Hlavní obsah

Veselý ve Wimbledonu způsobil šok! České trio tenistek jde dál, Vondroušová se loučí

rjm, vap, mmSport.cz
Aktualizováno

Parádním výsledkem ozdobil úvodní den Wimbledonu Jiří Veselý. Český tenista, jenž se do hlavní soutěže probil z kvalifikace, vyřadil v 1. kole světovou pětku a loňského vítěze Turnaje mistrů Alexandra Zvereva z Německa 4:6, 6:3, 6:2 a 7:5. Dařilo se i třem českým hráčkám. Světová trojka Karolína Plíšková, která se na slavné klání na dvorcích All England Clubu naladila triumfem v Eastbourne, si zajistila postup po výhře 6:2, 7:6 nad Číňankou Ču Lin, Marie Bouzková porazila dvakrát 6:3 Němku Monu Barthelovou a uspěla i Karolína Muchová, jež vyřadila Aleksandru Kruničovou ze Srbska po setech 7:5 a 6:2. Naopak nečekaně se loučí se slavným turnajem už v 1. kole Markéta Vondroušová, která podlehla Madison Brengleové z USA, 88. hráčce žebříčku WTA, dvakrát 4:6.

Foto: Tim Ireland, ČTK/AP

Jiří Veselý v bitvě 1. kola Wimbledonu.

Článek
Fotogalerie

Pětadvacetiletý Veselý potvrdil, že se mu na londýnské trávě poměrně daří. V prvním kole ve Wimbledonu ještě nikdy neprohrál, jeho maximem je osmifinále z let 2016 a 2018. Loni aktuálně 124. hráč žebříčku prohrál se Španělem Rafaelem Nadalem.

V úvodní sadě si oba hráči drželi servis až do desátého gamu. V něm vedl Veselý 40:0, ale ani to mu nestačilo. Ztráta prvního setu ale českou dvojku nezlomila. Veselý výborně podával, úspěšně se tlačil na síť a vývoj zápasu obrátil. Po dvou a půl hodinách proměnil při Zverevově podání první mečbol.

"Odehrál jsem neuvěřitelný zápas, neudělal jsem moc chyb a dokázal držet Sašu pod tlakem. Dobře jsem podával, snažil se chodit k síti a dobře to fungovalo," řekl Veselý, jehož ve 2. kole čeká Uruguayec Pablo Cuevas.

Vítězná série Plíškové pokračuje

Plíšková vyhrála na trávě šestý zápas za sebou, ale po bezproblémové jízdě v Eastbourne měla tentokrát blízko ke ztrátě setu. Ču Lin jí dokázala v první sadě vrátit brejk a snížit z 0:3 na 2:3, ale to bylo jen chvilkové vzepětí.

Druhá sada byla mnohem vyrovnanější a jako první v ní ztratila podání česká favoritka. Ču Lin vedla 6:5, ale tři setboly nevyužila, zatímco Plíšková v maratonském gamu po šestém brejkbolu vyrovnala. Tie break pak zakončila sérií čtyř bodů.

"První kola jsou zrádná," řekla Plíšková. "Po prvním setu jsem si říkala, že to nějak doklepu, ale úplně se to nedařilo," podotkla Plíšková. "Při setbolech jsem zahrála na její servis líp, ale jinak jsem ve druhém setu hrála špatně na returnu. Je fajn, že jsem to zvládla ve dvou setech," oddechla si Plíšková.

Plíšková patří mezi hráčky, které mohou po londýnském grandslamu sesadit z postu světové jedničky Australanku Ashleigh Bartyovou. V Londýně se ve druhém kole utká s Portoričankou Mónicou Puigovou, senzační vítězkou olympijských her v Riu de Janeiro.

Bouzkové to na třetí pokus vyšlo

Dvacetiletá Bouzková na třetí pokus vyhrála zápas na grandslamovém turnaji. Loni na US Open ani na letošním Roland Garros se jí to nepovedlo. Její další soupeřkou bude Řekyně Maria Sakkariová.

Stejně jako v Paříži se Bouzková dostala do hlavní soutěže navzdory porážce v závěrečném kole kvalifikace. Zatímco na Roland Garros podlehla v tříhodinové bitvě Kanaďance Biance Andreescuové, v Londýně už se dočkala prvního úspěchu na grandslamu.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Karolína Plíšková odvrátila ve druhé sadě tři setboly soupeřky.

Na český souboj nedojde

V prvním setu utkání proti Barthelové 115. hráčka světa nečelila jedinému brejkbolu, soupeřce postavené o 19 míst výš vzala dvakrát servis a za 34 minut sadu získala. V druhém setu šla po využití druhého brejkbolu do vedení 3:1 německá tenistka, ale Bouzková vzápětí vyrovnala na 3:3 a další komplikace nepřipustila. Po 68 minutách proměnila první mečbol a zápas zakončila čistou hrou.

"Jsem ráda, že jsem toho využila a navíc ve Wimbledonu, který je nejspeciálnějším grandslamem. Moc si toho vážím," řekla po utkání Bouzková.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Soustředění Karolíny Plíškové při servisu.

Dvaadvacetiletá Muchová vyřadila Aleksandru Kruničovou ze Srbska po setech 7:5, 6:2 za necelou hodinu a půl. Ve vyrovnané první sadě nejdříve za stavu 5:4 nevyužila při podání soupeřky tři setboly, ale o dvě hry později už byla úspěšná a ve druhém setu dominovala.

Muchová: Ráda hraju stylem servis volej

"Jsem ráda, že jsem to zvládla ve dvou setech a že jsem ve druhém kole," řekla Muchová, která mezi ženami odehrála teprve desátý zápas na travnatém povrchu. "Takže si ještě zvykám, ale baví mě to, ráda hraju servis volej."

Ve druhém kole se mohla utkat s krajankou a nedávnou finalistkou Roland Garros Markétou Vondroušovou, ta ale prohrála s Američankou Madison Brengleovou, která je na žebříčku o 71 míst níž než Češka, dvakrát 4:6.

Ani při třetím startu na londýnské trávě se dvacetiletá Vondroušová nedočkala premiérové výhry. Na tomto povrchu má na okruhu WTA v hlavní soutěži na kontě jediné vítězství.

Všichni účastníci prvního kola dvouhry se mohou těšit na finanční odměnu ve výši 45 000 liber, tedy zhruba 1 277 000 korun. V případě postupu už si na konto vítěz připíše 72 000 liber, tedy asi 2 044 000 korun.

Reklama