Muchová a Karolína Plíšková jsou v osmifinále Wimbledonu. Veselý končí

  12:00aktualizováno  22:26
Program tenisového Wimbledonu pokračuje duely třetího kola. V pátek o postup do osmifinále usilovala trojice českých zástupců. Jiří Veselý prohrál s Benoitem Pairem z Francie 7:5, 6:7 (5:7), 3:6, 6:7 (2:7). Karolína Plíšková porazila Tchajwanku Sie Šu-wej 6:3, 2:6 a 6:4. Karolína Muchová přehrála Estonku Anett Kontaveitovou 7:6 (9:7) a 6:3. Plíšková a Muchová se spolu utkají v osmifinále.
Karolína Muchová se raduje z postupu do osmifinále Wimbledonu.

Karolína Muchová se raduje z postupu do osmifinále Wimbledonu. | foto: Reuters

Muchová vs. Kontaveitová

Zápas jsme sledovali podrobně

Postupem do třetího kola Wimbledonu vyrovnala své dosavadní grandslamové maximum z loňského US Open. V dalším zápase svůj rekord dokázala vylepšit. Karolína Muchová přehrála Estonku Anett Kontaveitovou 7:6 (9:7), 6:3 a zahraje si své první osmifinále na turnajích velké čtyřky.

Začátek přitom Češce nevyšel. Na úvod ztratila svůj servis a prohrávala 0:2, následně si ho však dokázala vybojovat zpátky a srovnala na 2:2. Další brejk už však první sada nepřinesla a dospěla tak do tiebreaku. V něm se radovala dvaadvacetiletá Češka, jež ho ovládla poměrem 9:7.

Druhý set už Muchová jasně zvládla. Ani jednou neztratila svůj servis, sama ho dokázala své soupeřce vzít za stavu 4:3. V posledním gamu čelila rodačka z Olomouce dvěma brejkbolům, jenže je dokázala odvrátit a když si vypracovala příležitost zápas ukončit, tak i učinila.

ROZHOVOR

S Karolínou Muchovou

„Jsem hodně ráda,“ radovala se Muchová, i přes postup však s výkonem moc spokojená nebyla. „Udělala jsem dost chyb a hrála jsem nejhůř z těch tří zápasů tady. V důležitých momentech, když jsem byla dole, tak jsem zahrála dobře, podržela si servis a pomohla si dobrými balony.“

Osmifinále nabídne souboj českých tenistek. O postup mezi osmičku nejlepších si to rozdají právě Muchová a Karolína Plíšková. 

Dál jde i Karolína Plíšková

Plíšková vs. Šu-wej

Zápas jsme sledovali podrobně

Karolína Plíšková dál pokračuje v cestě za vytouženým titulem. Třetí světová hráčka porazila Tchajwanku Sie Šu-wej 6:3, 2:6 a 6:4.

Před utkáním před nevyzpytatelnou Tchajwankou varovala. Měla se na pozoru. A její obavy se vyplnily. Plíšková sice jednoznačně uhrála první set, ve kterém jí deblová parťačka Barbory Strýcové stačila jen do stavu 3:3, ve druhém dějství však Šu-wej ukázala své schopnosti.

Karolína Plíšková ve třetím kole Wimbledonu, ve kterém se utkala s Tchjwankou...
Karolína Plíšková ve třetím kole Wimbledonu, ve kterém se utkala s Tchjwankou...

Třiatřicetiletá tchajwanská tenistka sebrala své české protivnici servis na 3:1, sama odvrátila v druhé sadě pět brejkbolů, a po dalším sebraném podání srovnala na 1:1.

ROZHOVOR

S Karolínou Plíškovou

Rozhodující set přinesl pohledný tenis. Tchajwanka si často pomáhala čopy, snažila se Češce hru co nejvíce znepříjemnit, jenže Plíšková se dobře pohybovala a balony stíhala. Postupem času začala mít více ze hry a v třetím setu vyhrála 6:4.

„Je těžké proti ní hrát, protože nevíte, co od ní přiletí. Jsem super potěšená, že jsem to zvládla. Tohle byl na trávě dobrý test. Ztratila jsem tady první set, ale podávala jsem výborně a z toho se můžu odrazit do dalšího utkání,“ popisovala 27letá tenistka.

Veselý ve Wimbledonu končí

Po nepovedeném úvodu sezony se opět dostal do formy. Jiří Veselý zvládl wimbledonskou kvalifikaci, následně vyzrál na turnajovou šestku Němce Alexandera Zvereva, poté i na Uruguayce Pabla Cuevase.

Ve třetím kole už však rodák z Příbrami padl. Veselý podlehl po slibném začátku Benoitovi Pairemu z Francie 7:5, 6:7 (5:7), 3:6, 6:7 (2:7).

Veselý vs. Paire

Zápas jsme sledovali podrobně

Úvodní set nabídl vyrovnanou podívanou. Veselý skvěle podával, v prvním dějství měl úspěšnost prvního servisu 85 procent. Jenže dařilo se i jeho protivníkovi a vypadalo to, že rozhodne tiebreak. Za stavu 6:5 si však český hráč vypracoval při Francouzově podání příležitost sadu ukončit a třetím setbolem se mu to i povedlo.

Paire se vztekal, několikrát dlouze diskutoval s umpirovou rozhodčí. Přesto však z tempa nevypadl, nadále hrál s Veselým vyrovnaně, ba co víc, 32. hráč světa ubojoval koncovku druhé sady a srovnal na 1:1.

Francouz se zlepšil a Veselý naopak začal chybovat. Zhoršil se na servisu, nedařilo se mu ani na síti. Třetí sadu český tenista prohrál 3:6. Ve čtvrté se sice opět zvedl a znovu musel rozhodnout tiebreak, v něm však Paire kraloval a ovládl ho poměrem 7:2.

Jiří Veselý během třetího kola Wimbledonu, ve kterém se utkal s Benoitem Pairem...
Jiří Veselý během třetího kola Wimbledonu, ve kterém se utkal s Benoitem Pairem...

„Utkání bylo těsné a možná bylo o dvou o třech míčích. Byl to zápas o druhý týden, mohl jsem obhájit celý Wimbledon, což by mi strašně pomohlo. To jsou možná věci, které jsem měl v hlavě, i když jsem si je nechtěl připouštět. Ale hrálo se o hodně a rozhodující byl podle mě ten druhý set,“ prohlásil Veselý.

V mužském pavouku Wimbledonu tak už nezbyl ani jeden Čech.

V sobotu budou na dvorcích v londýnském All England Clubu bojovat o osmifinále další dvě Češky. Petru Kvitovou čeká zápas s Polkou Magdou Linetteovou, Barboru Strýcovou utkání proti Nizozemce Kiki Bertensové.

Anderson vypadl, Djokovič postupuje

Čtvrtý nasazený Jihoafričan Kevin Anderson vypadl z Wimbledonu ve třetím kole. Loňský finalista prohrál s Guidem Pellou 4:6, 3:6, 6:7. Pro devětadvacetiletého argentinského tenistu znamená postup do osmifinále nové grandslamové maximum.

Třiatřicetiletý Anderson je sice v současném světovém žebříčku až osmý, ale ve wimbledonském nasazení mu pomohly výš body za výkony na trávě. Pella je turnajovou šestadvacítkou. Loňského finalistu v Londýně vyřadil i před rokem, tehdy dokázal otočit nepříznivý stav 0:2 na sety s Chorvatem Marinem Čiličem.

Jihoafričan Kevin Anderson smutní po prohře s Argentincem Guidem Pellou.
Srb Novak Djokovič se raduje z postupu do osmifinále Wimbledonu.
Dánka Caroline Wozniacká debatuje s umpirovým rozhodčím Nachem Forcadellem.

Anderson se tentokrát nemohl plně opřít o svou tradiční zbraň, i když dal 14 es. Servis ztratil třikrát, na podání neuspěl ani na počátku tie-breaku v třetí sadě a ztrátu 0:3 už nedotáhl. „Dostat se do druhého týdne, to je něco neuvěřitelného,“ zářil Pella, který se o čtvrtfinále utká s Kanaďanem Milosem Raonicem.

Jihoafrický tenista odehrál teprve pátý turnaj v sezoně. Po lednovém titulu v Puné a vyřazení v druhém kole Australian Open začaly jeho potíže s loktem, kvůli nimž vynechal řadu turnajů a objevil se pouze v březnu v Miami. Zranění posléze nepustilo 203 centimetrů vysokého hráče ani na French Open.

Sobotní program:

Centrální dvorec (14:00 SELČ): Bartyová (1-Austr.) - Dartová (Brit.), Nadal (3-Šp.) - Tsonga (Fr.), Federer (2-Švýc.) - Pouille (27-Fr.).
Kurt č. 1 (14:00): S. Williamsová (11-USA) - Görgesová (18-Něm.), Stephensová (9-USA) - Kontaová (19-Brit.), Sousa (Portug.) - Evans (Brit.).
Kurt č. 2 (12:00): 1. zápas Kvitová (6-ČR) - Linetteová (Pol.).
Kurt č. 3 (12:00): 2. zápas Strýcová (ČR) - Bertensová (4-Niz.).

Vedle loňské finálové účasti ve Wimbledonu má Anderson na kontě i neúspěšný boj o titul na US Open v roce 2017.

Obhájce triumfu Novak Djokovič poprvé na letošním turnaji ztratil set, ale obětavě bojujícího Poláka Huberta Hurkacze nakonec po tříhodinovém boji zdolal 7:5, 6:7, 6:1, 6:4.

Caroline Wozniacká sice začala proti Čang Šuaj čtyřmi vyhranými gamy za sebou, čínská soupeřka však otočila na 6:4, 6:2. Bývalá světová jednička si po utkání stěžovala na verdikty jestřábího oka.

„Pár jsem jich prostě viděla jinak. Ale co naděláte, proti tomu se nedá protestovat. Možná jsem se spletla, ale když jste přesvědčení, že jste ten fiftýn vyhráli, a pak vám ho seberou, to je každopádně hodně frustrující,“ prohlásila Wozniacká, která se krátce před turnajem vdala.

Gauffová je už v osmifinále

Osmifinále si zahraje i patnáctiletá senzace turnaje Cori Gauffová, která v prvním kole vyřadila pětinásobnou vítězku Wimbledonu Venus Williamsovou. V utkání proti Poloně Hercogové ze Slovinska odvrátila mladičká Američanka na centrálním dvorci dva mečboly a vyhrála 3:6, 7:6, 7:5.

Do čtvrtého kola Wimbledonu se 313. hráčka světového žebříčku probojovala jako nejmladší tenistka od roku 1991, kdy to dokázala jiná Američanka Jennifer Capriatiová. V pondělí Gauffová nastoupí proti rumunské favoritce Simoně Halepové. 

Tenisový Wimbledon v Londýně

tráva, dotace 38 milionů liber

Muži
Dvouhra - 3. kolo:

Paire (28-Fr.) - Veselý (ČR) 5:7, 7:6 (7:5), 6:3, 7:6 (7:2)
Djokovič (1-Srb.) - Hurkacz (Pol.) 7:5, 6:7 (5:7), 6:1, 6:4
Pella (26-Arg.) - Anderson (4-JAR) 6:4, 6:3, 7:6 (7:4)
Bautista (23-Šp.) - Chačanov (10-Rus.) 6:3, 7:6 (7:3), 6:1
Goffin (21-Belg.) - Medveděv (11-Rus.) 4:6, 6:2, 3:6, 6:3, 7:5
Raonic (15-Kan.) - Opelka (USA) 7:6 (7:1), 6:2, 6:1
Humbert (Fr.) - Auger-Aliassime (19-Kan.) 6:4, 7:5, 6:3
Verdasco (Šp.) - Fabbiano (It.) 6:4, 7:6 (7:1), 6:4

Ženy
Dvouhra - 3. kolo:

Karolína Plíšková (3-ČR) - Sie Šu-wej (28-Tchaj-wan) 6:3, 2:6, 6:4
Muchová (ČR) - Kontaveitová (20-Est.) 7:6 (9:7), 6:3.
Svitolinová (8-Ukr.) - Sakkariová (31-Řec.) 6:3, 6:7 (1:7), 6:2
Čang Šuaj (Čína) - Wozniacká (14-Dán.) 6:4, 6:2
Jastremská (Ukr.) - Golubicová (Švýc.) 7:5, 6:3
Halepová (7-Rum.) - Azarenková (Běl.) 6:3, 6:1
Martičová (24-Chorv.) - Collinsová (USA) 6:4, 3:6, 6:4
Gauffová (USA) - Hercogová (Slovin.) 3:6, 7:6 (9:7), 7:5

Čtyřhra - 2. kolo:
Krejčíková, Siniaková (2-ČR) - Sasnovičová, Curenková (Běl./Ukr.) 4:1 skreč Peschkeová, Melicharová (7-ČR/USA) - Krawczyková, Olmosová (USA/Mex.) 6:4, 6:4
Tuan Jing-jing, Čeng Saj-saj (13-Čína) - Voráčová, Ninomijaová (ČR/Jap.) 5:7, 6:4, 6:1

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Pastrňák vs. Matthews, souboj obrany s útokem. Třaskavá série zajímá i nároďák

20. dubna 2024  10:15

Jakmile se na ledě postaví proti sobě, dýchne na vás tradice. Dva týmy s významnou historií,...

Další trest pro hráče Děčína, klub protestuje. A Brnu vzkazuje: Neprovokujte!

20. dubna 2024  9:57

Čtvrtfinále Národní basketbalové ligy mezi Děčínem a Brnem se šponuje víc a víc. U zeleného stolu...

Krejčíková si o finále ve Stuttgartu nezahraje, zranila se jí parťačka

20. dubna 2024  9:48

Barbora Krejčíková kvůli zranění německé spoluhráčky Laury Siegemundové nebude hrát na antuce ve...

Perušič se Schweinerem v Tepicu končí před čtvrtfinále, skončili devátí

20. dubna 2024  8:41,  aktualizováno  9:26

Beachvolejbaloví mistři světa Ondřej Perušič a David Schweiner prohráli v osmifinále turnaje Pro...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...