Hlavní obsah

Cesta autem na zahraniční dovolenou: Na co si dát pozor

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte mezi ty, kteří vyrážejí na zahraniční dovolenou autem, jistě oceníte pár rad, které pro vás redakce ve spolupráci se spotřebitelskou organizací připravila. Rozhodně není od věci si před cestou zjistit předem pár informací ohledně silničních pravidel zemí, které během cesty navštívíte. Také se vyplatí si připlatit za havarijní pojištění i za širší asistenční služby.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na cestu autem do zahraničí je třeba se předem připravit, ne vše je totiž stejné jako u nás.

Cesta mimo Evropskou unii

Pokud budete trávit dovolenou v některé ze zemí, které nepatří do Evropské unie, ověřte si, zda nebudete potřebovat mezinárodní řidičský průkaz.

Vystaví vám ho na úřadě jakékoliv obce s rozšířenou působností. Připravte si platný doklad totožnosti, řidičský průkaz a jednu průkazovou fotografii.

Mezinárodní řidičský průkaz vám zpravidla vydají na počkání a zaplatíte za něj správní poplatek 50 korun.

Cesta autem z půjčovny či firemním

Pokud do zahraničí vyjedete firemním či vypůjčeným vozem, nezapomeňte si přibalit potvrzení od vlastníka, že jste k řízení auta oprávněni, a raději si vezměte i pracovní smlouvu nebo tu z půjčovny.

„Potvrzení by mělo být v angličtině či jiném světovém jazyku a s úředně ověřeným podpisem,“ upozornila Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Zároveň dodala: „Potvrzení si vezměte i v případě, že jste jednatelem společnosti nebo dokonce jedinou osobou ve společnosti. Se zahraniční policií totiž může být domluva složitá.“

Jak se vypořádat s nehodou

Pochopitelně ideální bude, když vaše cesta proběhne bez komplikací způsobených například dopravní nehodu. I když vy sami dodržíte všechna pravidla silničního provozu, chování dalších řidičů bohužel neovlivníte.

Odborníci proto doporučují vzít si rozhodně s sebou jednotný evropský formulář záznamu o autonehodě. Pokud k ní dojde, do formuláře uveďte údaje o místu a času nehody, účastnících a jejich vozidlech. Zaznamenejte i příčinu, průběh a následky nehody. Určitě se vyplatí si vše nafotit.

Pokud dojde ke zranění či bude způsobena větší majetková škodu, zavolejte vždy policii. Popřípadě můžete rovnou využít jednotné evropské číslo tísňového volání 112.

Auto nezapomeňte pojistit

I když budete mít jistě pro sebe a spolucestující sjednané cestovní pojištění, není od věci myslet i na pojištění auta včetně sjednání asistenční služby v zahraničí, která vám pomůže nejen s dopravní nehodou, ale i s případnou poruchou.

Pokud nemáte uzavřeno havarijní pojištění celoročně, domluvte se s pojišťovnou na sjednání pojistky na časově omezenou dobu. Také není od věci si alespoň po dobu, kdy budete autem projíždět zahraniční destinace, navýšit u povinného ručení finanční limity.

Pokud se v zahraničí dostanete do problémů, kontaktujte asistenční společnost, na jejíž služby máte díky sjednanému pojištění nárok. Ještě před cestou si však ověřte, na jaký rozsah služeb máte nárok, zda vaše pojištění například pokryje odtah vozidla apod. Nic nezkazíte tím, když si raději připlatíte za širší asistenční služby.

Povinná výbava 

„Povinná výbava je v evropských zemích většinou stejná jako u nás. Někde však budete potřebovat i hasicí přístroj – například v Bulharsku, Rumunsku, Řecku nebo Turecku, a pokud máte vozidlo kategorie N, tak i v Chorvatsku,“ uvedla Hekšová.

Užitečné informace, nejen ohledně povinné výbavy v zahraničí, lze nalézt například na webové stránce ibesip.cz.

Dálniční známky či mýtné

V mnoha evropských státech za cestu po dálnici musíte uhradit poplatek. Například v Rakousku za desetidenní elektronickou známku na osobní automobil zaplatíte 9,20 eur, za dvouměsíční pak 26,80 eur. Pamatujte také na mýtné za projetí tunelů a seznam zpoplatněných tunelů před cestou zkontrolujte.

Na Slovensku stojí desetidenní elektronická známka 10 eur a měsíční 14 eur. V Polsku jsou pro osobní auta zpoplatněny mýtným jenom některé úseky dálnic a lze platit přímo v mýtných branách. V Německu jsou dálnice pro osobní auta zatím bezplatné.

Ve Slovinsku stojí sedmidenní známka 15 eur, popřípadě měsíční 30 eur. Pokud při cestách zavítáte do Maďarska, vyjde vás desetidenní známka na 3500 forintů, což je zhruba 280 korun, měsíční 4780 forintů, tedy asi 380 korun.

Oblíbená letní destinace Chorvatsko je kapitolou sama o sobě. Dálniční známky tam nemají, místo toho se můžete setkat s mýtným systémem. Buď tak můžete zvolit trasu mimo dálnice, kdy však zřejmě projedete více pohonných hmot a strávíte za volantem mnoho hodin, nebo si připravte větší množství drobných bankovek. Platit můžete v kunách nebo v eurech, případně platební kartou.

„Ušetřit se dá zakoupením takzvané ETC elektronické krabičky, kterou lze pořídit za cenu 122 kun plus 100 kun jako minimální vklad. Mýtné se potom odečítá automaticky a získáte na něm slevu téměř 22 procent. Možné je i zajistit mýtné kartou, ze které je za měsíc stržena suma za projeté kilometry. Dostanete však slevu pouze 13 procent,“ doplnila Hekšová.

Reklama

Související články

Dálniční poplatky mírně vzrostly v Rakousku

Ceny dálniční známek v zahraničí se oproti loňsku příliš nezměnily. Ve většině okolních zemí zůstaly stejné, mírně zdražily známky v Rakousku nebo Maďarsku....

Cesta autem k moři letos podražila

Statisíce českých rodin letos stejně jako každý rok vyrazí autem na dovolenou k moři. Analytici upozorňují na to, že pohonné hmoty ve většině vyhledávaných...

Výběr článků

Načítám