Digitální daň má české firmy minout. Míří především na giganty jako Google nebo Facebook

Seznam.cz

Seznam.cz Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ministryně financí Alena Schillerová
3
Fotogalerie

Chystaný zákon o digitální dani může v Česku kromě internetových gigantů, jako jsou Apple, Facebook nebo Google, platit i pro menší mezinárodní hráče Airbnb, Uber, Spotify, Booking.com, Takeaway.com nebo Zalando. Naopak na vyhledávač Seznam, softwarový Avast a další domácí firmy by se vztahovat neměla. Sedmiprocentní daň se má odvádět z vybraných internetových služeb, hlavně z reklamy. Návrh se ve čtvrtek posunul do připomínkového řízení. 

„Je třeba zdůraznit, že se jedná o vyrovnávací daň. Cílem je, aby dopadla zejména na ty subjekty, které podnikají na českém trhu, aniž by z této činnosti platily v Česku odpovídající daň z příjmu,“ reagovala na dotazy E15 Šárka Šmolíková z tiskového oddělení ministerstva financí. Návrh zákona poslal rezort ve čtvrtek do připomínkového řízení.

Koho se bude nová povinnost týkat, má vymezit norma. Zatímco limit globálního obratu nad 750 milionů eur, což je přes 19 miliard korun, bude kopírovat podobné zákony přijaté ve Francii a Rakousku, dolní hranici obratu v tuzemsku ministerstvo stále zvažuje. Francouzská a rakouská úprava počítají s 25 miliony eur, tedy s asi 640 miliony korun. „Tento parametr bude součástí návrhu zákona, který ministerstvo předloží vládě,“ dodala Šmolíková.

Seznam patřící miliardáři Ivo Lukačovičovi digitální daň podporuje. „Vítáme všechny změny, které povedou k zavedení spravedlivého systému zdanění naší zahraniční konkurence tak, aby do české státní pokladny začala odvádět odpovídající částky,“ uvedla mluvčí portálu Aneta Kapuciánová.

V letech 2008 až 2017 zaplatila firma v Česku na dani z příjmu přes 1,8 miliardy korun, tedy v průměru 180 milionů ročně. Oproti tomu odvádí Google v posledních letech asi osm milionů za rok.

Avast, jehož loňský celosvětový obrat dosáhl 18,4 miliardy korun, vyčkává na finální podobu zákona. „Z nám dostupných zdrojů zatím není k dispozici žádná přesná definice toho, z čeho se daň bude platit,“ sdělila mluvčí společnosti Dominika Kalašová.

Zástupci Spotify, Booking.com, Takeaway.com, Zalando nebo eDreams kritizují digitální daň už od loňska, kdy o ní začali debatovat ministři financí EU. „Způsobila by značnou újmu evropskému technologickému sektoru a poškodila podniky, které jsou katalyzátorem hospodářského růstu a zaměstnanosti v evropské ekonomice,“ uvedly internetové firmy ve společné prohlášení. Podle nich budou velké americké koncerny schopny náklady spojené s novou daní vstřebat, protože nevytvářejí většinu svých tržeb v EU.

Roční výnosy z digitální daně odhaduje ministerstvo na pět miliard korun. Ve Francii bude tato daň tříprocentní, v Rakousku pětiprocentní.

Hlavním kritériem bude obrat

Zákon se bude vztahovat na firmy, jejichž celosvětový roční obrat přesáhne 750 milionů eur. Vymezena má být i hranice obratu v Česku, kterou ministerstvo financí počítá. Například ve Francii a Rakousku je stanovena na 25 milionů eur obratu za rok v dané zemi. 

Sedmiprocentní daň se bude odvádět z vybraných internetových služeb, hlavně z reklamy. Platit má i pro mnohostranná digitální rozhraní, která uživatelům umožňují vyhledávat jiné uživatele a interakci s nimi a která mohou rovněž usnadňovat související dodávky zboží nebo poskytování služeb přímo mezi uživateli. Podle ministerstva financí se odvody budou vztahovat také na prodej dat shromážděných o uživatelích a generovaných činností uživatelů na digitálních rozhraních. 

Pět miliard korun by měla daň ročně přinést státnímu rozpočtu. Digitální daň má v Česku platit od poloviny roku 2020.

Magazín E15 „Jak uspět v digitální době“ objednávejte zde >>>

Video placeholde
• E15