Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

KOMENTÁŘ: Co vymyslí obchodník Babiš? Cesta vede přes Staňka

  10:19
Premiér Andrej Babiš (ANO) společně s šéfem ČSSD Janem Hamáčkem míří v úterý do Lán k prezidentu Miloši Zemanovi. Řešit budou výměnu ministra kultury Antonína Staňka za místopředsedu ČSSD Michala Šmardu. Pokud nedokážou vymyslet řešení, při němž všichni ustoupí a nikdo si „nezadá“, čekají zemi předčasné volby, píše v komentáři MF DNES Petr Kolář.
Premiér a šéf ANO Andrej Babiš a předseda ČSSD Jan Hamáček po jednání na Úřadu...

Premiér a šéf ANO Andrej Babiš a předseda ČSSD Jan Hamáček po jednání na Úřadu vlády odpovídají novinářům. | foto: Ondřej DemlČTK

Den po sedmnáctihodinovém maratonu řečnění před hlasováním o nedůvěře vládě jsme si dopisovali s jedním ze členů výkonné rady ODS. „Asi se vám muselo ulevit, když socialisté nakonec cukli z revolučního řešení a nemuseli jste řešit, co dál, pokud by vláda padla, ne? – Myslím, že by nám to nevadilo. Podle mě by Miloš Zeman nahnal ANO do menšinové vlády podporované Filipem a Okamurou a to by pro nás z pohledu vývoje nálady ve společnosti nebylo na přechodnou dobu špatné.“

Vzhledem k pokračujícím sporům o výměnu ministra kultury Antonína Staňka místopředsedou ČSSD Michalem Šmardou mezi prezidentem a socialisty v čele s Janem Hamáčkem, mírně podporovanými premiérem Andrejem Babišem to takto jednoduše viděl kdekdo. Nejen občanští demokraté, ale i mnoho představitelů ostatních stran a řada novinářů. 

„Andreji, povedeš Česko do pekel? Hrozba hrůzovlády. Babiš s ‚nácky‘ v zádech!“ stálo na titulní straně nejčtenějšího bulvárního deníku v zemi.

Jenže v politice často platí, že ty nejjednodušeji vypadající prognózy mohou být mimo realitu. Už po dnešní schůzce Zemana, Babiše a Hamáčka v Lánech nejspíš budou na stole úplně jiné scénáře.

Zeman: Kdo je tady prezident? Ústava nestanoví lhůtu na výměnu ministra

Pravda je, že si prezident Zeman nejspíš maloval, že mu socialisté buď couvnou, anebo premiér Babiš nahradí jejich hlasy ve Sněmovně těmi od SPD Tomia Okamury, a pojede se dál. Ostatně mluvil o tom i v rozhovoru pro MF DNES, který vyšel v sobotu.

Strašák předčasných voleb

Jenže ve zmíněném rozhovoru Miloš Zeman poskytl ještě jednu „únikovou“ variantu. Ač dosud zatvrzele odmítal předčasné volby, teď takovou možnost připustil. Andreji Babišovi vzkázal, že na rozdíl od situace, kdy by na něj premiér podával kvůli socialistům kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu, by případné volby jejich vztahy nijak nenarušily. A pokud by je šéf ANO vyhrál, jmenoval by ho opět premiérem.

Tím pádem dostal Babiš do ruky silnou kartu. Spojení s SPD by pro něj bylo velmi nebezpečné. Zaprvé, když to zkusil zhruba před rokem, postavila se proti tomu řada členů hnutí ANO včetně asi 24 poslanců. Zadruhé kvůli atmosféře ve společnosti provázené masivními protesty. Pokud by se v roce 30. výročí listopadu 1989 spolčil s komunisty a okamurovci, protesty by nejspíš nabyly na masovosti a odpůrců z řad jeho vlastního hnutí i poslaneckého klubu by s největší pravděpodobností přibylo.

Toho se premiér bojí, byť to odmítá přiznat. Proto přes víkend vyrukoval se silnými výroky, které lze těžko brát zpět. „S SPD prostě vládnout nebudeme. Pokud socialisté odejdou z vlády, jsou jedinou alternativou předčasné volby.“

A tak jsme najednou úplně na jiném hřišti, ohraničeném trojúhelníkem.

Druhý vrchol trojúhelníku tvoří Andrej Babiš. Pro premiéra je pořád nejsnazší vládnout s podporu ČSSD. Zároveň si ale nehodlá pohněvat prezidenta Zemana. Logicky. Kdykoli do budoucna – a zejména po volbách – bude potřebovat hlavně jeho, socialisté už ve Sněmovně nemusejí být. Proto o kompetenční žalobě nechce ani slyšet. Na druhé straně, volby by pro něj žádnou velkou katastrofu znamenat nemusely.

Jeho prvním vrcholem jsou sociální demokraté. Mezi nimi narůstá počet odpůrců vládnutí s Babišem. Řada z nich si však odmítá přiznat, že se v mizerii dostali tak daleko, že by je ani odchod z vlády nezachránil. Po předčasných volbách by se nejspíš ocitli mimo Sněmovnu. Jan Hamáček si to zjevně uvědomuje, proto hledá cestu, jak z té šlamastyky ven. Ale tak, aby mezi spolustraníky nebyl za slabocha určeného k „odstřelu“.

ČSSD z vlády neodejde, ani ji nenahradí SPD, řekl premiér Babiš

Vzhledem k dosavadnímu křiku by pro ně totiž musely zvednout ruku i opoziční strany. Při pohledu na preference mnohých z nich by to pro ně mohlo být to poslední, co by ve vysoké politice udělaly.

Jejich propadlé hlasy by podle D’Hondtovy metody nejvíc posílily vítěze voleb. Soudě dle průzkumů (i posledních po velkých demonstracích) tedy nejspíš Babišovo ANO. A prezident jasně řekl, že by premiérem jmenoval šéfa nejsilnější strany. V době kampaně by se navíc mohly vyřešit i některé Babišovy kauzy. I kdyby byl třeba kvůli Čapímu hnízdu obžalován, úspěšné volby by mu daly novou legitimitu pokračovat. Jakkoli by to působilo šíleně.

V očích Babišových voličů by navíc za předčasné volby mohla ČSSD. Jeho odpůrci by zase vinili hlavně prezidenta Zemana kvůli jeho neústavnímu postupu. Nepodání kompetenční žaloby by nejspíš premiér před svými voliči „okecal“ s tím, že přece není možné dělat zemi ostudu válkou mezi největšími ústavními činiteli.

Klíč nyní drží třetí z trojúhelníku – Miloš Zeman. Pokud neustoupí, mohou se strany nejspíš chystat na volby. Aby ale ustoupit mohl, musí mu Babiš s Hamáčkem najít únikovou cestu. Jako jediná možná se jeví přesvědčit Antonína Staňka, že má prezidenta výslovně (a klidně opakovaně) žádat o vlastní odvolání. Co mu za to na oplátku nabídnou a jaké garance dají Zemanovi, že budou Staňkovy audity pokračovat, je už na míře představivosti Babiše s Hamáčkem. Na socialistech pak, zda budou trvat na Michalu Šmardovi.

Asi jsou i jiná řešení, ale toto je nejpředstavitelnější. Ostatně Babiš se včera v Blesku holedbal, že je „profesí obchodník“.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...