Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Fantazie. Strýcová přehrála světovou čtyřku a v osmifinále Wimbledonu doplní tři Češky

Sport

  13:28aktualizováno  16:11
LONDÝN - Čtyři české tenistky si stejně jako před pěti lety zahrají osmifinále slavného Wimbledonu. Dnes zvládly třetí kolo na trávě v All England Clubu dvojnásobná vítězka turnaje Petra Kvitová i Barbora Strýcová. Ve čtvrtém kole tak doplnily Karolíny Plíškovou a Muchovou.

Radost Barbory Strýcové z postupu do osmifinále Wimbledonu foto: ČTK

Kvitová získala v roce 2014 ve Wimbledonu druhý titul a od té doby v Londýně osmifinále nehrála. Dostala se do něj až nyní z pozice šesté nasazené hráčky a po výhře nad Polkou Magdou Linetteovou 6:3 a 6:2. Strýcová díky útočné hře zaskočila ve 3. kole turnajovou čtyřku Kiki Bertensovou z Nizozemska a vyhrála 7:5 a 6:1.

Kvitová, jež poprvé v Londýně slavila titul v roce 2011 a poté právě v roce 2014, měla duel se 75. hráčkou žebříčku Linetteovou pod kontrolou. Nasázela 23 vítězných úderů, nečelila brejkbolu a soupeřce vzala třikrát podání. Prolomila tak prokletí wimbledonského dvorce číslo dvě, na kterém v minulosti třikrát neuspěla.

„Jsem ráda, že jsem to zvládla. Dobře jsem se hýbala, hodně mě zase podržel servis a i údery jsem hrála kvalitně. Jsem ráda, že jsem zase konečně prošla prvním týdnem a uvidíme, co se stane dál,“ řekla svěřenkyně kouče Jiřího Vaňka.

Petra Kvitová po postupu do osmifinále

V pondělním utkání o postup do čtvrtfinále bude soupeřkou Kvitové, která hraje po výpadku způsobeném natrženým svalem v předloktí levé ruky, vítězka zápasu mezi devátou nasazenou Sloane Stephensovou z USA a domácí Johannou Kontaovou. „Každopádně to bude hrozně těžká soupeřka, musím být připravená. Budu muset odehrát hodně vysoký level, abych byla schopná konkurovat,“ řekla Kvitová.

Strýcová se k první výhře nad hráčkou ze světové pětky žebříčku po více než roce prodrala výpady k síti. Uspěla v 31 z 41 náběhů. Dramatický byl více než hodinový první set. Strýcová srovnala z 1:3 na 3:3 a důležitý byl game za stavu 4:4. Plzeňská rodačka v něm odvrátila šest brejkbolů. Za stavu 5:4 pak měla při podání soupeřky první dva setboly, ale uspěla až při pátém o dvě hry později.

Ve druhém setu už po kurtu létala a od stavu 1:1 získala pět her v řadě. Ve svém druhém osmifinále ve Wimbledonu v kariéře se utká s 21. nasazenou Elise Mertensovou z Belgie. V roce 2014 se dostala ještě o kolo dál.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!