Veselý zaskočil Zvereva, dál jdou i tři Češky. Vondroušová končí

  12:00aktualizováno  18:54
Během prvního dne tenisového Wimbledonu se představilo pět Čechů. Jiří Veselý vede nad Němcem Alexanderem Zverevem 4:6, 6:3 a 6:2, Karolína Plíšková si poradila s Číňankou Ču Lin 6:2 a 7:6, Markéta Vondroušová prohrála s Američankou Brengleovou 4:6 a 4:6, Marie Bouzková zdolala Němku Barthelovou 6:3 a 6:3 a Karolína Muchová přešla přes Srbku Kruničovou 7:5 a 6:2.

V Londýně odstartoval 133. ročník nejslavnějšího tenisového turnaje - Wimbledonu. 

Veselý vs. A. Zverev

Utkání v podrobné reportáži

A hned první hrací den přinesl ve dvouhře mužů prvotřídní senzaci. Postaral se o ni Jiří Veselý, který si vyšlápl na turnajovou šestku Němce Alexandera Zvereva 4:6, 6:3, 6:3 a 7:5. Pětadvacetiletý levoruký tenista se kvůli výsledkovým propadům v posledních měsících musel do hlavní soutěže probít z kvalifikace, náramně se v ní však rozehrál. 

Úvodní set nabídl jediný brejkbol. Vypracoval si jej Zverev za stavu 5:4 a po jeho využití se ujal vedení. Také druhá sada se z počátku nesla v duchu klidného hájení servisů. Za stavu 3:3 udeřil Veselý. Český tenista favorizovanému soupeři sebral podání hned dvakrát, vyrovnal a od té chvíle byl na kurtu jednoznačně lepší.

I nadále pokračoval v živém herním projevu, mohl se stoprocentně spolehnout na svůj servis a když ve druhé hře třetí sady uspěl i na returnu, rázem vedl 3:0. Zaskočený Němec měl šanci stáhnout ztrátu v šestém gamu, v němž vedl 40:0. Veselý ovšem znovu s pomocí výtečného podání vývoj zvrátil a jak byl při chuti, tak vzápětí uzmul soupeři podání v setu i podruhé.

Ve čtvrtém dějství měl Zverev největší a vlastně i jedinou naději na zvrácení vývoje v šestém gamu, kdy disponoval třemi brejkboly. Nicméně Veselý trpělivě všechny hrozby eliminoval a sám udělil soupeři lekci z efektivity.

Když mu za stavu 6:5 Zverev na podání nabídl brejkbol a zároveň mečbol, rodák z Příbrami jím nepohrdl.   

Plíšková čelila třem setbolům, boj však zvládla

S trofejí z Eastbourne a vítěznou šňůrou pěti zápasů vstoupila do travnatého grandslamu Karolína Plíšková. Turnajová trojka se hned v prvním kole pořádně zapotila, houževnatou Číňanku Ču Lin udolala 6:2 a 7:6 (7:4), když ve druhé sadě čelila třem setbolům. Dále ji čeká Monica Puigová z Portorika.

Ču Lin vs. Karolína Plíšková

Utkání v podrobné reportáži

Plíšková do utkání vlétla ve velkém stylu, v prvních třech gamech ztratila jen dva fiftýny. Poté se sice Ču Lin osmělila, snížila na 2:3 a měla i dvě šance na vyrovnání, česká tenistka ovšem vyrovnaný game zvládla a sérií tří her v řadě krátkodobou vzpouru Číňanky umravnila. 

Druhý set byl podstatně vyrovnanější.

ROZHOVOR

s Karolínou Plíškovou

Obě soupeřky si bez jediného brejkbolu držely podání až do stavu 5:5. V ten moment se Plíšková několikrát ustřelila do autu, přišla o servis a Ču Lin rázem podávala na zisk druhé sady.

Dvanáctý game nabídl pořádné drama a zábavný tenis. Plíšková měla pět možností zařídit zkrácenou hru, Číňanka zase promarnila tři setboly. Nakonec desetiminutovou přetahovanou rozuzlil bekhend do sítě z rakety Ču Lin, díky kterému světová trojka vydřela tiebreak. 

Karolína Plíšková zasahuje u sítě v prvním kole Wimbledonu.
Česká tenistka Karolína Plíšková hraje bekhend v prvním kole Wimbledonu.

Také v něm pokračovala úmorná bitva o každý bod. Pevnější nervy a větší odvahu v koncovce prokázala Plíšková, která díky povedenému returnu na základní čáru mohla za necelou hodinu a půl úlevou zatnout pěst. 

Vondroušová hrála se zraněnou rukou a odhlásila se z deblu

Poprvé se v roli nasazené tenistky na grandslamu představila Markéta Vondroušová, senzační finalistka nedávného Roland Garros. Cesta za zopakováním podobného úspěchu jí nevyšla, v úvodním kole nestačila na Američanku Madison Brengleovou dvakrát 4:6. Zápas absolvovala se zraněnou rukou, odhlásila se ze čtyřhry a v Česku zamíří na vyšetření. 

Vondroušová vs. Brengleová

Utkání v podrobné reportáži

Vondroušová v úvodu zápasu přišla o servis a s jediným vyhraným fiftýnem ztrácela 0:2. Přestože hned vzápětí dorovnala, po dalším neúspěchu na podání prohrávala 3:5 a čelila dvěma setbolům. Tyto šance ještě odvrátila, ale v následujícím gamu už Brengleová nabídnutou příležitost zužitkovala.

Po ztrátě sady vrhla Vondroušová všechny síly do snahy o obrat. V první hře vymazala šest gamebalů, sama měla dvě příležitosti připravit protivnici o podání, leč desetiminutovou přetahovanou nakonec ve svůj prospěch ukořistila Američanka.

Wimbledon 2019

Speciální příloha iDNES.cz: zpravodajství, rozhovory, reportáže, pavouky, ...

Následovala série pěti her, v nichž uspěla hráčka na returnu. Vondroušová po ní prohrávala 2:4 a stále se nemohla ze svízelné situace vymanit. A když Američanka přerušila řadu brejků a vítězstvím na servisu odskočila na 5:2.

Mladá Češka stejně jako v prvním dějství manko dotahovala a dvěma vyhranými gamy snížila. Jenže následně opět neuspěla na podání a do druhého kola tak překvapivě pokračuje 85. hráčka světa. 

Dvojice mladých Češek jde dál

Jako první z celkem 11 českých zástupců ve dvouhře okusila zelený pažit All England Clubu Marie Bouzková. A 20letá tenistka si počínala výborně, Němku Monu Barthelovou zdolala dvakrát 6:3 a připsala si první výhru na grandslamu v kariéře. 

Bouzková vs. Barthelová

Utkání v podrobné reportáži

Bouzková, která se stejně jako na Roland Garros dostala do hlavní soutěže jako šťastná poražená z kvalifikace, v první sadě sebrala soupeřce dvakrát podání. Poprvé se brejkem ujala vedení 3:2, druhým úspěchem na returnu zpečetila zisk setu.

ROZHOVOR

s Marií Bouzkovou

Ve druhém dějství se z počátku dařilo Barthelové. Němka odskočila na 3:1 s náskokem brejku, na více se už ale nezmohla. Po zbytek zápasu dominovala na kurtu česká tenistka, která získala všech pět následujících her. Ve druhém kole vyzve nasazenou hráčku číslo 31 Řekyni Sakkariovou. 

Muchová vs. Kruničová

Utkání v podrobné reportáži

Výborně zvládla premiéru v hlavní soutěži tenisové slavnosti v Londýně Karolína Muchová. Srbskou soupeřku Alexandru Kruničovou porazila 7:5 a 6:2, ve druhém kole proti Američance Brengleové se pokusí pomstít krajanku Vondroušovou. 

Muchová v prvním dějství za stavu 5:4 vedla 40:0, všechny tři setboly však zahodila. Zaváhání ji ovšem nakoplo, přivlastnila si zbylé dva gamy v setu a ve druhé sadě už postup jednoznačně stvrdila. 

Obhájce začal suverénně, Ósakaová vybouchla

Hladkým vítězstvím 6:3, 7:5, 6:3 nad Němcem Philippem Kohlschreiberem zahájila cestu za obhajobou titulu světová jednička Srb Novak Djokovič. Ve druhém kole jej čeká Američan Denis Kudla. Bez ztráty setu postoupili i čtvrtý nasazený Jihoafričan Kevin Anderson a Rumunka Simona Halepová.

Úterní program

Ve druhém hracím dnu se představí například Petra Kvitová či Tomáš Berdych.

Šestá nasazená Kvitová léčila nezvykle natržený sval v předloktí levé ruky a minulý týden navíc proležela dva dny v posteli s nachlazením. "Moje očekávání nejsou vysoká. Ale možná mi to pomůže a na kurtu budu uvolněnější," řekla Kvitová.

Finalista Wimbledonu z před devíti let Berdych se vrací do hry poprvé od března. Po problémech se zády ho při hře limitují bolesti levé kyčle a neví, kdy se ozvou. Jeho soupeřem bude Američan Taylor Fritz, který v sobotu vyhrál v Eastbourne a slavil první titul na ATP Tour. 

"Dere se nahoru. Je to klasický Američan, který se snaží hrát na první velký úder. Výborně servíruje a má velkou ránu. Snaží se hrát agresivně. Já mám zase zkušenosti, a pokud budu schopen je využít, může to být dobrý zápas," věří Berdych.

Centrální dvorec (14:00 SELČ): Kerberová (5-Něm.) - Mariaová (Něm.), Federer (2-Švýc.) - Harris (JAR), S. Williamsová (11-USA) - Gattová-Monticoneová (It.) 
Kurt č. 1 (14:00): Bartyová (1-Austr.) - Čeng Saj-saj (Čína), Bogdanová (Rum.) - Kontaová (19-Brit.), Nadal (3-Šp.) - Sugita (Jap.) 
Kurt č. 3 (12:00): 3. zápas Kvitová (6-ČR) - Džabúrová (Tun.)
Kurt č. 4 (12:00): 1. zápas Siniaková (ČR) - Alexandrovová (Rus.)
Kurt č. 5 (12:00): 1. zápas Strýcová (ČR) - Curenková (32-Ukr.
Kurt č. 7 (12:00): 2. zápas Martincová (ČR) - Wang Ja-fan (Čína)
Kurt č. 9 (12:00): 3. zápas Kristýna Plíšková (ČR) - Juvanová (Slovin.)
Kurt č. 16 (12:00): 3. zápas Berdych (ČR) - Fritz (USA).

Dvaatřicetiletý Djokovič sice první dva sety zahájil ztraceným podáním, ale brejk hned vzápětí získal zpět a obě sady vyhrál. Ve třetí už při svém servisu nezaváhal a duel s o tři roky starším soupeřem, s nímž má zápasovou bilanci 11:2, po dvou hodinách ukončil.

Ještě kratší dobu než Djokovič strávil na kurtu loňský finalista Anderson, který zdolal Francouze Pierra-Huguese Herberta 6:3, 6:4, 6:2. 

Nečekaně vypadl šestý hráč světa Tsitispas, jenž v pěti setech podlehl Italovi Fabbianovi. Ten je přitom na žebříčku o 83 příček níž než řecký talent.

Čtyřicetiletý Chorvat Ivo Karlovič, který je nejstarším hráčem wimbledonské dvouhry od roku 1975, si poradil s Italem Arnaboldim. I díky 21 esům a 50 vítězným míčům zvítězil 6:4, 6:4, 7:6.

Halepová prohrávala s Běloruskou Alexandrou Sasnovičovou ve druhém setu už 2:5, ale pěti získanými gamy v řadě vývoj obrátila a zvítězila 6:4, 7:5.

Už po prvním zápase se s turnajem rozloučila pětinásobná šampionka Američanka Venus Williamsová, která prohrála s patnáctiletou krajankou Cori Gauffovou dvakrát 4:6. Ta prošla tříkolovou kvalifikaci jako nejmladší hráčka v profesionální éře.

S Wimbledonem se pop rvním zápase loučí i světová dvojka Naomi Ósakaová. S Julijí Putincevovou z Kazachstánu prohrála 6:7 a 2:6.

V prvním setu obě tenistky jednou neudržely servis, a tak musel rozhodnout tie-break. Do něj lépe vstoupila Ósakaová, ale od stavu 3:1 uhrála jen jediný bod. Ve druhé sadě získala Putincevová, která je na žebříčku na 39. místě, od stavu 2:2 čtyři gamy v řadě a tím i celý zápas.

„Nikdy jsem na centrkurtu nehrála, byla jsem překvapená, že je trochu kulatější než ostatní. Myslím, že jsem odvedla výbornou práci, bojovala jsem o každý míč,“ řekla Putincevová. To Ósakaové příliš do řeči nebylo, tiskovou konferenci opustila předčasně a v slzách.

Jednadvacetileté Japonce se na londýnské trávě příliš nedaří, jejím maximem je 3. kolo z předešlých dvou let. Od finálové výhry nad Petrou Kvitovou na lednovém Australian Open si Japonka o další titul nezahrála a minulý měsíc přišla po 21 týdnech o post světové jedničky.

Tenisový turnaj Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 38 milionů liber

Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Veselý (ČR) - A. Zverev (6-Něm.) 4:6, 6:3, 6:2, 7:5
Fabbiano (It.) - Tsitsipas (7-Řec.) 6:4, 3:6, 6:4, 6:7 (8:10), 6:3
Medveděv (11-Rus.) - Lorenzi (It.) 6:3, 7:6 (7:2), 7:6 (7:2),
Raonic (15-Kan.) - Gunneswaran (Indie) 7:6 (7:1), 6:4, 6:2
Pella (26-Arg.) - Copil (Rum.) 7:6 (13:11), 5:7, 6:3, 6:4
Hurkacz (Pol.) - Lajovič (32-Srb.) 6:3, 4:6, 6:4, 6:4
Cuevas (Urug.) - Džumhur (Bosna) 4:6, 7:6 (10:8), 2:6, 6:4, 6:2
Djokovič (1-Srb.) - Kohlschreiber (Něm.) 6:3, 7:5, 6:3
Chačanov (10-Rus.) - Kwon Sun-u (Korea) 7:6 (8:6), 6:4, 4:6, 7:5
Auger-Aliassime (19-Kan.) - Pospisil (Kan.) 5:7, 6:2, 6:4, 6:3
Tipsarevič (Srb.) - Nišioka (Jap.) 6:4, 6:7 (2:7), 6:2, 5:7, 6:2
Seppi (It.) - Jarry (Chile) 6:3, 6:7 (8:10), 6:1, 6:2
Haase (Niz.) - Kovalík (SR) 6:1, 6:3, 6:1
Wawrinka (22-Švýc.) - Bemelmans (Belg.) 6:3, 6:2, 6:2
Bautista (23-Šp.) - Gojowczyk (Něm.) 6:3, 6:2, 6:3
Anderson (4-JAR) - Herbert (Fr.) 6:3, 6:4, 6:2
F. López (Šp.) - Giron (USA) 6:4, 6:2, 6:4
Opelka (USA) - Stebe (Něm.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:1
Darcis (Belg.) - M. Zverev (Něm.) 6:2, 6:4, 6:4
Kudla (USA) - Džazírí (Tun.) 6:4, 6:1, 6:3
Mayer (Arg.) - Gulbis (Lot.) 6:1, 7:6 (14:12), 6:2
Karlovič (Chorv.) - Arnaboldi (It.) 6:4, 6:4, 7:6 (7:4)
Popyrin (Austr.) - Carreňo (Šp.) 7:6 (7:2), 7:5, 6:2
Verdasco (Šp.) - Majchrzak (Pol.) 6:4, 6:4, 6:4
Humbert (Fr.) - Monfils (16-Fr.) 6:7 (6:8), 3:6, 6:4, 7:5, 3:0 skreč
Goffin (21-Belg.) - Klahn (USA) 6:4, 6:4, 6:4
Paire (28-Fr.) - Londero (Arg.) 4:6, 6:4, 6:4, 7:6 (7:4)
Edmund (30-Brit.) - Munar (Šp.) 6:4, 6:4, 6:4
Chardy (Fr.) - Kližan (SR) 3:6, 6:0, 6:3, 6:4
Moutet (Fr.) - Dimitrov (Bulh.) 2:6, 3:6, 7:6 (7:4), 6:3, 6:1
Granollers (Šp.) - Sonego (It.) 7:6 (7:4), 6:4, 6:4
Kecmanovič (Srb.) - Carballés (Šp.) 2:6, 6:3, 6:3, 6:1

Ženy
Dvouhra - 1. kolo:

Bouzková (ČR) - Barthelová (Něm.) 6:3, 6:3
Karolína Plíšková (3-ČR) - Ču Lin (Čína) 6:2, 7:6 (7:4)
Muchová (ČR) - Kruničová (Srb.) 7:5, 6:2
Brengleová (USA) - Vondroušová (16-ČR) 6:4, 6:4
Putincevová (Kaz.) - Ósakaová (2-Jap.) 7:6 (7:4), 6:2
Collinsová (USA) - Dijasová (Kaz.) 6:3, 7:5
Sevastovová (12-Lot.) - Ahnová (USA) 6:3, 6:4
Buzarnescuová (Rum.) - Pegulaová (USA) 6:4, 6:4
Puigová (Portor.) - Schmiedlová (SR) 5:7, 6:4, 7:5
Kuděrmětovová (Rus.) - Bonaventureová (Belg.) 6:2, 6:4
Potapovová (Rus.) - Teichmannová (Švýc.) 2:6, 6:4, 6:1
Halepová (7-Rum.) - Sasnovičová (Běl.) 6:4, 7:5
Rybáriková (SR) - Sabalenková (10-Běl.) 6:2, 6:4
Martičová (24-Chorv.) - Bradyová (USA) 3:6, 6:3, 6:4
Golubicová (Švýc.) - Šwiateková (Pol.) 6:2, 7:6 (7:3)
Kontaveitová (20-Est.) - Rogersová (USA) 6:0, 3:6, 6:4
Watsonová (Brit.) - McNallyová (USA) 7:6 (7:3), 6:2
Hercogová (Slovin.) - Kužmová (SR) 4:6, 7:6 (7:5), 7:5
Svitolinová (8-Ukr.) - Gavrilovová (Austr.) 7:5, 6:0
Keysová (17-USA) - Kumkchumová (Thaj.) 6:3, 6:2
Keninová (27-USA) - Sharmaová (Austr.) 6:4, 6:2
Sakkariová (31-Řec.) - Peraová (USA) 7:6 (7:4), 6:3
Jastremská (Ukr.) - Giorgiová (It.) 6:3, 6:3
Gasparjanová (Rus.) - Friedsamová (Něm.) 6:4, 6:4
Flipkensová (Belg.) - Jakupovičová (Slovin.) 6:1, 6:3
Wickmayerová (Belg.) - Petersonová (Švéd.) 6:4, 6:3
Wozniacká (14-Dán.) - Sorribesová (Šp.) 5:4 skreč
Sie Šu-wej (28-Tchaj-wan) - Ostapenková (Lot.) 6:2, 6:2
Tomljanovicová (Austr.) - Kasatkinová (29-Rus.) 6:3, 6:1
Gauffová (USA) - V. Williamsová (USA) 6:4, 6:4
Azarenková (Běl.) - Cornetová (Fr.) 6:4, 6:4
Čang Šuaj (Čína) - Garciaová (Fr.) 6:4, 6:0

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Adamuova show nestačila. Není čas na výmluvy, hlásí trenér Olomoucka

19. dubna 2024  8:30

Po dlouhých pěti letech nastoupili basketbalisté Olomoucka k zápasu extraligového play off. A ve...

Černá magie, gumová zeď, Batman Jedlička. Italská media Plzeň chválí

19. dubna 2024  8:29

Fotbalisté Plzně toho sice směrem dopředu moc nepředvedli, slov uznání se však dočkali. Italský...

Zatím to vypadá, že na tom jsme dobře, říká trenér hradeckých cyklistů Fiala

19. dubna 2024  8:15

Mají za sebou necelé dva měsíce závodění v hodně obměněném složení oproti minulým sezonám. A před...

Klapka slavil premiérový gól v NHL, Dostál vychytal výhru nad Vegas

19. dubna 2024  7:19,  aktualizováno  8:10

Finální hrací den základní části hokejové NHL se dočkal své premiérové trefy v soutěži z farmy...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...