl by se stovek tisíc lidí ohrožených ztrátou bydlení a uvrhl by do bezdomovectví tisíce rodin,“ píše v otevřeném dopise ministryni práce Janě Maláčové Platforma, která sdružuje stovku neziskových organizací a odborníků v sociální oblasti.

Maláčová zavádí důchodovou komisi. Má pomoci ženám a fyzicky pracujícím

Podle ministryně je zatím brzy věc komentovat, protože návrh se v rámci připomínkového řízení může změnit. „Do médií unikl interní dokument. Připravuji razantní změnu dávek na bydlení, obchod s chudobou musí skončit... Seniory, rodiny s dětmi a zdravotně postižené změna nepoškodí,“ uvedla ministryně.

Část opatření v návrhu má zabránit trikům žadatelů. Nárok na dávky se dnes hodnotí podle toho, jaké má žadatel a ti, kdo s ním bydlí, příjmy. Jde o takzvaně společně posuzované osoby. Dochází přitom k manipulacím, kdy si vydělávající člen domácnosti úředně přehlásí trvalé bydliště jinam a ostatní spolubydlící s nízkými nebo žádnými příjmy díky tomu dosáhnou na dávku na bydlení.

Nově by museli pracovníci úřadu práce na místě zkontrolovat, kdo byt skutečně užívá, a výši jeho příjmů vzít v potaz. Mezi společně posuzované osoby by se také automaticky zahrnovali ti, kteří mají k žadateli o dávku vyživovací povinnost, i když třeba s rodinou oficiálně nebydlí – například výdělečný rodič či manžel nebo rodiče nezaopatřených dětí a studentů.

S tím souvisí další trik. Někteří rodiče totiž fiktivně pronajímají byt, který vlastní, svým dětem. Ti oficiálně vykazují minimální příjem například proto, že studují, a tak získají nárok na příspěvek na bydlení. Nově se má zkoumat, zda někdo ze společně posuzovaných osob (tedy včetně majetných rodičů) nevlastní byt nebo nemovitost k bydlení, ve které by žadatel mohl bydlet.

Dosavadní pokusy nevyšly

Aby měl člověk na nový přídavek nárok, měl by aktivně hledat práci stejně jako společně posuzované osoby. A úředníci by hodnotili, jestli se všichni dostatečně snaží na úhradu bydlení vydělat. To by se netýkalo jen lidí starých, nemocných nebo pečujících o malé děti.

Jednou z nejvýznamnějších navrhovaných změn je pak konec vyplácení dávky do obytných prostor, které nesplňují předepsané hygienické a technické standardy bydlení. To má zamezit pronájmu předražených zdevastovaných bytů v ghettech. Návrh nepočítá ani s podporou obyvatelů ubytoven, domovů seniorů a sociálních ústavů.

V těchto případech se navrhuje tříletý odklad, aby si tito příjemci své bydlení vyřešili jinak. Pokud by se jim to nepovedlo, odpovědnost by měl převzít někdo jiný než stát. „Očekává se výraznější pomoc ze strany obcí, neziskových organizací, sociálních služeb a podobně,“ píší ministerští úředníci v důvodové zprávě k návrhu.

Odborníci na sociální problematiku se domnívají, že strategie ministerstva obchodu s chudobou nezabrání. „Úpravy jsou převážně směřovány na ty, kteří potřebují pomoc, nikoliv na obchodníky s chudobou. Návrh novely přichází v době, kdy není vyřešeno dostupné bydlení,“ upozorňuje Karel Schwarze z Evropské sítě proti chudobě a sociálnímu vyloučení ČR.

V uplynulých letech došlo k pokusu omezit zneužívání dávek na bydlení vyhlášením takzvaných bezdávkových zón. Obec stanovila adresy (zpravidla problematické lokality), kde dávku na bydlení nedostanou obyvatelé, kteří se přistěhují.

Maláčová chystá revizi dávek na bydlení a další růst penzí o 900 korun

Praxe podle Schwarze ukázala, že to nevedlo ke snížení ceny ubytování ani k tomu, že by se příjemci více snažili vydělat si na bydlení. Nikdo jiný by je stejně neubytoval, tak na nájemné používají další dávky – na živobytí či přídavky na děti. Bezdávkové zóny navíc řeší Ústavní soud.

Z části lidí by se podle kritiků návrhu mohli stát bezdomovci. „Prohloubí se tak praxe umísťování dětí do náhradní rodinné péče z bytových a ekonomických důvodů a stávající systém azylových domů bude dále přetěžován lidmi, pro které se stane bydlení nedostupným,“ domnívá se Iva Kuchyňková z neziskové organizace Charita ČR.

Úspory návrh odhaduje na nízké stovky milionů korun ročně. Na druhé straně rozšiřuje okruh příjemců nové dávky na bydlení o ty, kteří žijí v pronájmu, kde na podporu není nárok. Podle důvodové zprávy jde asi o 30 tisíc lidí, což by přišlo státní rozpočet navíc na 1,4 miliardy korun ročně.

Autor:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

KOMENTÁŘ: O cenách benzínu rozhodne Izrael. Konkrétně jeho touha po odvetě

20. dubna 2024

Premium Jak drahé bude letní cestování, o tom rozhodne zejména podoba reakce Izraele na nedávnou smršť...

ČEZ zažaloval ČNB kvůli pokutě za zpoždění informace mající vliv na akcie

20. dubna 2024  12:44

Polostátní energetická společnost ČEZ zažalovala Českou národní banku (ČNB) kvůli milionové pokutě...

Řecko omezí rybolov vlečnými sítěmi. Připojte se, vybízejí EU ochránci přírody

20. dubna 2024

Řecko se stalo první zemí v Evropě, která vyhlásila zákaz rybolovu vlečnými sítěmi pro lov při dně...

Elektromobily by mohly v Norsku vytlačit z vrcholu diesely už do dvou let

20. dubna 2024  10:52

V Norsku, které je průkopníkem v odklonu od automobilů se spalovacími motory, se mohou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...